Share

De Belgian Red Flames beginnen met 33 aan de lange voorbereiding op weg naar het UEFA Women’s Euro 2022 in Engeland. Naast het feit dat er enkele jonge beloften uiteindelijk niet in de voorselectie zitten is er ook opvallend de afwezigheid van de recent 30 jaar geworden Yana Daniëls. Zij was de voorbije jaren de vaste Belgische waarde in Engeland en ze speelde onlangs nog kampioen in de Engelse tweede klasse met Liverpool!

Yana Daniels gaat als Belgian Red Flame in de achtervolging op Charlie Estcourt van Wales tijdens de Pinatar Cup op zaterdag 19 februari 2022! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

De terugkeer naar het hoogste niveau met haar club Liverpool als kampioen in het Engelse FA Women’s Championship, naast enkele goeie prestaties en mooie doelpunten hebben Yana Daniëls helaas geen plaatsje opgeleverd bij de ruime voorselectie van de Belgian Red Flames voor het EK 2022 dat voor haar in haar inmiddels tweede thuisland zal plaatsvinden. Dat is ongetwijfeld een flinke teleurstelling nadat Yana na drie zware blessures toch helemaal op topniveau terugkwam. Wie echter de selecties voor de voorbije WK-kwalificatiewedstrijden bekeek zag dat de kans dat de ex-speelster van OHL (2008-10 en 2011-12), STVV (2010-11), Lierse SK (2012-14), FC Twente (2014-15), RSC Anderlecht (2015-17) en Bristol City Women (2017-18 en 2019-21) nog terug geselecteerd zou worden ook rekening houdend met het aankomende talent toch bijzonder klein werd. Haar laatste optreden was voorlopig op de Pinatar Cup in Spanje waar ze op zaterdag 19 februari 2022 aan de aftrap stond in het tweede duel tegen Wales (0-0) en na 71 minuten vervangen werd door Hannah Eurlings. Het was haar 46ste interland voor Yana die er ook op het EK 2017 in Nederland bij was en daar drie keer mocht invallen.  Na een schitterend seizoen met een titel erbij is er natuurlijk altijd nog wel een beetje hoop dat er plots een bericht komt vanuit de bondsgebouwen van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (RBFA), maar dit keer was het tevergeefs wachten voor de ex-buschauffeur van De Lijn!

Yana Daniëls hoeft zich echter geen zorgen te maken. Ze tekende inmiddels een verbeterd contract bij Liverpool met een optie voor nog twee extra jaren. Recent werd ze samen met haar ploeggenoten en haar coach Matt Beard ook gehuldigd op Anfield Road en dat voor ‘The Kop’ tijdens de thuiswedstrijd tegen Tottenham Hotspur voor ruim 54.000 toeschouwers! Wie weet komt ze ooit nog terug bij de Belgian Red Flames maar dat zal wellicht dan zijn als er een andere bondscoach aan het roer staat van het Belgische nationale vrouwenvoetbalteam.

Yana Daniels, staand vijfde van links, met het vrouwenvoetbalteam op Anfield Road tijdens de huldiging van de titel in het FA Women’s Championship! Foto – (c) Liverpool FC Women

Wie voor volgend seizoen een season ticket wil kopen om Liverpool Women aan het werk te zien in de Barclay FA Women’s Super League kan dat via de website van de club:

Website Liverpool FC Women

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

 

Share