Share

Engeland opende het UEFA Women’s Euro 2022 in eigen land in het stadion van Manchester United met een nipte overwinning tegen Oostenrijk en dat voor 68.871 toeschouwers, een nieuw record bij een vrouwenvoetbalwedstrijd in het kader van het Europees Kampioenschap!

Dansers, vuurwerk, vlaggen en rook tijdens de openingsceremonie van het EK 2022 op Old Trafford in Manchester! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Op woensdagavond 6 juni 2022 om 20 uur in Manchester (21 uur in België) was het wachten eindelijk voorbij. Het spektakel kon beginnen met het openingsduel in het Theatre of Dreams. Old Trafford was helemaal uitverkocht maar niet alle zitjes waren ingenomen. Dat had wellicht te maken met de affiche. Engeland en Oostenrijk speelden immers al op zaterdag 27 november van vorig jaar, een maand na de loting voor deze eindronde, tegen mekaar in Sunderland in het kader van de WK-kwalificatie richting Australië en Nieuw-Zeeland 2023. Een grootse wedstrijd was het destijds in winterse omstandigheden in het Stadium of Light niet en er viel ook slechts één doelpunt te noteren. Dat werd gescoord door Ellen White die in haar 100ste cap in de 38ste minuut van de ontmoeting haar 45ste goal aantekende voor de Lionesses (1-0). Die ontmoeting in Sunderland gaf zeker al een idee hoe deze openingswedstrijd zou kunnen verlopen maar goed in andere omstandigheden, met veel meer publiek, met enkele andere speelsters in de basis (3 bij Engeland, 2 bij Oostenrijk) en bij de start van een groot tornooi in eigen land waarbij de verwachtingen hoog zijn, het zou wellicht allemaal anders zijn.

De scheidsrechters betreden het veld met van links naar rechts assistente Guadalupe Porras Ayuso (Spanje), Marta Huerta De Aza (Spanje), vierde ref Stéphanie Frappart (Frankrijk) en Francesca Di Monte (Italië) betreden het Theatre of Dreams van Manchester United gevolgd door Marie Earps (doelvrouw Engeland) en Viktoria Schnaderbeck (Oostenrijk)! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Eén keer Nicole Billa, de spits van Oostenrijk die ook voor TSG 1899 Hoffenheim uitkomt, bij de tweede poging de wedstrijd onder leiding van de Spaanse scheidsrechter Marta Huerta de Aza op gang had gebracht nam Oostenrijk, dat nooit eerder een eindrondewedstrijd binnen de reguliere speeltijd verloren had, het eerste initiatief. Maar verder dan een hoekschop kwam het voorlopig niet. Het openingsdoelpunt, het enige van de wedstrijd overigens, viel aan de andere kant, iets over het kwartier. Na een kopbal van Lauren Hemp zorgde Francesca Kirby met de rechtervoet voor een mooie opening richting Beth Mead. De aanvaller van Arsenal zorgde in de zestien voor een goeie borstcontrole en tikte vervolgens behendig met rechts over doelvrouw Manuela Zinsberger, haar ploeggenote in clubverband. De Oostenrijkse centrale verdediger Carina Wenninger probeerde de bal via de onderkant van de lat nog weg te trappen. Was de bal al dan niet helemaal over de lijn. Het leek wel even terug 1966 toen Geoff Hurst in de finale van dat WK voor Engeland op Wembley het derde doelpunt scoorde tegen West-Duitsland. Hoewel dat doelpunt toegekend werd is men er meer dan 50 jaar later nog niet helemaal uit. Nu was het wel bijna onmiddellijk duidelijk want nauwelijks 3 tellen later gaf de Spaanse scheidsrechter, die dankzij de doellijntechnologie een bericht had gekregen via haar horloge, aan dat het wel degelijk een goal was maar dan moest de VAR toch nog eens kijken of Beth Mead misschien buitenspel stond. Dat was niet het geval en dus mochten Sarina Wiegman, haar team en alle Engelse fans in het stadion en ergens op de wereld kijkend naar hun televisie, tablet of smartphone juichen (1-0, 16de minuut).

Beth Mead tikt hier de bal over haar clubgenote bij Arsenal Manuela Zinsberger! Engeland is tegen Oostenrijk op weg naar de eerste overwinning op het EK 2022 in eigen land! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Dat doelpunt zorgde voor rust bij de Lionesses die de wedstrijd nu ook gingen domineren maar ze vergaten het verder af te maken met kopballen van Ellen White naast (26ste en 44ste minuut) en Lauren Hemp die in de toegevoegde tijd van de eerste helft Manuela Zinsberger op haar weg vond. Tussenin was er een Oostenrijkse poging van Verena Aschauer (Hanshaw) die over het Engelse doel ging (43ste minuut).

Alessia Russo (23) kan de bal niet in doel verlengen. Sarah Puntigam (17) kan afweren! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Ook in de tweede helft kwam Engeland niet meer tot scoren ondanks pogingen van Georgia Stanway naast (59ste minuut), een voorzet vanop links van Lauren Hemp over (69ste minuut), een bijna verlengen naar doel van de ingevallen Alessio Russo (70ste minuut) en een schot van de ook al ingevallen Chloe Kelly naast (76ste minuut).

Mary Earps moest in het slot van de wedstrijd toch nog twee keer in actie komen! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

In het slotkwartier zette Oostenrijk de Engelse doelvrouw Marie Earps (Manchester United) nog twee keer aan het werk eerst met een gevaarlijk schot met rechts van Barbara Dunst dat in hoekschop geduwd werd (78ste minuut) en dan met een poging met links van de ingevallen Julia Hickelsberger-Füller (87ste minuut).

Twee vrouwelijke coaches bij de openingsmatch van het EK 2022 met Irene Fuhrmann (links) voor Oostenrijk en de Nederlandse Sarina Wiegman (rechts) voor Engeland! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Engeland won de openingswedstrijd tussen twee teams met vrouwelijke coaches met 1-0. Het is onder leiding van Sarina Wiegman nu 15 duels ongeslagen (13 keer winst, 2 keer gelijkspel). Net als in 2017, toen met Nederland, begon ze aan het tornooi met een nipte overwinning. De Engelse droom van eindelijk eens een groot tornooi te winnen mag voorlopig verder gekoesterd worden maar deze openingswedstrijd was een duel dat meer in de herinnering zal blijven vanwege de gelegenheid dan vanwege het schitterende optreden van de Lionesses. Er is nog veel werk aan de winkel voor Sarina Wiegman vooraleer dit Engeland als de grote favoriet voor de eindwinst mag beschouwd worden. 

U kan een samenvatting van het duel bekijken met dank aan Sporza:

DIGEST:

UEFA WOMEN’S EURO 2022 – Openingswedstrjid – Groep A – Old Trafford, Manchester;

Engeland – Oostenrijk 1-0 (rust: 1-0);

Doelpunt: 16′ Beth Mead 1-0.

Engeland speelde met: Marie Earps; Lucy Bronze, Millie Bright, Leah Williamson (captain), Rachel Daly; Georgia Stanway, Keira Walsh; Beth Mead (64′ Chloe Kelly), Francesca Kirby (63′ Ella Toone), Lauren Hemp; Ellen White (64′ Alessia Russo). 

Bondscoach: Sarina Wiegman;

Kwamen niet in actie: Hannah Hampton, Ellie Roebuck, Alex Greenwood, Jessica Carter, Demi Stokes, Jill Scott, Nikita Parris, Bethany England, Lotte Wubben-Moy.  

Laura Feiersinger (10) was een van de bedrijvigste speelsters bij Oostenrijk! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Oostenrijk speelde met: Manuela Zinsberger; Laura Wienroither, Carina Wenninger, Viktoria Schnaderbeck (captain) (77′ Marina Georgieva), Verena Hanshaw; Barbara Dunst, Sarah Zadrazil, Sarah Puntigam, Laura Feiersinger (87′ Marie Hobinger); Katharina Naschenweng (59′ Julia Hickelsberger-Füller), Nicole Billa.

Bondscoach: Irene Fuhrmann.

Kwamen niet in actie: Isabelle Kresche, Jasmin Pal, Celina Degen, Annabel Schasching, Katharina Schiechtl, Virginia Kirchberger, Jasmin Eder, Lisa Makas, Stefanie Enzinger.

Afwezig in laatste instantie: Lisa Kolb (corona) en Maria Plattner (sleutelbeenbreuk) moesten vlak voor het EK de selectie nog verlaten en werden nog vervangen door Virginia Kirchberger en Annabel Schasching.

Scheidsrechter: Marta Huerta de Aza (Spanje);

Assistent-scheidsrechters: Guadalupe Porras Ayuso (Spanje) en Francesca Di Monte (Italië); 

Vierde scheidsrechter: Stéphanie Frappart (Frankrijk);

Toeschouwers: 68.871

Bekijk de fotoreportage rond Engeland – Oostenrijk van Stijn Audooren via:

Sportpix.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
 
PS: Het EK 2022 gaat op donderdag 7 juli 2022 verder met het tweede duel in groep A tussen Noorwegen en Noord-Ierland! Het duel wordt gespeeld in het St Mary’s Stadium van Southampton.

 

Share