Na het spetterende voetbal van FC Barcelona op vrijdagavond 22 april 2022 op Camp Nou tegen VfL Wolfsburg was het wachten tot zondagnamiddag 24 april 2022 vooraleer Olympique Lyonnais in het Groupama Stadium de tweede halve finale speelde het Frans onderonsje tegen Paris Saint-Germain.

Het stadion van Olympique Lyonnais voor aanvang van de eerste halve finale! Foto – (c) UEFA / UWCL

De thuisploeg moest het doen zonder de Belgische Gouden Schoen Janice Cayman en de Duitse balvirtuose Dzsenifer Marozsan, die allebei met een blessure terugkeerden van hun nationale verplichtingen terwijl Daniëlle van den Donk (revalidatie na operatie rechterbeen) en Amel Majri (zwanger) eerder al ontbraken. Sonia Bompastor kon wel rekenen op Melvine Malard maar de verrassing was dat de Canadese Khadeisha Buchanan in de basiself de voorkeur kreeg op Griedge Mbock. Bij Paris Saint-Germain had de directie van de club Kheira Hamraoui uit de ploeg gezet na een opstootje de avond voordien met Sandy Baltimore terwijl ook Aminata Diallo ontbrak met een voedselvergiftiging. Dat zorgde ervoor dat de beloftevolle jongere Laurina Fazer aan de aftrap kwam te staan.

Wendie Renard kreeg uit handen van Nadine Kessler (UEFA) de trofee voor haar 100ste wedstrijd in de UEFA Women’s Champions League! Rechts herkent u voorzitter Jean-Michel Aulas. Foto – (c) Damien LG / OL

In het begin van de wedstrijd was het de Canadese Buchanan die zich rechts op de eigen helft de bal liet ontfutselen door Sandy Baltimore. De bal ging vervolgens via Sara Däbritz richting Marie-Antoinette Katoto die eerst Wendie Renard op het verkeerde been zette en vervolgens met links in de kortste hoek besloot voorbij Christiane Endler (0-1, 6de minuut). Lyon, dat beter aan de wedstrijd was begonnen, stond meteen op achterstand maar het bleef niet bij de pakken zitten. Halfweg de eerste helft kreeg het een strafschop nadat doelvrouw Barbora Votikova, die een schot van Malard had gelost vervolgens de aanvalster van Lyon onderuit haalde. Wendie Renard, die als eerste speelster haar 100ste wedstrijd in de UEFA Women’s Champions League speelde, trapte de bal met rechts mooi in de hoek binnen (1-1, 23ste minuut). Tien minuten later speelde de Tsjechische doelvrouw van PSG de bal in de voeten van Ada Hegerberg. Zij speelde naar de in Brazilië geboren Amerikaanse Catarina Macario die met links de bal binnentrapte (2-1, 33ste minuut).

In het begin van de tweede helft waren de 22.774 toeschouwers in het Groupama Stadion van Lyon dan getuige van een onwaarschijnlijke blunder in de Parijse verdediging. Catarina Macario drong de zestien binnen maar Grace Geyoro onderschepte en de Poolse international Paulina Dudek tikte de bal terug richting haar eigen doel. Barbora Votikova durfde hem echter niet in de handen te nemen omdat ze dacht aan een terugspeelbal. Macario profiteerde en tikte de 3-1 binnen (50ste minuut). De thuisploeg zat met twee doelpunten voorsprong op rozen maar nog voor het uur ging een bal van Marie-Antoinette Katoto tegen de hand van Melvine Malard. De VAR kwam er aan te pas en dus werd het een strafschop. Paulina Dudek zette zich achter de bal en liet Christiane Endler, die wel de goeie kant koos, kansloos (3-2, 58ste minuut).  Selma Bacha moest iets over halfweg de tweede helft nog geblesseerd vervangen worden (66ste minuut), een doelpunt van Grace Geyoro voor PSG werd terecht afgkeurd wegens buitenspel (75ste minuut) en op het einde van de toegevoegde tijd vond Ada Hegerberg doelvrouw Votikova op haar weg.

U kan de volledige wedstrijd herbekijken dankzij DAZN:

Op zaterdag 30 april 2022 om 21 uur ontmoeten de twee teams elkaar opnieuw maar dan in het Parc des Princes van Parijs om de Franse finalist van de UWCL 2021-22 aan te wijzen. Op dat moment zal de eerste finalist al bekend zijn want om 18 uur al spelen VfL Wolfsburg en FC Barcelona hun terugwedstrijd. De finale staat op zaterdag 21 mei 2022 op het programma in het stadion van Juventus in Turijn!