Share

RSC Anderlecht heeft een opvolger gevonden voor Patrick Wachel als trainer van het vrouwenvoetbalteam. 46 dagen na de aankondiging van zijn vertrek bij vrouwelijk paars-wit stelde het team van geldschieter Marc Coucke en voorzitter Wouter Vandenhaute met Johan Walem een ex-Rode Duivel en ex-speler van de club voor als opvolger.

Johan Walem was coach in de eerste klasse bij KV Kotrijk in het seizoen 2015-16! Foto – (c)
Foto VDB / Bart Vandenbroucke

De 49-jarige Johan Walem werd op jeugdige leeftijd ontdekt bij RWDM vooraleer hij op 14-jarige leeftijd bij RSC Anderlecht terechtkwam waar hij openbloeide bij de jeugd en in 1991 zijn debuut maakte in het eerste elftal onder leiding van Aad de Mos en met als ploegmaats o.a. Marc Degryse, Luc Nilis, Luis Oliveira. Op woensdag 20 november 1991 debuteerde hij al als Rode Duivel onder leiding van bondscoach Paul Van Himst tegen de toenmalige wereldkampioen Duitsland in het stadion van Anderlecht (0-1-verlies). Hij kwam tot 36 caps maar scoorde slechts 2 keer als Rode Duivel. Zijn tweede en laatste doelpunt lukte hij op zijn enige WK als speler namelijk onder leiding van Robert Waseige op het WK 2002 tegen Rusland (3-2-winst). Johan Walem speelde ook nog in Italië bij Udinese, Parma, Torino en Catania. Tussendoor was hij ook nog 2 seizoenen speler van Standard.

Johan Walem als bondscoach van de Belgishce beloften in Tubeke. Daarmee haalde hij in 2019 de eindronde van het EK 2019!

Als trainer begon Johan Walem in 2008 bij de beloften van RSC Anderlecht vooraleer dezelfde functie uit te oefenen bij de beloften van Udinese (2010-12). Hij was tweemaal de coach van de Belgische U21 eerst tussen 2012 en 2015 en dan van 2016 tot 2020. In 2019 haalden de Belgische U21 de eindronde met 12 in Italië en San Marino maar daar werd alleen maar verloren. Tussendoor was Johan Walem vanaf de zomer van 2015 even trainer in eerste klasse bij KV Kortrijk dat hem echter al in zijn eerste seizoen begin februari 2016 de laan uit stuurde vanwege een periode met mindere resultaten. Meest recent en sinds januari 2020 was Johan Walem de bondscoach van Cyprus maar ook dat werd geen succes.

Johan Walem is uiteraard een bekende naam in het voetbal maar hij heeft geen enkele ervaring in of kennis van het vrouwenvoetbal. Toch wil RSC Anderlecht met Johan Walem als trainer voorloper blijven in het Belgische vrouwenvoetbal en een volgende stap zetten in Europa. Wat dit laatste betreft is er dan toch dringend werk aan de winkel maar de toekomst zal uitwijzen of dat ook echt zal gebeuren.

Lees nog meer over de aanstelling van Johan Walem bij RSC Anderlecht via:

Website RSC Anderlecht

Lees over het afscheid van Patrick Wachel op vrijdag 5 februari 2021 via:

Vrouwenteam.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

 

 

Share