Share

VfL Wolfsburg, de Duitse landskampioen, heeft op zaterdag 4 juli 2020 in Keulen na een spannende finale dankzij de strafschoppen voor de 7de keer de Duitse beker bij de vrouwen gewonnen. Tegenstander SGS Essen zorgde voor spektakel, spanning en strijd!

Het vrouwenteam van SGS Essen zorgde voor spektakel, spanning en strijd maar het moest uiteindelijk het onderspit delven! Foto – (c) SGS Essen

Een vrouwenvoetbalwedstrijd rechtstreeks op televisie is voor sommigen in België niet interessant genoeg. Dan raden we die mensen aan om toch maar eens de finale van de Duitse vrouwenbeker 2020 te herbekijken want wat ook de affiche is je weet nooit hoe een wedstrijd zal evolueren. SGS Essen, de underdog en pas vierde in de eindstand van dit jaar, dwong de torenhoge favoriet VfL Wolfsburg om helemaal tot het uiterste te gaan om voor het 6de jaar op rij en voor de 7de keer in 8 seizoenen bekerhouder te blijven.

De wedstrijd in het vanwege de coronamaatregelen lege Rhein Energie Stadion van 1.FC Köln was nog maar elf sekonden ver of SGS Essen stond al op voorsprong. Lena Ostermeier stuurde Lea Schüller de diepte in, zij stond geen buitenspel, tikte de bal rustig over doelvrouw Friederike Abt kopte vervolgens eenvoudig in het lege doel binnen (0-1, 1ste minuut). Zelfs trainer Markus Högner van SGS Essen was verbaasd door de snelle gang van zaken! Maar VfL Wolfsburg sloeg terug. Anna Blässe ging nog in het eerste kwartier door tot op de achterlijn, speelde de bal terug naar Pernille Harder en de Deense international trapte met rechts in de korte hoek de gelijkmaker tegen de netten (1-1, 11de minuut). Was de veer van Essen gebroken? Neen, want na een hoekschop van Elisa Senss kopte de afscheidnemende Marina Hegering (de captain maakt straks de overstap naar Bayern München) de bal over de op de lijn staande Anna Blässe in doel (1-2, 18de minuut). Net voor het halfuur ging een poging van de Poolse Ewa Pajor van VfL Wolfsburg nog via Nina Brüggemann op de lat en in hoekschop maar bij de rust stond SGS Essen wel verrassend op voorsprong (1-2).

Net voor het uur kreeg SGS Essen zelfs de kans om verder uit te lopen. Turid Knaak stuurde Jana Feldkamp diep. Zij was sneller dan Oranje Leeuwin Dominique Janssen (Bloodworth) maar mikte met rechts op de binnenkant van de paal (59ste minuut). Even later trapte diezelfde Jana Feldkamp ook nog eens nipt naast! Twintig minuten voor het einde van de reguliere speeltijd was het dan weer de beurt aan VfL Wolfsburg om toe te slaan. Een hoekschop van Lena Goessling werd weggetrapt door Marina Hegering waarna Anna Blässe de bal vanop ruim 25 meter met rechts op de slof nam. Doelvrouw Stina Johannes was kansloos en de bordjes stonden opnieuw gelijk (2-2, 70ste minuut). Naar welke kant zou de teerling vallen was de vraag. SGS Essen verdiende het maar VfL Wolfsburg is natuurlijk het meest ervaren team! Minder dan vijf minuten voor tijd een hoekschop van Svenja Huth en daar stond Nederlands international en ex-speelster van SGS Essen Dominique Janssen aan de tweede paal om de bal via de grond over het jeugdtalent Lena Oberdorf in doel te koppen (3-2, 86ste minuut). Maar de bekerwinst was nog niet veilig. In de toegevoegde tijd kreeg Essen nog een vrije trap op de rand van het strafschopgebied na een duwfout op Marina Hegering. De ingevallen Irini Ioannidou zette zich achter de bal en trapte die met links perfect gekruld tegen de netten (3-3, 90ste + 1′ minuut). Hoe mooi kan voetbal zijn?

In de verlengingen werd er niet meer gescoord maar het bleef wel enorm spannend. De Portugese international Claudia Neto trof met een afstandschot voor VfL Wolfsburg nog de paal (113de minuut) en kort voor tijd maakte de regerende landskampioen nog aanspraak op een strafschop nadat Nina Brüggemann de bal even met de hand beroerde. Scheidsrechter Nadine Westerhoff uit Bochum liet echter verder spelen en korte tijd later mochten beide teams in de strafschoppenepiloog uitmaken wie de Duitse vrouwenbeker 2020 mee naar huis mocht nemen.

Dominique Janssen trapte de eerste strafschop voor VfL Wolfsburg feilloos tegen de netten (1-0) en ook Lea Schüller (1-1), Claudia Neto (2-1) en Lena Sophie Oberdorf die volgend seizoen bij VfL Wolfsburg gaat spelen (2-2) maakten geen fout. Alexandra Popp, de captain van het Duitse nationale vrouwenvoetbalteam, was tot ieders verbazing de eerste die de bal naast doel trapte. Vervolgens zorgde Friederike Abt voor de eerste redding bij de poging van Irini Ioannidou. Lena Goessling zorgde vervolgens voor het derde doelpunt vanop de stip voor VfL Wolfsburg. Nina Brüggemann kwam zo onder druk te staan want missen gaf de kans aan de volgende strafschopnemer om alles te beslissen. Friederike Abt zorgde dat het zover kwam want ze koos de goede hoek. Pernille Harder, met 27 goals de topschutter van de vrouwelijke Bundesliga 2019-2020, zette zich achter de bal en gaf doelvrouw Stine Johannes geen schijn van kans. De beker ging voor de 7de keer in 8 seizoenen en voor het 6de seizoen op rij naar VfL Wolfsburg!

***DIGEST:

FINALE DFB-POKAL DER FRAUEN 2020 – Zaterdag 4 juli 2020 – Rhein Energie Stadion, Keulen:

VfL Wolfsburg – SGS Essen 3-3 na verlengingen (4-2 na strafschoppen) (rust: 1-2, na 90 minuten 3-3);

Doelpunten: 1′ Lea Schüller 0-1, 11′ Pernille Harder 1-1, 18′ Marina Hegering 1-2, 70′ Anna Blässe 2-2, 86′ Dominique Janssen 3-2, 90′ + 1′ Irini Ioannidou 3-3;

Strafschoppen: Dominique Janssen 1-0, Lea Schüller 1-1, Claudia Neto 2-1, Lena Oberdorf 2-2, Alexandra Popp (VfL Wolfsburg) trapt naast, Friederike Abt redt poging Irini Ioannidou (SGS Essen), Lena Goessling 3-2, Friederike Abt redt poging van Nina Brüggemann (SGS Essen), Pernille Harder 4-2.

OPSTELLINGEN:

***VfL Wolfsburg (*): Friederike Abt; Anna Blässe, Sara Doorsoun, Lena Goessling, Dominique Janssen (Bloodworth); Svenja Huth (89′ Pia-Sophie Walter), Ingrid Syrstad Engen (90′ + 7′ Claudia Neto), Alexandra Popp, Fridolina Rolfö (71′ Noelle Maritz); Ewa Pajor, Pernille Harder.

Trainer: Stephan Lerch.

Kwamen niet in actie: Hedvig Lindahl, Zsanett Jakabfi, Felicitas Rauch, Joelle Wedemeyer.

(*) VfL Wolfsburg kon in deze finale van het seizoen 2019-2020 geen beroep meer doen op de Ijslandse international Sara Björk Gunnarsdottir aangezien zij per 1 juli 2020 de overstap maakte naar het Franse Olympique Lyonnais!

***SGS Essen: Stine Johannes; Jacqueline Klasen, Nina Brüggemann, Marina Hegering (captain), Lena Ostermeier; Jana Feldkamp, Elisa Sensz; Turid Knaak (78′ Irini Ioannidou), Lena Sophie Oberdorf, Nicole Anyomi (64′ Ramona Petzelberger); Lea Schüller.

Trainer: Markus Högner.

Kwamen niet in actie: Lea Sindermann, Manjou Wilde, Kirsten Nesse, Mara Grutkamp, Maria Cristina Lange.

Gele kaarten: 25′ Pernille Harder (VfL Wolfsburg), 26′ Anna Blässe (VfL Wolfsburg), 40′ Nicole Anyomi (SGS Essen).

Scheidsrechter: Nadine Westerhoff (Bochum);

Assistent-scheidsrechters: Sina Diekmann (Dortmund), Annika Paszehr (Münster);

Vierde scheidsrechter: Kathrin Heimann (Gladbeck);

***Lees nog meer over de Duitse bekerfinale bij de vrouwen via:

Sportschau.de

en via:

Website DFB.de

Voor interviews met speelsters rond het Belgische en internationale voetbal:
Share