Share

Het is niet de eerste keer en het zal wellicht ook niet de laatste keer zijn dat het vrouwenvoetbal de opener is van de Olympische Spelen. De openingsceremonie in het Olympisch Stadion van Tokio is pas op vrijdag 23 juli 2021 maar de voetballende vrouwen beginnen al aan hun tornooi op woensdag 21 juli 2021.

Cristiane Endler, de nieuwe ploeggenote van Janice Cayman bij Lyon, verdedigt op de Olympische Spelen het doel van Chili! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Alles begint met het duel in de Sapporo Dome tussen Team GB tegen Chili in groep E om 16u30 lokale tijd (9u30 bij ons en te zien op BBC 2). Daarna volgen China – Brazilië in groep F om 17u (10u bij ons) en Zweden – Verenigde Staten in groep G om 17u30 (10u30 bij ons).

Krijgen we straks ook op de Olympische Spelen een finale tussen Nederland, hier met Jackie Groenen, en de Verenigde Staten, hier met Tobin Heath? Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Vervolgens staan op het programma Japan – Canada in groep E om 19u30 (12u30 bij ons), Zambia – Nederland (een duel tussen twee Olympische debutanten) in groep F om 20u (13u bij ons en rechtstreeks te bekijken op NPO 1) en tot slot Australië – Nieuw-Zeeland in groep G om 20u30 (13u30 bij ons).

Christine Sinclair is er opnieuw bij voor Canada. Ze lukte al 11 doelpunten op eerdere Olympische Spelen! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Het is de 7de keer dat het vrouwenvoetbal op de Olympische Spelen aanwezig is. De eerste keer was in 1996 in Atlanta. De Verenigde Staten wonnen dat tornooi en hebben inmiddels al vier Olympische titels achter hun naam staan. De huidige wereldkampioen is uiteraard ook nu weer favoriet. Noorwegen in 2000 in Sydney en Duitsland in 2016 in Rio de Janeiro zijn de andere twee landen die al Olympisch goud veroverden in deze sport! Zilveren medailles waren er voor Brazilië (2 keer), China, VS, Japan en Zweden (1x), brons ging achtereenvolgens naar Noorwegen (1996), Duitsland (2000, 2004, 2008) en Canada (2012 en 2016). Nog meegeven dat de Braziliaanse Formiga als eerste voetballer aller tijden voor de 7de keer op een Olympisch tornooi staat!

De Braziliaanse Formiga begint aan haar 7de Olympische Spelen! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

U kan het Olympisch vrouwenvoetbaltornooi volgen via:

FIFA.com – OS Japan 2020

Lees nog meer over het Olympisch vrouwenvoetbaltornooi via:

FIFA.com

Lees over Nederland dat voor het laatst zal aantreden onder bondscoach Sarina Wiegman via:

Website NOS

Lees ook nog over de Olympische Spelen via het IOC:

Website IOC

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

 

 

Share