Share

Het was geen primeur maar toch een opmerkelijk gegeven afgelopen zaterdag 9 oktober 2021 in het Estadi Nacional van Andorra La Vella. Daar werd de kwalificatiewedstrijd in groep 1 bij de mannen op weg naar het WK 2022 in Qatar tussen Andorra en Engeland, de verliezende finalist van het voorbije EK op het eigen Wembley tegen Italië, geleid door een volledig vrouwelijk trio.

Het scheidsrechterstrio Kateryna Monzul met links Maryna Striletska en rechts Natalia Rachynska betreedt het veld voor de finale van de UEFA Women’s Champions League 2014 in Lissabon! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Die eer viel te beurt aan Kateryna Monzul uit Oekraïne en haar landgenotes Maryna Striletska en Svitlana Grushko. De vierde scheidsrechter was met Denys Shurman wel een man. Bij de VAR zat ook nog de Franse scheidsrechter Stéphanie Frappart. De wedstrijd zelf eindigde op 0-5 nadat het bij de rust 0-2 stond. De doelpunten kwamen op naam van Ben Chilwell (0-1, 17de minuut), Bukayo Saka (0-2, 40ste minuut); Tammy Abraham (0-3, 59ste minuut), James Ward-Prowse (0-4, 79ste minuut) en Jack Grealish (0-5, 86ste minuut).

Kateryna Monzul heeft geen schrik om ook de meest bekende speelsters een kaart te geven. Hier is dat het geval voor Pernille Harder tijdens de halve finale van het EK 2017 tussen Denemarken en Oostenrijk in Breda! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Op zaterdag 14 november 2020 mocht Kateryna Monzul in Serravalle in het stadion van San Marino ook al het duel in groep 2 van Liga D in de UEFA Nations League tussen San Marino en Gibraltar in goede banen leiden. Dat duel eindigde op 0-0 en toen waren de assistent-scheidsrechters Oleksandra Ardasheva en Maryna Striletska. De vierde official was toen ook een vrouw namelijk Anastasiya Romanyuk. Nog meegeven dat de inmiddels 40-jarige Kateryna Monzul voor het eerst een duel bij de mannen op het hoogste niveau in Oekraïne leidde in 2016. Bovendien mocht ze in 2020 de bekerfinale van haar land tussen Dynamo Kiev en Vorskla Poltava (1-1 na verlengingen en 8-7 na strafschoppen) bij de mannen fluiten.

Kateryna Monzul bij haar voorlopig enige optreden in Belgiê in het Armand Melis Stadion van Dessel op woensdag 26 oktober 2011 met haar assistenten links Natalia Rachynska en rechts Yana Sashchyna. Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Kateryna Monzul was inmiddels aanwezig op 4 WK-eindrondes bij de vrouwen (2007 in China, 2011 in Duitsland, 2015 in Canada en 2019 in Frankrijk). Ze floot de spectaculaire finale van het WK 2015 in het Canadese Vancouver tussen de VS en Japan, een duel dat op 5-2 eindigde. Ze was ook aanwezig op de voorbije 3 EK’s bij de vrouwen (2009 in Finland, 2013 in Zweden en 2017 in Nederland). In 2014 floot ze haar eerste finale in de UEFA Women’s Champions League het duel in Lissabon tussen VfL Wolfsburg en het Zweedse Tyresö FF (4-3). Drie keer eerder had ze de leiding over duels van de Belgian Red Flames. In 2011 was ze in Dessel bij de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen (0-1-verlies op woensdag 26 oktober 2011), in 2014 floot ze in Zwolle de derby der lage landen tegen Nederland op weg naar het WK 2015 (1-1 op woensdag 12 februari 2014) en in 2017 leidde ze het allereerste EK-eindronde duel van de Belgian Red Flames tegen Denemarken in Doetinchem (1-0-verlies op  zondag 16 juli 2017). 

Lees nog meer over Andorra-Engeland op weg naar het WK 2022 in Qatar via:

UEFA.com – WK-kwalificatie Qatar 2022

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

Share