Share

Op maandag 23 mei 2022 werden de Pro League Awards uitgereikt in Schaarbeek. Denis Undav van R. Union SG won de trofee bij de mannen, Tessa Wullaert was de winnares bij de vrouwen en Felice Mazzu werd gekozen tot trainer van het jaar!

Tessa Wullaert, hier op zaterdag 16 april 2022, juichend na één van haar goals op KRC Genk Ladies, is nu ook voor het eerst profvoetbalster van het jaar! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Vorig seizoen noteerden we bij de vrouwen met Laura De Neve, de captain van RSC Anderlecht, een verrassende winnares bij de allereerste vrouwelijke editie. Ook bij de tweede editie speelde de winnares voor RSC Anderlecht, dat zowel de titel als de Beker van België won. We hebben het uiteraard over Tessa Wullaert die maar liefst 35 doelpunten scoorde in het voorbije seizoen in de competitie voor vrouwelijk paars-wit. Zij haalde het uiteindelijk voor Marie Minnaert (Club YLA) en voor Marie Detruyer (OHL Women). Laura De Neve eindigde dit keer als zevende.

Naast profvoetbalster van het jaar was er nog een trofee voor een vrouwelijke voetballer. Aline Zeler, ex-Belgian Red Flame en het voorbije seizoen coach van Sporting de Charleroi, kwam als eerste ‘Legend’ in de Hall of Fame van de Pro League terecht.

Bij de mannen was het uitkijken met hoeveel trofeeën de vice-kampioen en revelatie van het voorbije seizoen R. Union SG zou gaan lopen. Deniz Undav, de 25-jarige topschutter van de Jupiler Pro League die goed was voor 26 goals, won de titel van profvoetballer van het jaar voor Tarik Tissoudali winnaar van de Ebbenhouten Schoen en speler van KAA Gent. Casper Nielsen, de Deense motor van R. Union SG, werd derde. Undav, die de opvolger is van Paul Onuachu (KRC Genk), kreeg in totaal 217 punten achter zijn naam, Tissoudali 122 en Nielsen 76.

Opmerkelijk was dat Charles De Ketelaere de hoogst genoteerde speler was van de na de play-offs uiteindelijke landskampioen Club Brugge. Hij moest zich tevreden stellen met de titel van Belofte van het jaar. Hans Vanaken, die al twee keer eerder de trofee veroverde, eindigde dit seizoen als vijfde.

Over de prijs van Coach van het jaar bestond er niet veel twijfel. Felice Mazzu kreeg na zijn fantastisch seizoen op het hoogste niveau met de kampioen van de Pro League 1B van vorig seizoen die prijs!

Hieronder krijgt U een overzicht van alle uitgereikte prijzen op de Pro League Awards van het seizoen 201/22:

Profvoetbalster van het Jaar: Tessa Wullaert (RSC Anderlecht);

Hall of Fame: Aline Zeler (STVV, R. Standard de Liège, RSC Anderlecht en Red Flames);

Profvoetballer van het Jaar: Deniz Undav (R. Union SG);

Coach van het Jaar: Felice Mazzu (R. Union SG);

Belofte van het Jaar: Charles De Ketelaere (Club Brugge);

Doelpunt van het Jaar: Junya Ito (Genk);

Beste scheidsrechter: Erik Lambrechts;

Profvoetballer van het Jaar in 1B: Lukas Van Eenoo (KVC Westerlo);

Lifetime Achievement Award: Pierre Denier (KRC Genk);

Football & Community: KAA Gent en Waasland-Beveren;

Beste grasmat: Oud-Heverlee Leuven;

Lees ook nog over de Pro League Legend via:

Website Pro League

Lees nog meer over de Pro League Awards via:

Website Pro League

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

Vrouwenteam TV

 

Share