Share

Op de dag dat in Duitsland voor de 54ste keer de Bundesliga bij de mannen van start gaat met het duel in de Allianz Arena tussen titelverdediger Bayern München met z’n nieuwe coach Carlo Ancelotti en Werder Bremen wordt in België in Genk het 2de seizoen van de Super League afgetrapt met de affiche tussen KRC Genk Ladies en RSC Anderlecht.

14021640_1004657599650584_5732928688135559341_n

In tegenstelling tot vorig seizoen staan er dit keer slechts 7 vrouwenvoetbalteams op de lijst van deelnemers aan de hoogste competitie in het Belgische vrouwenvoetbal. Met tweevoudig bekerwinnaar Lierse SK verdween een club die het vrouwenvoetbal net iets meer dan een half decennium op zijn to do-lijstje zette maar finaal en net als enkele andere clubs eerder niet meer verder wilde omdat het mannenteam dat zelfs niet meer aan de Belgische top speelt belangrijker is. Doen wel nog mee landskampioen Standard met een gehalveerd budget, RSC Anderlecht (de winnaar van de reguliere competitie vorig seizoen), het immer ambitieuze en club met de mooiste toekomst KAA Gent Ladies, KRC Genk Ladies dat hoopt onder de nieuwe naam naar een nog hoger niveau te klimmen, DVC Eva’s Tienen (winnaar van de play-offs richting degradatie vorig seizoen), KSK Heist dat ondanks een woelige zomer ook dit seizoen zijn beste beentje wil voorzetten en OH Leuven dat, na twee moeilijke seizoenen onderaan de rangschikking, opnieuw naar boven wil kijken.

Zondag 17 april 2016 toen er bij Lierse SK nog vreugde was ... Foto - Sportpix.be/Dirk Vuylsteke

Zondag 17 april 2016 toen er bij Lierse SK nog vreugde was … Foto – Sportpix.be/Dirk Vuylsteke

Vanaf vrijdag 26 augustus 2016 rolt de bal dus weer in het Belgische vrouwenvoetbal! De formule met dit keer 4 duels (2x thuis, 2x uit) voor elke club tegen mekaar over een volledig seizoen veranderde opnieuw, het speelveld is echter niet kleiner geworden en de bal ook niet zachter zoals een ex-speelster en ex-manager voorstelde. Terecht en gelukkig maar want anders wordt je zelfs van in Ijsland tot in Papoea-Nieuw-Guinea weggelachen!

Voetballen op een kleiner veld en met een zachtere bal! Neen, liever niet! Foto - Vrouwenteam.be/MaMPict

Voetballen op een kleiner veld en met een zachtere bal! Neen, liever niet! Foto – Vrouwenteam.be/MaMPict

Het Belgische vrouwenvoetbal is er volgens velen door de uittocht van enkele speelsters op achteruit gegaan. Nochtans staan de Belgian Red Flames op een zucht van de eerste kwalificatie voor een groot tornooi, het EK 2017 in Nederland, en is er bijzonder veel jeugdig talent aanwezig dat technisch nog beter is dan de vroeger. De taak voor iedereen is dat ontbolsterend talent matuur te maken en tot volle wasdom te brengen zodat er ook in de toekomst kansen zijn om met het beste clubteam en het Belgische nationale vrouwenvoetbalteam internationaal op het hoogste niveau (UWCL, EK, WK en wie weet Olympische Spelen) te kunnen aantreden en mee te doen voor de prijzen!

De Belgian Red Flames op een zucht van hun eerste groot tornooi, het EK 2017 in Nederland! Foto - Sportpix.be/David Catry

De Belgian Red Flames op een zucht van hun eerste groot tornooi, het EK 2017 in Nederland! Foto – Sportpix.be/David Catry

Tessa Wullaert en Janice Cayman zijn de nieuwe voorbeelden en rolmodellen voor deze generatie. Zij begonnen helemaal onderaan in de eigen regio en soms op slechte velden en in moeilijke omstandigheden. Toch staan ze na veel opofferingen en geleverde inspanningen op dit moment bijna helemaal bovenaan de ladder want ze spelen inmiddels in topcompetities als Duitsland en de Verenigde Staten. Dat een Tessa Wullaert zelfs als invalster tijdens een UWCL-finale haar stempel op de eindstrijd met VfL Wolfsburg tegen Olympique Lyonnais kon drukken is het bewijs dat ook de speelsters naast het veld en vanop de bank een bijzondere rol in het team kunnen vervullen!

Tessa Wullaert aan de bal tijdens de finale van de UWCL met tegenover zich Amel Majri van Olympique Lyonnais! Foto - Sportpix.be/David Catry

Tessa Wullaert aan de bal tijdens de finale van de UWCL met tegenover zich Amel Majri van Olympique Lyonnais! Foto – Sportpix.be/David Catry

Imke Courtois, ooit nog ploeggenote van Janice Cayman destijds bij KVK Tienen, zorgde er inmiddels met haar televisieoptredens rond wedstrijden van de Rode Duivels en tijdens het EK 2016 in Frankrijk ook voor dat er waardering kwam voor de vrouwelijke voetbalkennis naast het veld. Die was er vroeger ook al maar werd door de conservatieve houding van sommige media te vaak als onbestaande afgedaan.

Imke Courtois gaf de vrouwelijke voetbalkennis over het voetbalspelletje een enorme boost! Foto - Sportpix.be/David Catry

Imke Courtois gaf de vrouwelijke voetbalkennis over het voetbalspelletje een enorme boost! Foto – Sportpix.be/David Catry

Het EK 2016 in Frankrijk met de verrassende winnaar Portugal is voorbij, de Ronde van Frankrijk is afgelopen en ook de Olympische Spelen in Rio de Janeiro met het goud voor zevenkampster Nafi Thiam en wielrenner Greg Van Avermaet zitten er inmiddels op zodat het na deze topsportzomer uitkijken wordt naar nieuwe uitdagingen. Missschien kan het Belgische vrouwenvoetbal zich in het seizoen 2016-17 eindelijk eens in de kijker zetten. De toekomst zal het uitwijzen. We wensen iedereen in elk geval een leuk voetbalseizoen waarin de doelstellingen op welk niveau dan ook mogen behaald worden en met hopelijk ook heel veel topmomenten! Everybody ready? Let’s go and do it!

Dit zijn de wedstrijden op de 1ste speeldag van de Super League!

Vrijdag 26 augustus 2016 om 20 uur:
KRC Genk Ladies – RSC Anderlecht (Emiel Van Dorenlaan 144, 3600 Genk);
Scheidsrechter: Lois Otte.

Zaterdag 27 augustus 2016 om 15 uur:
DVC Eva’ Tienen – KAA Gent Ladies (Bergevest 12, 3300 Tienen);
Scheidsrechter: Jeroen Janssens.

KSK Heist – OH Leuven (Lostraat 50, 2220 Heist-op-den-Berg);
Scheidsrechter: Viki De Cremer.

Standard is bye.

Lees nog meer over het Belgische voetbal:
Vrouwenteam.be

Bekijk de loting van de groepsfase van de UEFA Europa League:
Vrouwenteam.be

Bekijk de eerste selectie van bondscoach Martinez voor de duels tegen Spanje en Cyprus via:
Website KBVB – Selectie Rode Duivels voor Spanje en Cyprus

Bekijk de nieuwe FIFA-ranking bij de vrouwen (België blijft 26ste):
FIFA Women’s World Ranking

en luister naar interviews rond de voorbereiding via:
Vrouwenteam TV

Share