Het thuisvoordeel in een finale van een continentaal kampioenschap is dan toch niet zo belangrijk. Dit gegeven speelde zowel op zaterdag 10 als op zondag 11 juli 2021 in het nadeel van de organisator.

Foto – (c) CONMEBOL / Copa America 2021

In de nacht voorafgaand aan de finale van het Europees Kampioenschap Voetbal 2020 leed Brazilië in het eigen Maracanastadion in Rio de Janeiro tijdens de finale van de Copa America 2021 een nederlaag tegen Argentinië. Het werd 0-1 en dankzij dat doelpunt van Angel Di Maria (0-1, 22ste minuut) won Lionel Messi voor het eerst een trofee met het eerste elftal van zijn land. Minder dan een dag later onderging Engeland op Wembley hetzelfde lot weliswaar na strafschoppen tegen Italië.

Na het zien van het volledige EK was het maar de vraag wie Engeland een kans gaf in de finale thuis tegen Italië. Buiten de die hard Engelse fans zullen dat er toch niet zoveel geweest zijn. Maar kijk voetbal moet altijd gespeeld worden en al na 2 minuten stond het team van Gareth Southgate op voorsprong na een knappe Engelse aanval die via Harry Kane op rechts bij Kieran Trippier belandde en wiens voorzet aan de overkant Luke Shaw vond. De linksachter van Manchester United zette er zijn wreef tegen en Engeland stond op voorsprong met het snelste doelpunt ooit in een EK-finale en het allereerste van Luke Shaw zelf voor Engeland (1-0, 2de minuut). Het team van Roberto Mancini was in die eerste helft onherkenbaar en het vond zijn ware gelaat pas in het derde kwartier terug toen een schot van Federico Chiesa naast het doel van Jordan Pickford belandde.

Foto – (c) UEFA.com

Italië had geduld en het kwam langzaam maar zeker dreigen. Federico Chiesa mikte in de tweede helft dan naar de verste paal maar de Engelse doelman was alert en wist zijn poging nog uit het doel te houden. Maar op een hoekschop ontstond er een warrige fase waarbij Verratti eerst zijn schot via Pickford tegen de paal zag belandden waarna Bonucci goed gevolgd was om in de herneming binnen te tikken (1-1, 67ste minuut).

Engeland – Italië werd op een regenachtig Wembley uiteindelijk beslist via de strafschoppen want na verlengingen stond het nog altijd 1-1. In die epiloog vanop de stip zorgde Jordan Pickford voor de eerste redding toen hij de poging van Andrea Belotti (Torino) uit zijn doel hield. Harry Maguire trapte Engeland vervolgens op voorsprong (1-2) maar via Leonardo Bonucci, de misser van Marcus Rashford (tegen de paal) en de goal van Federico Bernardeschi stond Italië plots weer voor (3-2). Daarna zou er niet meer gescoord worden want zowel Jadon Sancho (Engeland), Jorginho (Italië) als Bukayo Sako (opnieuw gered door Gianluigi Donnarumma) wisten het doel niet te vinden.

Italië, in 2018 niet eens aanwezig op het WK in Rusland, mocht zich na het magistrale heropbouwwerk van Roberto Mancini en een maand vol passie, vuur en aantrekkelijk modern voetbal voor de tweede keer in de geschiedenis (na 1968) Europees Kampioen noemen. Engeland moet ook 55 jaar na het winnen van het WK in eigen huis wachten op een nieuwe titel. Wie weet komt die er volgend jaar als het UEFA Women’s Euro ook in Engeland en eveneens met een finale op Wembley zal plaatsvinden.