Share

Op zondag 30 januari 2022 stonden de kwartfinales in de AFC Women’s Asian Cup 2022 op het programma. Na afloop waren meteen vier landen bekend die aanwezig zullen zijn op het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland.

Japan, wereldkampioen in 2011 in Duitsland en verliezend finalist op het WK 2015 in Canada, won met 7-0 tegen Thailand, Japan mag zo voor de 9de keer naar een WK Vrouwenvoetbal.

U kan een samenvatting van deze wedstrijd bekijken dankzij AFC Asian Cup:

Zuid-Korea zorgde voor de verrassing door in de kwartfinale Australië uit te schakelen. Het won met het kleinste verschil 1-0. Ji So-Yun van Chelsea scoorde het enige doelpunt van de wedstrijd waardoor Zuid-Korea straks voor de 4de keer op een WK-eindronde staat.

U kan een samenvatting van deze wedstrijd bekijken dankzij AFC Asian Cup:

China kwam vroeg op achterstand tegen Vietnam maar het sloeg terug en won uiteindelijk met 3-1. China mag zich voor de 8ste keer opmaken voor een WK-eindronde in het internationale vrouwenvoetbal.

U kan een samenvatting van deze wedstrijd bekijken dankzij AFC Asian Cup:

De Filipijnen en Taiwan konden voor een primeur zorgen. De winnaar van dit duel was zeker van een rechtstreeks ticket naar het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland. Het werd een fel bevochten wedstrijd waarbij de Filipijnen vlak na de rust op voorsprong kwamen via Quinley Mirielle Campomanes Quezada (0-1, 49ste minuut) maar Taiwan sloeg kort voor tijd terug Zhuo Li-Ping (1-1, 82ste minuut). De wedstrijd ging naar verlengingen en daarin werd er niet meer gescoord. Pas in de strafschoppenreeks viel de beslissing in het voordeel van de Filipijnen (3-4) die zo onder leiding van coach Alen Stajcic in de zomer van volgend jaar voor het eerst met hun vrouwenteam op een WK zullen staan!

U kan een samenvatting van deze wedstrijd bekijken dankzij Vrouwenteam TV:

De verliezers van de kwartfinales Thailand, Vietnam en Taiwan spelen nog een onderlinge competitie om uit te maken wie het vijfde ticket voor het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland krijgt. Australië is als organiserend land al zeker van deelname net als Nieuw-Zeeland!

In de halve finales van de AFC Women’s Asian Cup spelen op donderdag 3 februari 2022 China tegen Japan en Zuid-Korea tegen de Filipijnen. De finale is op zondag 6 februari 2022 in het DY Patil Stadium van Navi Mumbai in India.

Yasaman Farmani in de wedstrijd tegen Taiwan met Lee Hsiu-Chin. Foto – (c) AFC Women’s Asian Cup

Nog meegeven dat Yasaman Farmani (Sporting de Charleroi) met Iran debuteerde op de AFC Women’s Asian Cup. Het resultaat van de openingswedstrijd tegen India (een 0-0-gelijkspel) werd uiteindelijk geschrapt want India moest in eigen land het tornooi verlaten vanwege teveel COVID-besmettingen en een gebrek aan spelers. In de andere twee duels verloor Iran met 7-0 tegen China en met 5-0 tegen Taiwan. In dit laatste duel speelde Yasaman Farmani, die ook 20 minuten tegen India aantrad, de volledige eerste helft waarna ze vervangen werd.

Lees nog meer over de AFC Women’s Asian Cup via:

Website AFC – AFC Women’s Asian Cup 2022

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Share