Share

Op woensdag 12 januari 2022 heeft de Belgische recordinternational Janice Cayman in de Antwerp Expo aan de Jan Van Rijswijcklaan in Antwerpen de zesde editie van de vrouwelijke Gouden Schoen gewonnen. De speelster van Olympique Lyonnais versloeg in de spannende eindstrijd met één punt voorsprong favoriete Tessa Wullaert van RSC Anderlecht, die al drie keer de trofee won. Tine De Caigny, de winnares van vorig jaar die afgelopen zomer naar het Duitse Hoffenheim verhuisde, werd derde.

Janice Cayman bij haar aankomst in Antwerp Expo waar ze later op de avond haar tweede Gouden Schoen kreeg! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

We moeten eerlijk zijn. Bij het invullen van ons stemformulier voor de Gouden Schoen was het dit jaar niet eenvoudig om een keuze te maken. Gezien er maar acht speelsters genomineerd waren was het wat betreft de top 3 sowieso de vraag van wie van de drie zet je op één? Tessa Wullaert, Janice Cayman of Tine De Caigny. Ze konden alledrie een flink aantal adelbrieven voorleggen en ze hadden er alledrie ook alles voor gedaan om een extra Gouden Schoen te kunnen winnen. Daarnaast verdienden ze het ook elk op zich. Maar er moest een winnaar zijn en na het tellen van alle stemmen was het dan uiteindelijk Janice Cayman die voor de tweede keer de Gouden Schoen mee naar huis mocht nemen. Een hard verdict voor Tessa en Tine, die allebei nog voor de zomer van vorig jaar Belgisch landskampioen werden met RSC Anderlecht en daar ook veel doelpunten scoorden. Tessa Wullaert werd topschutter in de Women’s Scooore Super League met vrouwelijk paars-wit, Tine De Caigny vond na de landstitel een nieuwe uitdaging in Duitsland en dat als profvoetballer bij Hoffenheim.

Janice Cayman is ook op haar 33ste nog een absolute topper in het Belgische vrouwenvoetbal! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Voor Janice Cayman is het toch wel onverwacht winnen van deze tweede trofee in de herfst van haar voetbalcarrière een meevaller want in het voorbije jaar won ze in Frankrijk enkel de Coupe de France Féminine begin augustus 2021 in Auxerre maar de bijna voor de hand liggende landstitel moest haar club voor het eerst in 14 jaar aan Paris Saint-Germain laten terwijl dat ook het team was dat hen in de kwartfinale van de UEFA Women’s Champions League op weg naar een zesde trofee op rij en een achtste in totaal uitschakelde. Maar goed Janice Cayman maakte onder leiding van de nieuwe coach Sonia Bompastor in haar derde seizoen bij deze absolute topclub in het internationale vrouwenvoetbal een nieuwe start die veelbelovend is en die haar carrière ook als Belgian Red Flame alleen nog maar een extra boost kan geven met het oog op het komende EK 2022 in Engeland en de kwalificatie voor het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland! Het veroveren van deze tweede Gouden Schoen zal daar wellicht ook nog verder aan bijdragen.

Dit was de eindstand dit jaar:

1. Janice Cayman (Olympique Lyonnais) 260 punten;

2. Tessa Wullaert (RSC Anderlecht) 259 punten;

3. Tine De Caigny (RSC Anderlecht / Hoffenheim) 227 punten;

4. Amber Tysiak (OH Leuven) 169 punten;

5. Julie Biesmans (PSV Eindhoven) 116 punten;

6. Justine Vanhaevermaet (Lilleström SK Kvinner / Reading) 81 punten;

7. Davina Philtjens (Sassuolo) 76 punten;

8. Laura De Neve (RSC Anderlecht) 72 punten.

De beloftevolle Luna Vanzeir was nog niet genomineerd voor de Gouden Schoen maar toch was ze als gaste in de televisieshow van VTM voor het eerst aanwezig samen met haar broer Dante van R. Union Saint-Gilloise, die na een half seizoen in de Jupiler Pro League mooi 7de eindigde! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Bij de mannen was de verwachting dat de 68ste editie van de Gouden Schoen gewonnen zou worden door een speler van landskampioen Club Brugge of zou er iemand van promovendus, revelatie en herfstkampioen R. Union Saint-Gilloise met de trofee gaan lopen? De verbazing was groot toen Paul Onuachu, de Nigeriaanse doelpuntenmaker van KRC Genk, die vorig jaar nog derde werd, als winnaar naar voren werd geroepen. Voor wie zijn eerste helft van het jaar 2021 met de Limburgse fusieclub vergeten was. Hij werd toen Belgisch topschutter met 34 doelpunten en won onder leiding van John van den Brom ook de Belgische beker. Ook de titel van Profvoetballer van het jaar kwam in 2021 op zijn erelijst terecht. Nu mag hij 20 jaar na Wesley Sonck als volgende speler van KRC Genk de Gouden Schoen mee naar huis nemen. Paul Onuachu verzamelde 333 punten en haalde het zo voor Noa Lang van Club Brugge, die 272 punten haalde, en de opnieuw belofte van het jaar Charles De Ketelaere van blauw-zwart die 271 punten achter zijn naam kreeg. Deniz Undav, de Duitse schutter van R. Union Saint-Gilloise eindigde vierde met 234 punten allemaal gekregen in de tweede stemronde en de Japanner Junya Ito van KRC Genk werd vijfde met 129 punten. Tweevoudig ex-winnaar Hans Vanaken van Club Brugge haalde op de zesde plaats 114 punten, Dante Vanzeir van R. Union Saint-Gilloise kwam als zevende op 98 punten uit en dan volgen nog Sergio Gomez (RSC Anderlecht) achtste met 43 punten, Lukas Nmecha (RSC Anderlecht maar inmiddels VfL Wolfsburg) negende met 42 punten en het duo Tarik Tissoudali (Beerschot/KAA Gent) en Théo Bongonda (KRC Genk) delen tenslotte de tiende plaats met elk 36 punten.

De toch wel verrassende winnaars van deze editie van de Gouden Schoen met links Paul Onuachu van KRC Genk en rechts Janice Cayman van Olympique Lyonnais! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Bekijk de fotoreportage van David Catry rond de Gouden Schoen in Antwerp Expo via:

Sportpix.be

Voor meer over het gala van de Gouden Schoen kan U terecht op:

Het Laatste Nieuws

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

Vrouwenteam TV

 

Share