In Bordeaux waar bondscoach Marc Wilmots als speler zelf nog naam maakte hebben de Rode Duivels hun tweede duel op het EK 2016 in Frankrijk gewonnen. Tegen het Ierland van Martin O’Neill werd het een ruime overwinning waardoor België in de eerste wedstrijd van de herkansing cum laude slaagde!

Het was wachten tot het begin van de tweede helft vooraleer België afstand nam van Ierland. Kevin De Bruyne legde de bal klaar voor Romelu Lukaku die met succes het eerste doelpunt van de Rode Duivels op dit tornooi tegen de netten knalde (1-0, 48ste minuut). Vervolgens mocht rechtsachter Thomas Meunier de zuivere voorzet afleveren richting Axel Witsel die met het hoofd en via de handen van doelman Darren Randolph voor de verdubbeling van de score zorgde (2-0, 61ste minuut). België zou zelfs de grootste overwinning van het tornooi tot op heden evenaren (de 3-0 van Spanje tegen Turkije) toen Eden Hazard niet alleen de Ierse verdediger Claran Clark uitspeelde maar ook nog de grensrechter omzeilde om vervolgens het derde doelpunt intrapklaar voor de voeten van Romelu Lukaku te spelen (3-0, 70ste minuut). België komt zo met 3 punten uit 2 duels op de 2de plaats na Italië, dat inmiddels mede dankzij de winst tegen Zweden (1-0) al zeker is van de eerste plaats in groep E.

Het Stade Vélodrome veranderde in een vulkaan van Hongaarse fans en supporters uit Ijsland! Foto - (c) Adam Somlo

Het Stade Vélodrome veranderde in een vulkaan van Hongaarse fans en supporters uit Ijsland! Foto – (c) Adam Somlo

Eerder op de dag stond in het Stade Vélodrome van Marseille, de thuishaven van l’OM dat vanaf volgend seizoen een vrouwenvoetbalteam in de D1 Féminine heeft, voor 60.842 uitzinnige fans het duel tussen Ijsland en Hongarije in groep F op het programma met een aantal ex-spelers van Belgische clubs. Bij Ijsland stond middenvelder Birkir Bjarnason, de man die het allereerste doelpunt voor Ijsland op een EK scoorde op het middenveld terwijl er voor Eidur Gudjohnsen (ex-Cercle en Club Brugge) er een late maar niet echt geslaagde invalbeurt weggelegd was, bij Hongarije mocht Roland Juhasz (ex-RSC Anderlecht) centraal in de verdediging aan de wedstrijd beginnen. Ijsland kwam voor de rust op voorsprong via een strafschopgoal van Gylfi Sigurdsson die Gabor Kiraly, de oudste doelman van het EK ooit, te grazen nam (1-0, 40ste minuut) maar na een voorzet van Nemanja Nikolic trapte Birkir Mar Saevarsson kort voor het einde van de wedstrijd alsnog de gelijkmaker tegen de eigen netten (1-1, 88ste minuut). Het Stade Vélodrome ontplofte als een vulkaan. Het punt zette Hongarije met nu 4 punten in groep F uit 2 duels op weg naar de achtste finales en dat werd tot meer dan 20 minuten na de wedstrijd uitbundig gevierd door alle vrouwelijke en mannelijke fans die uit Budapest en omstreken waren afgereisd.

In de avondwedstrijd van groep F in het Parc des Princes tussen Portugal en Oostenrijk bleef het 0-0 nadat Cristiano Ronaldo een strafschop tegen de paal trapte nadat in de eerste helft Nani al tegen de paal had gekopt!

PS: Jessica Da Silva Valdebonito belandde ook in de krant Het Laatste Nieuws regio ‘De Ring’ op maandag 20 juni 2016 met in het artikel van Amaury Michaux met als titel ‘Eén grote verbroedering – Ieren en Belgen palmen samen Beursplein in na overwinning Rode Duivels’

Jessica Da Silva Valdebonito van vrouwelijk RSC Anderlecht op de foto gezet bij Belga na de winst van België tegen Ierland bij het supportersfeest in Brussel! Foto - (c) Belga/HLN

Jessica Da Silva Valdebonito van vrouwelijk RSC Anderlecht op de foto gezet bij Belga na de winst van België tegen Ierland bij het supportersfeest in Brussel! Foto – (c) Belga/HLN