Frankrijk en Jamaica hebben duidelijk een voetballink. In 1998 toen het WK Voetbal in Frankrijk gehouden werd was Jamaica er voor het eerst bij op een WK bij de mannen. 20 jaar later heeft Jamaica zich nu ook voor het eerst geplaatst voor het WK Vrouwenvoetbal in 2019 in … Frankrijk.

In de wedstrijd voor de derde plaats op het CONCACAF Women’s Championship in het Toyota Stadium van Frisco in Texas won Jamaica na strafschoppen tegen Panama waardoor het samen met wereldkampioen de Verenigde Staten en Canada naar het WK mag. Het is overigens het eerste land van de Caraïben dat de eindronde van een WK Vrouwenvoetbal haalt.

Nicole McClure juicht want dankzij haar reddingen in de strafschoppenepiloog mag Jamaica voor het eerst naar een WK Vrouwenvoetbal! Foto – (c) FIFA.com/Concacaf

Beide teams hielden het na 120 minuten voetbal op een gelijkspel. Jamaica kwam twee keer op voorsprong via Khadifa Shaw (1-0, 14de minuut) en Jody Brown (2-1, 95ste minuut) maar Panama sloeg evenveel keer terug met goals van Natalia Mills (1-1, 74ste minuut) en van Lineth Cedeño (2-2, 115de minuut). Strafschoppen moesten de beslissing brengen over het WK-ticket en dat ging dankzij twee reddingen van Nicole McClure, de reservedoelvrouw, naar Jamaica. Zij stopte de pogingen van Lineth Cedeño en van Kenia Rangel waardoor Jamaica de penaltyepiloog met 2-4 won.

Bekijk de hoogtepunten van Panama – Jamaica dankzij Concacaf TV:

Panama krijgt nog een kans om zich te plaatsten voor het WK 2019 in Frankrijk maar dan moet het winnen in het dubbel barrageduel tegen Argentinië uit Zuid-Amerika.

***Deze 18 landen (17 via de kwalificatie + gastland Frankrijk) zijn al zeker van deelname aan het WK 2019 in Frankrijk:
Azië: China, Thailand, Australië, Japan en Zuid-Korea;
Zuid-Amerika: Brazilië en Chili;
Europa: Spanje, Italië, Engeland, Noorwegen, Duitsland, Schotland, Zweden;
Concacaf: Canada, Verenigde Staten en Jamaica;
Gastland en organisator: Frankrijk;
Loting WK 2019: Zaterdag 8 december 2018 (Parijs);
Openingsmatch WK 2019: Vrijdag 7 juni 2019 (Parc des Princes, Parijs, 21u met Frankrijk);
Finale WK 2019: Zondag 7 juli 2019 (Groupama Stadion – Parc OL, Lyon, 17 uur);