Net voor Olympique Lyonnais op donderdag 22 maart 2018 in het Parc OL van Décines in de kwartfinales van de UEFA Women’s Champions League FC Barcelona met wereldvoetbalster van het jaar Lieke Martens ontvangt kwam het Franse sterrenelftal op bezoek bij Lille OSC, het team dat 3 Belgische speelsters in de rangen heeft.

Ondanks de koude weersomstandigheden was het aanschuiven aan de kassa. Foto – (c) Vrouwenteam.be / MaMPict

Maud Coutereels moest na haar eerste goal op bezoek bij Marseille vanwege een schorsing (na een dubbele gele kaart en uitsluiting in dezelfde wedstrijd) deze topaffiche in het Stadium Métropole van Villeneuve d’Ascq missen terwijl linksachter Marine Dafeur met een kuitblessure in de tribune plaatsnam. Ook Jana Coryn stond niet in de basiself voor het duel tegen Lyon maar ze mocht na ruim een halfuur invallen toen Ludivine Butel geblesseerd uitviel. Alleen Silke Demeyere was dus op het veld aanwezig toen na de aftrap van de thuisploeg Lyon druk zette, de bal veroverde en al na 9 sekonden wedstrijd de score opende via Delphine Cascarino op aangeven van Eugénie Le Sommer (0-1, 1ste minuut). De snelste goal in Frankrijk sinds de D1 Féminine geniet van een verbeterde status met een televisiecontract waarbij alle duels in principe in beeld gebracht worden. Wie schrik had van de kou en toch nog even binnen gebleven was had dus al een eerste doelpunt gemist. Geen nood echter want er zouden er nog een pak volgen. Het werd immers een wedstrijd waarin enorm veel te beleven viel. Je had bij wijze van spreken geen ogenblik de tijd om aan de gure weersomstandigheden te denken. Lyon koos imemrs voor de aanval en Rijsel deed dat als het even kon evenzeer. Nog voor Eugénie Le Sommer de score verdubbelde (0-2, 7de minuut) had Camille Abily ook al kunnen scoren eerst uit een vrije trap en vlak daarna na een voorzet van Lucy Bronze. Na 9 minuten trapte Silke Demeyere de eerste kans voor Rijsel met een schot van net buiten het strafschopgebied nipt naast! In de 10de minuut leed Elisa Launay, de doelvrouw van de thuisploeg, balverlies en de Noorse Ada Hegerberg profiteerde (0-3). Diezelfde Hegerberg mikte vervolgens op de keeper net als Eugénie Le Sommer die alleen voor de lokale doelvrouw opdook (18de minuut) en aan de overkant ging een poging van Ouleymata Sarr maar nipt naast het doel van Sarah Bouhhadi (18de minuut). De score had verder kunnen oplopen via Camille Abily (20ste minuut) of Ada Hegerberg die op de keeper trapte vooraleer de eerste wissel bij Rijsel (na een blessure van Ludivine Butel) Jana Coryn alsnog speelgelegenheid bezorgde (31ste minuut). Enkele ogenblikken later was het dan toch zover toen Dzsenifer Marozsan een eerder afgeblokte actie van Lyon beheerst afrondde (1-4, 31ste minuut). Lyon kwam met nog meer aanvalsgeweld via Amel Majri (op de keeper) en via Hegerberg en de Duitse Marozsan maar in plaats van 0-5 kon Rijsel in de toegevoegde tijd de eer redden. Ouleymata Sarr werd perfect aangespeeld en de spits van Rijsel werkte knap af (1-4, 45ste + 1′ minuut). Het was pas het 4de tegendoelpunt van Lyon in deze competitie zodat je toch van een klein succesje voor de promovendus kon spreken. Amandine Henry probeerde dan nog vanop afstand maar zonder succes waardoor de ruststand 1-4 was.

Lyon bleef ook in de 2de helft aanvallen. Amel Majri staat hier klaar om een vrije trap te nemen! Foto – (c) Vrouwenteam.be / MaMPict

Na de pauze ging het kansenfestival met enkele doelpunten er bovenop gewoon verder. Op aangeven van Camille Abily kopte Amandine Henry in het stadion waar ze als kind vaak voor Lille OSC kwam suppporteren de 1-5 tegen de netten (49ste minuut). Na een hoekschop van Amel Majri kopte Wendie Renard, de captain van de bezoekers, eveneens raak (1-6, 51ste minuut). Ada Hegerberg zorgde voor de 1-7 (54ste minuut) en nadat Eugénie Le Sommer nog naast trapte, toen Floriane Azem in het doel van de thuisploeg Elisa Launay was komen vervangen, zorgde Camille Abily op aangeven van de Franse centrumspits al na 58 minuten voor de 1-8. In het eerste kwartier van de 2de helft zette Ouleymata Sarr met een schot dan toch even Sarah Bouhaddi aan het werk (het werd een hoekschop) waarna op het uur Lyon met een dubbele wissel uitpakte en de Amerikaanse Morgan Brian en de Nederlandse Shanice van de Sanden de plaatsen van respectievelijk Eugénie Le Sommer en Delphine Cascarino mochten overnemen. De 2 invalsters lieten zich opmerken want de Europese kampioene Van de Sanden mikte 4 minuten later nipt naast terwijl de Amerikaanse Brian 4 minuten voor tijd met een schot dat via de keeper nog afweek de 1-9 op het bord trapte. In de extra tijd bediende Amel Majri de ook al ingevallen Kheira Hamraoui (na 73 minuten op het veld gekomen voor Dzsenifer Marozsan) die de dubbele cijfers rondmaakte (1-10, 90ste + 1′ minuut). Het was meteen de grootste overwinning van Lyon dit seizoen dat met 17 overwinningen op rij in de D1 Féminine het maximum behield! Het team van coach Reynald Pedros is duidelijk helemaal klaar voor de kwartfinales van de UWCL!

Bekijk alle goals op de 17de speeldag in de Franse D1 Féminine met dank aan FFF TV:

***D1 Féminine 2017-18 – 17de speeldag – Stadium Métropole, Villeneuve d’Ascq – Zaterdag 17 maart 2018:

Lille OSC – Olympique Lyonnais 1-10 (rust: 1-4);

Doelpunten: 1′ Delphine Cascarino 0-1, 7′ Eugénie Le Sommer 0-2, 10′ Ada Hegerberg 0-3, 31′ Dzsenifer Marozsan 0-4, 45′ + 1′ Ouleymata Sarr 1-4, 49′ Amandine Henry 1-5, 51′ Wendie Renard 1-6, 54′ Ada Hegerberg 1-7, 58′ Camille Abily 1-8, 86′ Morgan Brian 1-9, 90′ + 1′ Kheira Hamraoui 1-10.

Lille OSC speelde met: Elisa Launay (55′ Floriane Azem); Jennifer Bouchenna, Jessica Lernon, Laëtitia Chapeh Yimga, Héloïse Mansuy; Rachel Saïdi, Kenza Dali (captain), Silke Demeyere (73′ Caroline La Villa), Justine Bauduin; Ouleymata Sarr, Ludivine Bultel (31′ Jana Coryn).
Trainer: Jérémie Descamps.
Kwamen niet in actie: Aurore Paprzycki en Julie Pasquereau;

Olympique Lyonnais speelde met: Sarah Bouhaddi; Lucia Bronze, Saki Kumagai, Wendie Renard (captain), Amel Majri; Camille Abily, Amandine Henry, Dzsenifer Marozsán (73′ Kheira Hamraoui), Delphine Cascarino (61′ Shanice van de Sanden), Ada Hegerberg, Eugénie Le Sommer (61′ Morgan Brian).
Trainer: Reynald Pedros.
Kwamen niet in actie: Pauline Peyraud-Magnin en Corine Petit-Franco.

Gele kaarten: geen.
Rode kaarten: geen.
Scheidsrechter: Florence Guillemin met als assistenten David Hennebert en Vincent Vezilier.
Toeschouwers: 2793.