Share

Zaterdag 4 september 2021 zal als historische datum bijgeschreven worden in de geschiedenisboeken van Club YLA. Vrouwelijk blauw-zwart is er op die dag immers in geslaagd om voor het eerst sinds de terugkeer van het vrouwenteam op het hoogste niveau een competitiewedstrijd tegen RSC Anderlecht, de huidige titelverdediger en de voorbije 4 seizoenen landskampioen, te winnen!

RSC Anderlecht voor de aftrap in Aalter tegen Club YLA! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Bij hun eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen op zaterdag 28 augustus 2021 walste vrouwelijk paars-wit nog vrolijk over Sporting de Charleroi heen. Het werd in het Lotto Park maar liefst 7-0. Dat het niet zo’n vaart zou lopen in Aalter bij de uitwedstrijd tegen Club YLA zal voor niemand een verrassing zijn maar dat RSC Anderlecht nu onder leiding van Johan Walem ook effectief onderuit zou gaan. Dat had wellicht ook niemand verwacht. Maar het mooie aan voetbal is dat dit kan gebeuren.

Club YLA is gemotiveerd voor de aftrap van het duel tegen titelverdediger RSC Anderlecht in Aalter! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

RSC Anderlecht had in Aalter op voorsprong kunnen komen toen Laura Deloose na vijf minuten nipt naast trapte. Het was echter Club YLA dat als eerste scoorde toen kort voor het halfuur Celien Guns voorgaf vanop links, Justien Odeurs de bal vanonder de lat omhoog tikte maar te laat kwam om de goed gevolgde Esther Buabadi van haar eerste Brugse competitiegoal te houden (1-0, 28ste minuut). Een minuut later had blauw-zwart zelfs nog verder kunnen uitlopen toen Celien Guns nu bijna vanop de achterlijn terugspeelde naar Ludmila Matavkova maar Britt Vanhamel de poging van de Slovaakse van de lijn haalde (29ste minuut).

Esther Buabadi en Marith Decabooter, blij na het openingsdoelpunt voor Club YLA! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

In het derde kwartier probeerde Anderlecht terug te slaan. Charlotte Tison bediende Tessa Wullaert die na een mooie aanname zich knap voorbij Frieke Temmerman speelde en uithaalde met rechts maar de bal ging ook nu nipt naast (32ste minuut). Na een diepe bal van Britt Vanhamel mocht Tessa Wullaert doorgaan op links. De voorzet was bedoeld voor Amber Maximus maar Frieke Temmerman devieerde in hoekschop, de vijfde al voor het team van Johan Walem. En die vijfde bracht succes want Amber Maximus kopte de zuiver getrapte hoekschop van Tessa Wullaert knap tegen de touwen (1-1, 38ste minuut), meteen haar derde goal van deze nieuwe competitie! Anderlecht domineerde en de bal ging via Stefania Vatafu en Charlotte Tison richting Sarah Wijnants. Zij kapte mooi Frieke Temmerman uit maar de draaibal met rechts ging nipt over het Brugse doel (41ste minuut). De bezoekers kregen nog twee mogelijkheden om de rust met een voorsprong in te gaan maar Femke Schamp redde het schot van Noémie Gelders (ook nog 41ste minuut) en Amber Maximus kopte een voorzet vanop rechts van Tessa Wullaert over het doel (44ste minuut).

De Roemeense Stefania Vatafu van RSC Anderlecht in duel met Marie Minnaert, de Belgian Red Flame van Club YLA! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Het begin van de tweede helft zat vol animo. Eerst trapte Celien Guns over het doel (47ste minuut), een minuut later zette Marie Minnaert met een schot Justien Odeurs aan het werk, aan de overkant dwong Britt Vanhamel de Brugse goallie Femke Schamp tot een redding (51ste minuut) terwijl Amber Maximus even later op aangeven van Tessa Wullaert over mikte (52ste minuut). Tussen drie Brugse gele kaarten door kreeg Noémie Gelders de bal dan plots van Jody Vangheluwe voor de voeten geschoven maar de ex-speelster van Standard was blijkbaar te verrast om het geschenk optimaal in dank aan te nemen (57ste minuut). Femke Schamp trapte de bal dan op het uur nog even tegen de voeten van Amber Maximus maar tot een doelpunt leidde dat niet want ook die bal ging naast!

Noemie Gelders (RSC Anderlecht) probeert het tempo op te drijven met Frieke Temmerman (Club YLA) in de rug! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Ondertussen waren we in het slotkwartier terechtgekomen toen Stefania Vatafu een wegtrappen van Isabelle Iliano voor de neus van Ellen Martens, de captain van Club YLA, onderschepte en haar kans waagde. Het werd geen succes want de poging over de grond van de immer bedrijvige Roemeense international ging naast (79ste minuut).

Ludmila Matavkova heeft hier nog Britt Vanhamel voor zich maar even later zorgde ze voor het winnende doelpunt in Club YLA – RSC Anderlecht! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

En dan kwam het moment van Club YLA. Marith Decabooter speelde diep richting Ludmila Matavkova. De ingevallen Angel Kerkhove liet de bal voor de Slovaakse die na een goeie balcontrole Britt Vanhamel op het verkeerde been zette, dan naar rechts uitweek om vervolgens met rechts loeihard overhoeks naar doel te mikken! De bal ging bijzonder mooi en ook onhoudbaar voor Justien Odeurs hoog tegen de touwen (2-1, 85ste minuut)! Ludmila Matavkova ze heeft haar naam bij vrouwelijk blauw-zwart nu al gemaakt!

Ludmila Matavkova juicht want ze lukte zopas een knappe goal na een schot met rechts! Club YLA staat op voorsprong tegen de titelverdediger RSC Anderlecht! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

De wedstrijd was echter nog niet gespeeld. Michelle Colson zette met een kopbal na een vrije trap van Tessa Wullaert nog Femke Schamp aan het werk (87ste minuut) en onder druk van Angel Kerkhove verraste Laura Deloose nog bijna haar eigen doelvrouw maar Justien Odeurs kon de bal toch nog pakken voor die over de doellijn van vrouwelijk paars-wit dreigde te gaan (89ste minuut). RSC Anderlecht kwam in de toegevoegde tijd nog even dreigen maar de voorzet van Tessa Wullaert richting Sakina Diki Ouzraoui met kans werd afgevlagd voor buitenspel. Neen, vrouwelijk paars-wit kon het niet meer redden. Na de Europese uitschakeling in en tegen ZNK Osijek op zaterdag 21 augustus 2021 in de eerste ronde van de UEFA Women’s Champions League verloor het nu twee weken later ook op de tweede speeldag van de competitie in Aalter tegen Club YLA. De verplaatsingen voor wedstrijden met inzet zijn dus voorlopig geen succes onder leiding van de nieuwe coach Johan Walem.

Ontgoocheling troef bij RSC Anderlecht na het verlies in Aalter tegen Club YLA! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

De volgende afspraak voor RSC Anderlecht is op vrijdagavond 10 september 2021 in Overijse tegen KAA Gent Ladies, dat uit bij FWS Woluwe niet verder kwam dan 1-1. Club YLA mag met een 9 op 9 op zaterdag 11 september 2021 dan weer een topaffiche spelen op bezoek bij SV Zulte Waregem, dat ook aan het nieuwe seizoen begonnen is met het maximum van de punten na drie speeldagen en dat na de 0-2-winst vrijdagavond op bezoek bij de vrouwelijke Zebra’s!

Bekijk de samenvatting met dank aan Christophe Evrard en RSCA TV:

Bekijk de fotoreportage van Dirk Vuylsteke rond Club YLA – RSC Anderlecht via:

Sportpix.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
 
PS: Club Brugge won op dinsdagavond 30 september 2014 in de Women’s BeNeLeague al eens met 1-0 tegen RSC Anderlecht, een wedstrijd die destijds gespeeld werd in Varsenare! Nog meegeven dat KRC Genk Ladies ook op zaterdagnamiddag 4 september 2021 met 0-4 won op bezoek bij SC Eendracht Aalst Ladies!

 

Share