Share

Alexia Putellas van FC Barcelona heeft op maandag 29 november 2019 in het Théâtre du Châtelet in Parijs de derde editie van de Women’s Ballon d’Or van France Football gewonnen. Lionel Messi was dan weer de laureaat van de 65ste editie bij de mannen. Hij is nu met zijn zeven Gouden Ballen helemaal alleen op de wereld. De Braziliaanse Marta heeft er voorlopig zes, Cristiano Ronaldo vijf!

Alexia Putellas (FC Barcelona) en Lionel Messi (ex-FC Barcelona en sinds dit seizoen Paris Saint-Germain). De winnaars dit jaar zijn balvirtuozen! Foto – (c) L’Equipe

Alexia Putellas was de favoriete bij de vrouwen want ze werd eerder al uitgeroepen tot UEFA Women’s Player of the Year. De 27-jarige linksvoetige draaischijf van FC Barcelona en international van Spanje kreeg de trofee om 21 uur 19 in Parijs uit handen van Kylian Mbappé en in aanwezigheid van haar ontroerde moeder Elisabet en haar zus Alba. Haar land- en ploeggenote Jennifer Hermoso, topschutter in de UEFA Women’s Champions League 2021, werd tweede, de Australische Samantha Kerr van Chelsea eindigde op de derde plaats. Op plaatsen vier en vijf vonden we met Vivianne Miedema (Arsenal) en Lieke Martens (ook al FC Barcelona) twee Oranje Leeuwinnen terug! Alexia Putellas volgt op de nog jonge erelijst van deze trofee de Amerikaanse Megan Rapinoe op die in 2019 won. Ada Hegerberg, de Noorse spits van Olympique Lyonnais, won in 2018 de allereerste editie van de Women’s Ballon d’Or! Vorig jaar was er geen uitreiking vanwege de coronapandemie!

‘Het is een bijzonder en speciaal moment voor mij en ik ben dankbaar voor deze trofee die ik wil opdragen aan alle teamgenoten die mijn carrière tot nu toe hebben gedeeld. Het is een individuele prijs maar voor mij is het ook een collectief succes, zo voel ik het toch aan. Ik wil mijn coaches bedanken voor hun begeleiding en hun geloof in mij, mijn fans voor hun dagelijkse steun en genegenheid, de club ook die precies vandaag jarig is (FC Barcelona werd opgericht op 29 november 1899!) en waarbij het voor mij een eer is hen hier vanavond te vertegenwoordigen en uiteraard ook mijn familie waarvan mijn zus en mijn moeder hier aanwezig zijn. Ik wil deze prijs zeker ook opdragen aan iemand die altijd speciaal voor mij was en het ook altijd zal blijven. Mijn vader Jaume. Het is de persoon voor wie ik dit doe en ik hoop waar hij ook is dat hij echt heel trots op me is!’ zo liet Alexia Putellas na het ontvangen van de trofee weten.

Bekijk de video van Barça TV met dank aan L’Equipe:

Bij de mannen won Lionel Messi van Paris Saint-Germain voor de tweede keer op rij en zijn zevende Gouden Bal in totaal. Dat lukte hem vooral dankzij het feit dat hij voor het eerst de Copa America won met Argentinië en dankzij zijn prestaties bij FC Barcelona, de club waar hij recent afscheid nam na ook nog het winnen van de Copa del Rey in april van dit jaar. ‘Leo’ won zijn zevende Gouden Bal in zijn inmiddels thuishaven Parijs voor Robert Lewandowski, de Poolse spits van Bayern München, die eerder op de avond de trofee kreeg van Beste doelpuntenmaker van het jaar of ‘Buteur de l’année’ en die volgens Messi zelf vorig jaar de trofee verdiende! Jorginho, de speler van Chelsea die op Wembley Europees kampioen werd met Italië, eindigde derde. Met Karim Benzema en N’Golo Kanté waren de plaatsen vier en vijf voor twee Franse internationals die respectievelijk voor Real Madrid en Chelsea uitkomen. Nog in de top tien vonden we vijfvoudig winnaar Cristiano Ronaldo (Portugal, Juventus, Manchester United) op zes, Mohamed Salah (Egypte, Liverpool) op zeven en Rode Duivel Kevin De Bruyne (Manchester City) als eerste Belg op acht voor Kylian Mbappé (Frankrijk, PSG) en Gianluigi Donnarumma (Italië, AC Milan, PSG), die de trofee Lev Yachine won.

Romelu Lukaku kwam ook even aan het woord tijdens de Céremonie du Ballon d’Or 2021. De Rode Duivel maakt immers sinds zijn overstap van Inter naar Chelsea deel uit van de ploeg die de nieuw in het leven geroepen trofee ‘Club de l’année’ of club van het jaar won. Chelsea won niet alleen de UEFA Champions League 2021, het stond ook met het vrouwenteam in de finale van de UEFA Women’s Champions League 2021 onder leiding van coach Emma Hayes en het had de meeste genomineerden bij de 65ste editie van de Ballon d’Or! Romelu Lukaku zelf haalde de twaalfde plaats in de eindrangschikking net achter de Noorse spits Ervlng Haland van Borussia Dortmund!

Tenslotte nog meegeven dat Pedri, het jonge talent van FC Barcelona en van de Spaanse nationale ploeg, als eerste op maandagavond 29 november 2021 een prijs in ontvangst mocht nemen namelijk de trofee Raymond Kopa als beste jongere!

Lees nog meer over de Ballon d’Or van 2021 via:

https://www.francefootball.fr/ballon-d-or/

Lees nog meer over de eerste editie van de Women’s Ballon d’Or via:

https://nieuws.vrouwenvoetbal.be/?p=43350

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

Vrouwenteam TV

Hieronder kan U de eindstand van de derde editie van de Women’s Ballon d’Or bekijken:

1. Alexia Putellas (Spanje / FC Barcelona) 186 punten;

2. Jennifer Hermoso (Spanje / FC Barcelona) 84 punten;

3. Samantha Kerr (Australië / Chelsea) 46 punten;

4. Vivianne Miedema (Nederland / Arsenal) 46 punten;

5. Lieke Martens (Nederland / FC Barcelone) 40 punten;

6. Christine Sinclair (Canada / Thorns FC) 36 punten;

7. Pernille Harder (Denemarken / Chelsea) 33 punten;

8. Ashley Lawrence (Canada / Paris Saint-Germain) 26 punten;

9. Jessie Fleming (Canada / Chelsea) 25 punten;

10. Francesca Kirby (Engeland / Chelsea) 22 punten;

11. Magdalene Eriksson (Zweden / Chelsea) 20 punten;

12. Christiane Endler (Chili / Paris Saint-Germain / Olympique Lyonnais) 19 punten;

13. Stina Blackstenius (Zweden /BK Häcken ) 10 punten;

14. Samantha Mewis (Verenigde Staten / Manchester City) 8 punten;

15. Irene Paredes (Spanje / Paris Saint-Germain / FC Barcelona) 8 punten;

16. Ellen White (Engeland / Manchester City) 4 punten;

17. Kadidiatou Diani (Frankrijk / Paris Saint-Germain) 3 punten;

18. Marie-Antoinette Katoto (Frankrijk / Paris Saint-Germain) 3 punten;

19. Sandra Panos (Spanje / FC Barcelona) 3 punten;

20. Wendie Renard (Frankrijk / Olympique Lyonnais) 2 punten;

Share