Op de dag dat Boris Johnson, de man die de Brexit regelde, door het massaal opstappen van zijn eigen kabinet gedwongen werd om af te treden als Premier van het Verenigd Koninkrijk won Ex-Europees kampioen Noorwegen in Southampton de tweede wedstrijd van het EK Vrouwenvoetbal in Engeland met ruime cijfers tegen debutant Noord-Ierland!

Noorwegen, dat sinds 1987 altijd aanwezig was bij de eindfase heeft een merkwaardige statistiek op de EK-eindrondes in het vrouwenvoetbal. Ondanks het feit dat het 2 keer eindwinnaar was (1987 en 1993), 4 keer de finale verloor en ook nog 3 keer de halve finale bereikte had het tot voor het duel in Southampton tegen Noord-Ierland met 47-48 een negatief doelsaldo over de in totaal 36 gespeelde wedstrijden. Het won wel 15 keer maar het verloor ook 14 eindrondeduels waaronder zelfs eentje in 2017 tegen de Belgian Red Flames (0-2 in Breda). Op donderdag 7 juli 2022 kreeg het team van bondscoach Martin Sjögren dus in het St Mary’s Stadium van de club uit de Premier League de kans om daar verbetering aan te brengen.

Dat lukte wonderwel want voor de rust al maakte het team van de teruggekeerde Ada Hegeberg het verschil. Na tien minuten wedstrijd belandde een inworp vanop rechts bij de middellijn van rechtsachter Anja Sonstevold via de spits van Lyon en Guro Reiten uiteindelijk op links bij de mee opgerukte en helemaal vrijstaande linkerflankverdediger Julie Blakstad die in de korte hoek Jackie Burns te grazen nam (1-0, 10de minuut). Precies drie minuten later speelde de doelvrouw van Noord-Ierland, die voor de rest wel enkele knappe reddingen in huis had, de bal in de voeten van Chloe McCarron. Frida Maanum van Arsenal onderschepte de bal die bij Ada Hegerberg terechtkwam. Zij was niet egoïstisch en in plaats van zelf voor een lob te gaan speelde ze af naar Frida Maanum die met rechts de bal in het open doel tikte en zo de score verdubbelde (2-0, 13de minuut). Noord-Ierland had zich tussenin ook al even laten zien met een schot van Rachel Furness over het Noorse doel (11de minuut) en ook Lauren Wade, de speelster die scoorde in Lier tegen de Belgian Red Flames, mikte in de eerste helft naast (27ste minuut) net als Simone Magill dat deed in de toegevoegde tijd net voor de pauze (45ste + 1′ minuut). Maar het was Noorwegen dat voor de rust een derde keer zou scoren. Ada Hegerberg had op dat moment al een mooie voorzet van de perfect tweevoetige Guro Reiten naast gekopt (25ste minuut) en ze werd na een schitterende Noorse aanvallende combinatie ook van dichtbij na een assist van opnieuw Reiten van een doelpunt gehouden door de goed teruggekeerde Abbie Magee (27ste minuut). Uit de hoekschop die volgde kwam er na de interventie van de VAR ook een strafschop. Nadene Caldwell had de corner van Reiten bij nader inzien met de rechterarm weggewerkt, zo zag ook de Finse scheidsrechter Lina Lehtovaara op het scherm. Caroline Graham Hansen mocht zich achter de bal zetten en de speelster van FC Barcelona trapte via de vingertoppen van de rechterhand van Jackie Burns de 3-0 tegen de netten (31ste minuut), meteen het 50ste doelpunt ooit van Noorwegen op een EK-eindronde!

Caroline Graham Hansen trapte vanop de stip het 50ste doelpunt van Noorwegen op een EK-eindronde tegen de netten! Foto – (c) UEFA.com

Noord-Ierland leek bij het debuut op een EK-eindronde op weg naar een zware nederlaag maar het team van manager Kenneth Shiels bleef niet bij de pakken zitten. De toch speelklaar geraakte Marissa Callaghan viel in voor Nadene Caldwell, de groen-witten dwongen een eerste hoekschop af en enkele ogenblikken later hadden ze zelfs voor de allereerste keer gescoord. Rachel Furness trapte van in de zestien met rechts richting Julie Nelson die de bal vanop de vijfmeterlijn binnenkopte ondanks de poging van doelvrouw Guro Pettersen om die alsnog uit haar doel te houden (3-1, 49ste minuut). De meegereisde fans konden juichen want ze hadden een nieuw historisch moment in de geschiedenis van het Noord-Iers vrouwenvoetbal meegemaakt.

Julie Nelson lukte het allereerste doelpunt voor Noord-Ierland! Foto – (c) UEFA.com

Die vreugde was echter van korte duur want na de eerste gele kaart van de wedstrijd voor Sarah McFadden voor een fout op de rand van de zestien op balvirtuose Caroline Graham Hansen trapte Guro Reiten een vrije trap met links feilloos binnen (4-1, 54ste minuut). Daarna werd nog een doelpunt van Ada Hegerberg voor voorafgaand buitenspel van Guro Reiten afgekeurd (69ste minuut), moest Simone Magill wellicht met een zware knieblessure het veld verlaten (78ste minuut) en redde doelvrouw Burns nog een mooie poging van de ingevallen Karina Saevik (82ste minuut). De score veranderde echter niet meer. Noorwegen begon dus met een 4-1-overwinning aan het UEFA Women’s Euro 2022 en het speelt op maandag 11 juli 2022 in Brighton tegen gastland Engeland voor de eerste plaats in groep A. Eerder op die dag staat het duel tussen de eerste verliezers van dit EK (Oostenrijk en Noord-Ierland) op het programma in ditzelfde Southampton.

Bekijk de samenvatting met dank aan Sporza:

DIGEST:

Noorwegen – Noord-Ierland 4-1 (rust: 3-0);

Doelpunten: 10′ Julie Blakstad 1-0, 13′ Frida Maanum 2-0, 31′ Caroline Graham Hansen 3-0 op strafschop, 49′ Julie Nelson 3-1, 54′ Guro Reiten 4-1.

BBC Sport

PS: De 4-1 van donderdagavond 7 juli 2022 in Southampton is niet de grooste overwinning van Noorwegen op een EK-eindronde. De 5-0 tegen Denemarken in Lilleström op 30 juni 1997 is dat wel.