Share

Op dinsdag 18 juni 2019 stond in het Stade du Hainaut van Valenciennes een klassieker uit het mannenvoetbal op het programma. Italië – Brazilië was immers twee keer de finale van een WK bij de mannen zowel op het WK 1970 in Mexico als op het WK 1994 in de Verenigde Staten. Dit keer ging het bij de vrouwen echter om een duel voor de winst in groep E.

Marta trapt haar 17de WK-doelpunt tegen de netten. Ze schreef historie in het Stade du Hainaut van Valenciennes! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

De Squadra Azzurine kwam bij dit duel voor het eerst rechtstreeks in prime time op de Italiaanse openbare zender, om 21 uur op Rai Uno. Jaren geleden was zoiets ondenkbaar maar na hun twee overwinningen in de eerste twee duels van dit tornooi (2-1 tegen Australië en 5-0 tegen Jamaica) heeft het team van bondscoach Milena Bertolini de wind in de zeilen. Ook tegen Brazilië gingen ze er voluit voor in een technisch hoogstaande en spannende wedstrijd met uiteindelijk maar één doelpunt en dat vanop de strafschopstip na een duidelijke fout van Elena Bartoli op de bij momenten sublieme Debinha. In de 74ste minuut lukte Marta haar historische strafschop. Ze nam de Italiaanse doelvrouw Laura Giuliani tegenvoets en scoorde zo voor de 17de keer op een WK (0-1, 74ste minuut. Daarmee doet ze zelfs beter dan Miroslav Klose die in het mannenvoetbal tot 16 WK-doelpunten kwam! De Seleçao Brasileira ging daarna nog op zoek naar een tweede goal maar Italië hield de 0-1 vast op het bord. De score had wel hoger kunnen oplopen maar Laura Giuliani hield in de eerste helft het hakje van Debinha na een hoekschop van Marta uit haar doel en kort na de rust mikte Andressinha een vrije trap via de lat over doel.

Debinha zorgde voor de flitsen van de match in het Stade du Hainaut van Valenciennes! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Brazilië verzekerde zich door de nipte winst van kwalificatie voor de volgende ronde maar ondanks de zes punten pas als derde want de groepswinst ging naar Italië terwijl Australië dankzij een 1-4-overwinning tegen Jamaica met vier doelpunten van Samantha Kerr als tweede naar de achtste finales mag.

Monica, de vice-captain van Brazilië, heeft geen schrik van een ontmoeting met het gastland Frankrijk! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

“Dat we in de volgende ronde mogelijk tegen het gastland Frankrijk zullen moeten uitkomen is echter geen probleem”, aldus vice-aanvoerster Monica. “We weten dat we voorbij iedereen zullen moeten geraken willen we wereldkampioen worden want jawel dat is onze doelstelling!”

Bekijk de video met de hoogtepunten dankzij FIFA TV:

Bekijk nog meer foto’s rond Italië – Brazilië in Valenciennes van Dirk Vuylsteke via:

https://loft6.photoshelter.com/gallery/2019-06-18-Italy-Brazil/G0000QEI30HKezFk/C0000iKxKJRA0goA

Voor interviews met Belgische en internationale speelsters kan U terecht op:
Vrouwenteam TV


Share