Share

Voor de 12de keer staat er in de geschiedenis van het vrouwenvoetbal een EK-eindronde op het programma, voor het eerst is dat met 16 landen. Mede door deze uitbreiding van het aantal deelnemers konden de Belgian Red Flames zich in een relatief makkelijke groep (met Engeland, Servië, Bosnië-Herzegovina en Estland) als een van de beste tweedes rechtstreeks plaatsen. Dit historische moment in de geschiedenis was op vrijdag 16 september 2016 om 17u50 een zekerheid omdat Portugal toen in Trofa verrassend met 3-2 won tegen Finland. België stond zo met 4 jaar vertraging voor het eerst op een EK. Het was immers al in 2013 mogelijk geweest toen de toen nog Rode Duivelinnen na een mooi parcours waarbij ze in een groep met Noorwegen, Ijsland, Noord-Ierland, Hongarije en Bulgarije tegen Ijsland, de latere kwartfinalist op het EK in Zweden, 4 op 6 haalden maar uiteindelijk door een 2-2-gelijkspel thuis tegen Noord-Ierland uit de boot vielen.

Inmiddels is het Belgische nationale vrouwenvoetbalteam volledig omkaderd en zijn we mijlenver verwijderd van het tijdperk waarin de Rode Duivelinnen zich onder leiding van bondscoach en manusje-van-alles Anne Noë in 2009 ook al bijna (toen werd de beslissende wedstrijd in Volendam tegen Nederland met 3-0 verloren) voor een EK wisten te plaatsen.

De verwachtingen zijn nu dan ook automatisch hoger gespannen want de Belgian Red Flames mogen zich gedurende deze EK-periode van ongeveer 2 maand volwaardig voetbalster (ook naar de verdiensten trouwens) noemen. Maken ze een kans om ver te geraken? Op papier misschien niet want ze zijn op de FIFA-wereldranglijst bij de vrouwen nog altijd de zwakste in groep A na Noorwegen, Nederland en Denemarken. Tegen deze 3 ploegen hebben ze inmiddels onder leiding van bondscoach Ives Serneels telkens al in een oefenduel gewonnen. Maar dit keer gaat het echt om de knikkers. In een ander land, op neutraal veld en met flink wat meer druk, aandacht, media en toeschouwers dan ze meestal gewoon zijn. Maar voetballen kunnen ze deze Belgian Red Flames en wedstrijd per wedstrijd bekeken zijn ze zeker niet als ze favoriete spelletje van underdog voluit kunnen spelen. De mix van talent, ervaring, wilskracht en inzet kan positief uitdraaien als iedereen en vooral de verdediging op het toppunt van z’n kunnen presteert hopelijk vanaf het eerste duel nu zondag 16 juli 2017 op de Vijverberg in Doetinchem tegen Denemarken. Daar krijgen we meer dan waarschijnlijk een beter zicht op hoe ver deze groep op dit tornooi kan komen. De kwartfinales halen als debutant? Waarom niet? Dromen mag altijd want Nederland debuteerde in 2009 op het EK in Finland en het haalde onder leiding van Vera Pauw zelfs de halve finale! Binnenkort weten we of ook de Belgian Red Flames hiertoe in staat zijn!

Nog wat extra gegevens:
EK-titelverdediger: Duitsland;
EK-winnaars: Duitsland (8), Noorwegen (2), Zweden (1);
Aantal landenteams aan de start van het EK 2017: 47.
Aantal landenteams op de EK-eindronde 2017 in Nederland: 16.
Aantal debuterende landen op dit EK: 5 (België, Zwitserland, Schotland, Oostenrijk en Portugal).

Geldprijzen:
Elk deelnemend land krijgt 300.000 euro voor de groepsfase. Voor het bereiken van de kwartfinale stijgt dat bedrag naar 500.000 euro. Een halve finale is goed voor 700.000 euro. Een finale halen betekent een extra bedrag van 1.000.000 euro op de rekening van de betreffende voetbalbond terwijl de winnaar van het EK 2017 1.200.000 euro ontvangt.

Duitsland maakte ook de premies voor de speelsters bekend. Die krijgen 37.500 per speelster bij het winnen van het EK. Spelen ze de finale dan krijgen ze elk 20.000 euro extra, voor een halve finale heeft de DFB 10.000 euro extra vrij.

Lees over de opmerkelijke prestaties van het Belgische vrouwenvoetbal:

Vrouwenteam.be

Lees over de allereerste kwalificatie:
Vrouwenteam.be

PS: U kan de wedstrijd in Doetinchem van de Belgian Red Flames tegen Denemarken bekijken op Eén. De uitzending begint om 20u25. Het commentaar is van Eddy Demarez! Voordien kan U op NPO 1 terecht voor het openingsduel tussen Nederland en Noorwegen, de andere wedstrijd in de Belgische groep! Het EK kan U ook nog volgen via Eurosport, ARD/ZDF/BBC/France 4/Eurosport en via de website van de UEFA!

Share