In het seizoen 1975-76 vond in het Olympiastadion van Brugge voor het eerst een competitiewedstrijd op het hoogste niveau bij de mannen plaats. Sindsdien zijn er vele grote namen van zowel clubs als spelers gepasseerd in het voetbalstadion dat sinds 1998 de naam Jan Breydelstadion draagt. Maar op een eerste officiële wedstrijd in het vrouwenvoetbal was het wachten tot zaterdag 21 augustus 2021. Pas 46 jaar na het begin van het voetbal achter de kerk in Sint-Andries mochten ook Club YLA en Standard in het kader van de eerste speeldag van de Women’s Scooore Super League 2021-22 het veld betreden en dat gebeurde uiteraard na het lied You’ll Never Walk Alone van Gerry & The Pacemakers!

De vrouwenteams van Club Brugge en Standard doen hun intrede in het Jan Breydelstadion! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Marie Minnaert mocht de wedstrijd op gang trappen in Brugge maar het was Standard dat de eerste kansen creëerde. Na balverlies van Frieke Temmerman zette Welma Fon doelvrouw Femke Schamp aan het werk (4de minuut) en na een vrije trap van Davinia Vanmechelen, sinds dit jaar onder leiding van de nieuwe coach Stephane Guidi de captain bij de vrouwelijke Rouches, kopte de uit Frankrijk teruggekeerde Maud Coutereels de bal over het Brugse doel (9de minuut). Vervolgens liet Marie Minnaert zich negatief opmerken door Davinia Vanmechelen bij een uitbraak van Standard nog op de eigen helft professioneel af te houden. Scheidsrechter Yves Verslycken aarzelde niet om de Belgian Red Flame meteen een gele kaart te geven (11de minuut). Even later drong ex-Oranje Leeuwin Vanity Lewerissa het Brugse strafschopgebied binnen en ze schoot naar doel maar Femke Schamp hield opnieuw de Brugse netten schoon! (13de minuut).

Standard voor de aftrap van het duel in het Jan Breydelstadion! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Pas na het eerste kwartier stak Club YLA de neus aan het venster. Een vrije trap van Marie Minnaert belandde in de muur waarna Esther Buabadi in de herneming hoog over doel trapte (18de minuut). Op aangeven van Jody Vangheluwe zette de Brugse nummer 13 Hillary Damman, de nieuwe doelvrouw van Standard, aan het werk met een hoekschop tot gevolg. En na 27 minuten wedstrijd was het raak! Jody Vangheluwe bediende Marie Minnaert in de zestien, zij controleerde de bal en trapte vervolgens overhoeks binnen (1-0)! De thuisaanhang mocht voor een eerste keer juichen! En lang hoefden ze niet te wachten om dit nog eens te doen. Standard liet de kopjes een beetje hangen en zo stond nog voor de rust de dubbele voorsprong op het bord. Jody Vangheluwe trapte een vrije trap vanop rechts naar het bezoekende doel. Hillary Damman ging onder de bal door en Ludmila Matavkova kon van dichtbij afwerken (2-0, 38ste minuut)!

Marie Minnaert danst en springt in het rond want ze lukte het allereerste vrouwelijke doelpunt in het Jan Breydelstadion! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Standard begon aan de tweede helft met een nieuw gezicht op het veld. Luxemburgs international Laura Miller had de plaats ingenomen van Yuna Appermont en Standard kreeg opnieuw als eerste een kans om te scoren. Davinia Vanmechelen nam een vrije trap maar Maud Coutereels kon Femke Schamp niet verrassen (51ste minuut). Dat deed ze aan de overkant bijna wel met haar eigen keeper toen ze een voorzet van Jody Vangheluwe over het eigen doel in hoekschop devieerde (59ste minuut).

Jody Vangheluwe (rechts met drie) en Vanity Lewerissa (Standard met één) gaven assists op de eerste speeldag! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Twintig minuten ver in de tweede helft speelde Esther Buabadi de bal op links naar Marie Minnaert. De Belgian Red Flame legde knap achteruit richting Ludmila Matavkova en de Slovaakse kon eenvoudig haar tweede goal van de namiddag binnen tikken (3-0, 65ste minuut). En het Brugse vuur was nog niet gedoofd want vijf minuten later kopte Ludmila Matavkova, vorig seizoen nog bij Sporting de Charleroi, na een perfecte voorzet van Jody Vangheluwe bijzonder knap haar derde goal van de namiddag in het dak van het doel (4-0, 70ste minuut).

De Brugse doelpuntenmakers bij de primeur in het Jan Breydelstadion: Marie Minnaert en Ludmila Matavkova! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Standard had gezien hoe het moet en Vanity Lewerissa verstuurde twee minuten later de perfecte voorzet richting de van KRC Genk Ladies overgekomen Hanne Merkelbach die op haar beurt raak kopte (4-1). Het was het eerreddend doelpunt voor Standard dat helemaal in het slot nog een doelpunt van Vanity Lewerissa afgekeurd zag worden voor buitenspel en ondertussen Constance Brackman zag uitvallen met een zware rug- en voetblessure. De sinds juni van dit jaar tweevoudige Belgische international moest na de wedstrijd afgevoerd worden naar het Brugse ziekenhuis.

Hanne Merkelbach zorgde met het hoofd voor het eerreddende doelpunt van Standard in het Jan Breydelstadion tegen Club YLA! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Een domper op een mooie voetbalnamiddag in het Jan Breydelstadion waarbij Club YLA onder leiding van de nieuwe coach Dennis Moerman sterk aan het nieuwe seizoen begon en waarbij Ludmila Matavkova, een speelster die perfect in het profiel van Club Brugge past, voor enkele honderden toeschouwers bewees dat ze een flinke bijdrage kan leveren in de verdere weg van vrouwelijk blauw-zwart naar de top van het Belgische vrouwenvoetbal.

Dennis Moerman, de nieuwe coach, en Leo Van Der Elst, de ex-coach en tegenwoordig  de marketing- en recruitmentmanage, vallen mekaar in de armen! Het eerste duel in het Jan Breydelstadion was een overdonderend succes! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Vergelijk en bekijk de start van het seizoen 2019-20 toen Club Brugge terugkeerde op het hoogste niveau van het Belgische vrouwenvoetbal en RSC Anderlecht op bezoek kwam via:

Bekijk de fotoreportage van David Catry rond Club YLA – Standard in het Jan Breydelstadion:

PS: In de andere wedstrijd op zaterdagnamiddag 21 augustus 2021 won SV Zulte Waregem met 0-1 op bezoek bij SC Eendracht Aalst Ladies dankzij een doelpunt van Laura Vervacke in de 49ste minuut!