Share

Nadat de Noorse Voetbalbond NFF had beslist het nationaal vrouwenteam hetzelfde bedrag te betalen als de Noorse mannen tweette Sparkle 2015 en Belgisch Gouden Schoen 2016 Tessa Wullaert of de Rode Duivels ook te vinden zijn voor volledige gelijkheid in betaling!

Equal Play Equal Pay, het is tegenwoordig een hot item voor de vrouwelijke sporten. Er was recent de staking van het Deense nationale vrouwenvoetbalteam omdat ze hun premie voor de finaleplaats op het EK 2017 niet kregen van de Deense voetbalbond en er zijn ook al enige tijd strubbelingen in de Verenigde Staten over hetzelfde onderwerp. Noorwegen heeft nu als eerste land beslist om volledige gelijkheid te scheppen. Geen grote verrassing als je weet dat in Noorwegen de voorbije 2 jaar Ada Hegerberg 2 keer op rij de Gouden Bal (ten koste van mannelijke voetballers) won en vorig jaar ook sportvrouw van het jaar werd.

Luister naar Cecilie Sandvej over de Deense situatie dankzij Vrouwenteam TV:

In België zijn we nog lang niet zover. Van de Rode Duivels, die honderdduizenden euro’s per maand verdienen, kreeg de Belgian Red Flame in aanloop naar de laatste WK-kwalificatieinterland tegen Cyprus op woensdag 11 oktober 2017 niet meteen een antwoord. Koen De Brabander, de CEO van de KBVB, gaf in een reactie bij de VRT wel mee dat dit op dit ogenblik om economische redenen niet aan de orde is. Daarmee werd dus duidelijk dat het in België wellicht nog een eeuwigheid zal duren vooraleer de KBVB effectief zal overgaan tot de gelijkschakeling tussen een vrouwelijke voetballer en een mannelijke speler.

Bekijk de reactie van Koen De Brabander, CEO van de KBVB, bij Sporza:
Sporza.be

Het vrouwenvoetbal is dus met andere woorden aantrekkelijk voor de KBVB als het geld kan opbrengen (bijvoorbeeld de 300.000 euro van de UEFA voor de kwalificatie voor het EK die wel voor een groot deel gebruikt werd om de Belgian Red Flames in de maanden juni en juli een habbekrats te betalen in vergelijking met de Rode Duivels) maar als het geld van de KBVB zelf moet komen dan wordt daar liever geen gevolg aan gegeven …

Ook de deelname van de KBVB aan de Internationale dag van het meisje op woensdag 11 oktober 2017 mag je bekijken als een actie die het eigenlijk grotendeels voor de schone schijn ondersteunt. Als je immers voor gelijkheid bent en daar je schouders onder zet dan zorg je er toch meteen ook voor dat dit in eigen rangen wordt toegepast!

Bekijk de video met dank aan Plan International en de KBVB:

Lees over de internationale dag van het meisje!
KBVB

Lees over Ada Hegerberg in Noorwegen:
Vrouwenteam.Be

Share