Zweden heeft zich op vrijdag 22 juli 2022 geplaatst voor de halve finale van het UEFA Women’s Euro in Engeland. Het won in de kwartfinale op een regenachtige avond in Wigan & Leigh met het kleinste verschil tegen moedige maar ongevaarlijke Belgian Red Flames na een doelpunt in de toegevoegde tijd van Linda Sembrant.

Voetbal gaat om doelpunten maken en dat moet altijd de eerste doelstelling zijn als je als voetballer het veld op gaat. De Belgian Red Flames hadden zich dan wel voor het eerst geplaatst voor een kwartfinale op een EK-eindronde toch wist je vooraf dat ze niet veel kans maakten om ook nu nog een ronde verder te gaan. Ze hadden in de groepsfase in 3 wedstrijden wel 3 goals gemaakt maar in 270 minuten slechts 10 keer binnen het doelkader getrapt. Met die cijfers in het achterhoofd was het zo goed als onmogelijk om in een tornooi waar het aanvallend voetbal en het maken van doelpunten hoogtij viert een ronde verder te komen. Of je moest hopen op een stunt zoals Oostenrijk op het EK 2017 in Nederland. Dankzij een 0-0, ook na verlengingen, hopen dat je zelf succesvoller bent in het nemen van de strafschoppen dan je tegenstander en dat je een doelvrouw hebt die eventueel enkele pogingen kan tegenhouden. Met Nicky Evrard in doel behoorde dat misschien tot de mogelijkheden maar dat het zover zou komen tegen de verliezende Olympische finalist en de derde van het WK. Hmmmm, dat leek weinig waarschijnlijk.

Nicky Evrard met haar zoveelste tussenkomst op dit EK 2022 in Engeland! De Belgische doelvrouw kon uiteraard niet alles tegenhouden! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Toch geraakten de Belgian Red Flames dankzij tal van reddingen van de ex-doelvrouw van KAA Gent Ladies en een kopbal tegen de lat van Amanda Ilestedt (49ste minuut) tot aan de 92ste minuut zonder tegengoal. Zelf kwam het team van bondscoach Ives Serneels, dat weer veel (en vaak nutteloze) kilometers liep, niet verder dan een schot van Justine Vanhaevermaet naast het doel op aangeven van Tine De Caigny waarna de duidelijke hoekschop niet volgde (31ste minuut) en een schot in het zijnet van de ingevallen Elena Dhont (82ste minuut). Maar dan in de toegevoegde tijd al stond Justine Vanhaevermaet in een duel met Kosovare Asllani de 13de Zweedse hoekschop toe. U raadt het al. De Belgian Red Flames kregen op het slechtst mogelijke moment van de wedstrijd het deksel op de neus. Kosovare Asllani trapte de hoekschop vanop links. Nicky Evrard bokste die weg in de voeten van Nathalie Björn. De poging van de speelster van Everton werd nog op de lijn gekeerd door Janice Cayman in de voeten van Linda Sembrant die met rechts hard binnenknalde (1-0, 90ste + 2′ minuut). Het betekende het einde van het EK van de Belgian Red Flames!

De ontgoocheling na afloop van de wedstrijd was groot bij de Belgian Red Flames! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Toch had het eigenlijk nooit zover mogen komen als je zag waarom het doelpunt van Stina Blackstenius in de 25ste minuut van de wedstrijd afgekeurd werd. Het zijn het soort doelpunten waarbij de beslissing altijd in het voordeel van de aanvallende partij zou moeten gaan gewoon omdat het verschil te klein is om het met het blote oog te zien! En zoals eerder al gezegd wordt voetbal gespeeld om doelpunten te maken en zeker niet om ze ook nog eens met behulp van technologische middelen te voorkomen! Er zijn immers al te veel verdedigend ingestelde coaches in de voetbalwereld waardoor het spelletje soms bijzonder saai wordt om te bekijken!

Bekijk een samenvatting van Zweden – België dankzij Sporza:

DIGEST:

Kwartfinale:

Zweden – België 1-0 (rust: 0-0);

Doelpunt: 90′ + 2′ Linda Sembrant 1-0.

Zweden speelde met: Hedvig Lindahl; Amanda Ilestedt, Linda Sembrant, Magdalena Eriksson, Amanda Nildén; Filippa Angeldal (84′ Hanna Bennison), Kosovare Asllani (captain), Nathalie Björn; Johanna Rytting Kaneryd, Stina Blackstenius en Fridolina Rolfö.

Bondscoach: Peter Gerhardsson.

Kwamen niet in actie: Jennifer Falk, Zecira Musovic, Lina Hurtig, Sofia Jakobsson, Rebecka Blomqvist, Caroline Seger, Olivia Schough, Elin Rubensson.

Afwezig wegens Corona: Hanna Glas, Jonna Andersson, Emma Kullberg.

De Belgian Red Flames in Wigan & Leigh voor hun kwartfinale tegen Zweden! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

België speelde met: Nicky Evrard; Laura Deloose (67′ Elena Dhont), Sari Kees, Laura De Neve, Davina Philtjens; Julie Biesmans (88′ Kassandra Missipo), Justine Vanhaevermaet, Marie Minnaert, Janice Cayman; Tine De Caigny, Tessa Wullaert (captain).

Bondscoach: Ives Serneels.

Kwamen niet in actie: Diede Lemey, Lisa Lichtfus, Ella Van Kerkhoven, Amber Tysiak, Sarah Wijnants, Hannah Eurlings, Féli Delacauw, Davinia Vanmechelen, Jody Vangheluwe, Charlotte Tison.

Gele kaarten: 16′ Julie Biesmans (België), 36′ Davina Philtjens (België).

Scheidsrechter: Kateryna Monzul (Oekraïne);

Assistent-scheidsrechters: Maryna Striletska (Oekraïne) en Paulina Baranowska (Polen);

Vierde scheidsrechter: Emikar Caldeas Barrera (Venezuela);

VAR: Paolo Valeri (Italië);

Assistent-VAR:  Maurizio Mariani (Italië) en Harm Osmers (Duitsland);

Toeschouwers: 7.517.

Zweden speelt in de halve finale op dinsdag 26 juli 2022 in Sheffield tegen gastland Engeland.