Share

Op woensdagavond 1 juni 2022 stond de 22ste en laatste speeldag op het programma in de Franse D1 Arkema. De landskampioen en de deelnemers voor de volgende Europese campagne waren bekend. Drie ploegen streden wel nog voor het behoud waaronder Dijon met Belgian Red Flame Lisa Lichtfus.

Lisa Lichtfus, hier nog aan de bal in een bekerfinale als doelvrouw van Standard, mag met Dijon ook volgend seizoen op het hoogste niveau in Frankrijk uitkomen! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Ondanks een 2-0-verlies op bezoek bij Paris FC wist Dijon zich te handhaven op het hoogste niveau. De doelpunten in het Stade Dominique Duvauchelle van Créteil werden gescoord door Mathilde Bourdieu (15de minuut) en door Frans international Oulymata Sarr (2-0, 49ste minuut). Lisa Lichtfus mocht voor de zesde keer dit seizoen in de competitie spelen nadat ze eerder dit seizoen ook één keer in de Franse beker (tegen PSG) in actie kwam. De andere ploeg die zich wist te handhaven op het hoogste niveau was Soyaux. Met een dubbel van de Israelische international Eden Avital (41ste en 63ste minuut) en een doelpunt van Marie-Charlotte Léger (85ste minuut) won het team van coach Samuel Fau met 0-3 op bezoek bij het al veroordeelde AS Saint-Etienne.

Het team dat wel naar de tweede klasse zakt is GPSO 92 Issy. Deze club, ook al uit Parijs, had de moeilijkste opdracht want ze moesten op de laatste speeldag op bezoek bij de kersverse landskampioen en winnaar van de UEFA Women’s Champions League. Daar werd er verloren met 4-0 na doelpunten van Eugénie Le Sommer (1-0, 30ste minuut), Melvine Malard (2-0, 52ste minuut), Daniëlle Van de Donk (3-0, 82ste minuut) en Wendie Renard (4-0, 90ste + 1′ minuut). De Belgische recordinternational en Gouden Schoen Janice Cayman mocht voor 1394 toeschouwers in het Stade Gérard Houiller van Décines-Charpieu het volledige duel in actie komen en achteraf mee de 15de titel uit de geschiedenis van de club vieren.

Bekijk een samenvatting met dank aan OL TV / FFF / Canal +:

Olympique Lyonnais is dus voor de 15de keer landskampioen. Het haalde 64 punten uit 22 duels (21 overwinningen en 1 gelijkspel 1-1 op bezoek bij het degradeerde Saint-Etienne op zaterdag 12 maart 2022) met een doelsaldo van 79-8. Paris SG eindigde, na het 1-0-verlies op de laatste speeldag op bezoek bij Stade Reims, met 53 punten uit 22 wedstrijden. Paris FC is derde en mag samen met Lyon en PSG deelneman aan de UEFA Women’s Champions League van volgend seizoen. Fleury werd vierde met 43 punten (het won op de laatste speeldag met 0-3 op bezoek bij Guingamp), Montpellier vijfde met 45 punten en een beter doelsaldo dan Bordeaux ondanks het verlies op de laatste speeldag tegen het team van Patrice Lair (0-1). Stade Reims is knap 7de met 33 punten, Guingamp 8ste met 17 punten, Soyaux 9de met 16 punten en Dijon met Lisa Lichtfus eindigde op de 10de plaats met 15 punten. Issy 11de met 13 punten en Saint-Etienne 12de met 7 punten degraderen. Uit de tweede klasse keren Rodez en Le Havre terug op het hoogste niveau! Nog meegeven dat Marie-Antoinette Katoto (PSG) topschutster werd met 18 goals, Sandy Baltimore (ook al PSG) was de assistenkoningin met 13 assists! Janice Cayman kwam in 19 duels voor Lyon in de competitie dit seizoen 2 keer tot scoren (op Soyaux en thuis tegen Fleury).

Lees nog meer over de winst van Lyon tegen Issy via:

Website Olympique Lyonnais Féminin

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

Vrouwenteam TV

Share