Share

Dat het de voorbije maanden achter de schermen niet op wieltjes loopt bij vrouwelijk RSC Anderlecht was al een tijdje duidelijk. De club kan dan wel nog voor de vijfde keer op rij landskampioen worden en eventueel zelfs de Beker van België winnen, het moet na een jaar onder leiding van ex-Rode Duivel Johan Walem al weer op zoek naar een nieuwe coach!

RSC Anderlecht begin april 2022 voor de wedstrijd tegen Club YLA! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Zowat een jaar en een maand geleden werd Johan Walem aangekondigd als opvolger van Patrick Wachel bij vrouwelijk paars-wit. Met de vertrokken Gouden Schoen Tine De Caigny niet langer in de rangen en enkele blessures was het begin van het seizoen moeilijk voor de vrouwen van RSC Anderlecht net in het jaar dat er een nieuwe formule voor de UEFA Women’s Champions League kwam en dat het vrouwenvoetbal in Europa explodeerde. De Europese uitschakeling tegen het Kroatische ZNK Osijek was een blamage voor het Belgische vrouwenvoetbal (Rapide Wezemaal stond immers in 2008 al en dat met veel minder middelen in een Europese kwartfinale) en ook in het begin van de competitie liep het onder leiding van de nieuwe coach nogal stroef. Club YLA profiteerde met een schitterende start, OHL Women veroverde zelfs de herfsttitel. Daarna liet het Leuvense geheel het zelf afweten waardoor RSC Anderlecht nu wel op volle sterkte de kwijtgespeelde leidersplaats kon heroveren en straks wellicht ook nog de vijfde landstitel op rij op de erelijst zal bijschrijven. Hoe het daarna verder moet met het vrouwenteam van RSC Anderlecht is een groot vraagteken. Johan Walem gooide inmiddels zelf de handdoek. Hij heeft besloten om het seizoen nog af te maken maar met gebrekkige financiële middelen en een beleid waarin naar Europese maatstaf elke visie ontbreekt (alhoewel er vele mooie woorden naar buiten komen) wordt het geen sinecure voor vrouwelijk paars-wit om zelfs in België nog verder te groeien.

Johan Walem, hier nog rustig op de bank als coach van de vrouwen van RSC Anderlecht. Een beeld dat nog enkele weken van toepassing is. Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Op de website van de club zegt Johan Walem dat hij een mooie tijd beleefde als coach van de vrouwenploeg en dat hij uit die nieuwe ervaring veel heeft geleerd. Hij wil afsluiten met het binnenhalen van de dubbel. Dat kan als RSC Anderlecht half mei zowel titel als beker heeft veroverd.

Lees nog meer hierover via:

Website RSC Anderlecht

Lees nog over de aanstelling van Johan Walem vorig jaar:

Vrouwenteam.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

Vrouwenteam TV

 

 

Share