Share

In een bijzonder warm Turijn heeft Olympique Lyonnais op zaterdag 21 mei 2022 voor de achtste keer de UEFA Women’s Champions League gewonnen en dat na winst tegen titelverdediger en favoriet FC Barcelona. Sonia Bompaster werd zo de eerste vrouw die deze beker als speelster en als coach won!

Sonia Bompastor won als eerste vrouw de UEFA Women’s Champions League als speelster en als coach! Foto – (c) UEFA

Kylian Mbappé had al bekendgemaakt dat hij voor de volgende drie jaar bij Paris Saint-Germain zou blijven toen Ada Hegerberg de droomfinale in het Allianz Stadium van Juventus onder leiding van de Finse scheidsrechter Lina Lehtovaara op gang mocht trappen. De vraag die iedereen zich stelde was wie dit duel naar zich toe zou trekken. Het bij momenten geniaal voetballende FC Barcelona of het op dit vlak toch meer ervaren Olympique Lyonnais? Het antwoord kwam er sneller dan verwacht. De wedstrijd was nauwelijks begonnen of Amandine Henry won een duel tegen wereldvoetbalster van het jaar Alexia Putellas. De niet langer voor het Franse nationale elftal geselecteerde middenvelder van OL haalde vervolgens uit met rechts en haar raket, want dat was het wel, eindigde zuiver in de winkelhaak van het door Sandra Panos verdedigde doel (0-1, 6de minuut).

Amandine Henry na haar raket in het stadion van Juventus voor Lyon tegen FC Barcelona! Foto – (c) UEFA

Lyon dus meteen op voorsprong maar even later verloor het ook al Ellie Carpenter. De Australische international moest na een duel met Fridolina Rolfö naar de kant en toen ze het opnieuw wilde proberen moest ze met een zware knieblessure echt van het veld gedragen worden. Eerder in deze competitie kreeg ze in dit stadion in de heenwedstrijd van de kwartfinale tegen Juventus al een rode kaart. Het Allianz Stadium van Juventus kan de onfortuinlijke rechtsachter in de toekomst dus beter mijden … Was dit dé kans voor Janice Cayman om te spelen? Neen, nog niet want de Canadese Olympische kampioene Kadeisha Buchanan kwam Carpenter vervangen (14de minuut).

Ada Hegerberg neemt assistenkoningin Selma Bacha in haar armen! Catarina Macario (links) zal even later het derde doelpunt scoren voor Lyon! Foto – (c) UEFA

Op het kwartier gaf Fridolina Rolfö dan voor vanop links maar Jennifer Hermoso was niet echt bij de les om af te ronden alhoewel Selma Bacha natuurlijk ook perfect stoorde op het moment dat het moest. En dan halfweg de eerste helft speelde Wendie Renard de bal diep op links naar Selma Bacha. Zij zette een combinatie op met Melvine Malard, ze kreeg de bal terug op links en ze zette meteen voor naar de tweede paal waar Ada Hegerberg perfect binnenkopte (0-2, 23ste minuut). De 9de assist al in het huidige UWCL-seizoen van Selma Bacha! De verdediging van Barcelona gaf niet thuis en ontsnapte nog voor de drankpauze aan een derde tegengoal. Irene Paredes speelde te kort terug naar haar doelvrouw maar Ada Hegerberg twijfelde iets te lang tussen meteen trappen of de doelvrouw omspelen. Het werd het tweede waardoor Sandra Panos alsnog attent kon reageren (36ste minuut). Even over het halfuur was het dan toch opnieuw raak voor Lyon. Irene Paredes gaf dit keer de bal weg aan Melvine Malard, zij gaf de bal aan Ada Hegerberg die Catarina Macario aan de tweede paal vrij had zien staan. De Amerikaanse lukte via wellicht één van haar makkelijkste doelpunten ooit (0-3, 33ste minuut). Net als in Boedapest in 2019 was de wedstrijd al iets over het halfuur gespeeld. Vooraleer FC Barcelona iets kon terugdoen redde Sandra Panos eerst nog een schot van Ada Hegerberg (36ste minuut). En dan speelde Fridolina Rolfö op rechts naar Caroline Graham Hansen. De Noorse gaf de bal voor en Alexia Putellas kwam aangelopen om met rechts af te werken (41ste minuut). Haar elfde goal in deze campagne waardoor ze alleen topschutster werd van dit seizoen en dat voor 32.257 toeschouwers. 1-3 was ook de ruststand.

Alexia Putellas scoorde zopas het doelpunt van FC Barcelona maar na de rust veranderde de score niet meer! Foto – (c) UEFA.com

In de tweede helft met nu Asisat Oshoala in de plaats van Jennifer Hermoso bij FC Barcelona controleerde Olympique Lyonnais de wedstrijd en had het voor het uur ook wel even geluk toen Maria Pilar Leon een duel won tegen Catarina Macario en Patri Guijarro het vanop de rand van de middencirkel probeerde maar haar schot met rechts spatte tegen de dwarsligger uiteen en sprong terug het veld in (58ste minuut).

Christiane Endler heeft geluk, het schot van Patri spat uiteen op de dwarsligger! Foto – (c) UEFA

Daarna mikte Fridolina Rolfö nog in het zijnet (63ste minuut) en ging een vluchtschot van de ingevallen Ana Maria Crngorcevic na voorzet van Asisat Oshoala naast (83ste minuut). Ondertussen was Belgisch recordintenational en Gouden Schoen Janice Cayman het veld opgekomen ter vervanging van de met krampen kampende Franse international Griedge Mbock (80ste minuut). Lyon had ook nog wel mogelijkheden na de rust met een poging van Melvine Malard op Sandra Panos (50ste minuut), een schot van Delphine Cascarino over doel (52ste minuut) en een zwakke poging van Wendie Renard naast (77ste minuut). Het slotakkoord was ook voor Olympique Lyonnais toen Ada Hegerberg een voorzet van de ingevallen Eugénie Le Sommer in één tijd op de slof nam. De bal ging echter tegen de paal (90ste + 7′ minuut). Veel deed het er niet meer toe want Olympique Lyonnais, vooral sterker in de duels, mocht even later met de meegereisde fans hun achtste eindoverwinning in de UEFA Women’s Champions League vieren. Volgende week zondag 29 mei 2022 kan het ook nog de Franse landstitel heroveren ten koste van en op het veld van Paris Saint-Germain.

Herbekijk de finale van de UEFA Women’s Champions League 2022 met dank aan DAZN:

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

Vrouwenteam TV

 

Share