Share

Nederland is niet langer Europees titelverdediger in het vrouwenvoetbal. Op zaterdag 23 juli 2022 kwam er in het New York Stadium van Rotherham een einde aan het succes van vrouwelijk Oranje. Ze werden in de kwartfinale door Frankrijk uitgeschakeld na verlengingen!

Corinne Diacre staat met Frankrijk in de halve finales van het EK 2022 in Engeland! In de halve finale wacht Duitsland! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Nederland en Frankrijk stonden voor het laatst in een wedstrijd met inzet tegenover mekaar op het EK 2009 in Finland. Het was de start van de doorbraak van het vrouwenvoetbal in Nederland. Het onbekende Oranje van Vera Pauw haalde destijds in Tampera dankzij een omgezette strafschop van Anouk Hoogendijk (*) in de strafschoppenepiloog (de wedstrijd zelf eindigde in 0-0 na verlengingen) bij de eerste deelname aan een EK Vrouwenvoetbal de halve finale. Dertien jaar later was het Frankrijk dat aan het langste eind trok tegen de inmiddels Europese titelverdediger!

Anouk Hoogendijk, hier aan de bal voor Ajax in de Women’s BeNeLeague, stond in 2009 mee aan de basis van het eerste succes voor Oranje! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Frankrijk domineerde de kwartfinale tegen vrouwelijk Oranje in Rotherham. Delphine Cascarino trof met een vluchtschot de paal (27ste minuut), Stefanie van der Gragt redde een poging van dichtbij van Melvine Malard op de lijn met de knie (37ste minuut), Grace Geyoro kopte een voorzet van Delphine Cascarino nog naast (87ste minuut) en Wendie Renard vond bij een ultieme hoekschop Daphne van Domselaar nog maar eens op haar weg (90ste + 3′ minuut). De in het eerste duel voor de geblesseerde Sari van Veenendaal maakte naam op dit tornooi in zoverre dat alle aanwezige analisten de doelvrouw van FC Twente niet meer uit de Nederlandse basis zien gaan. Maar goed dat zijn zorgen voor later.

Delphine Cascarino trof tegen Nederland in Rotherham de paal! Foto – (c) Sportpix.be / Jill Delsaux

Ondertussen waren er na de allereerste 0-0 na 90 minuten op dit tornooi verlengingen aangebroken want Frankrijk moet wel nog een stuk efficiënter worden wil het straks aanspraak maken op eindwinst. In de negende minuut van de eerste verlenging leek het nog maar eens op weg naar een doelpunt. De ingevallen Clara Matéo stuurde Kadidiatou Diani diep rechts in de zestien en zij werd voor het afwerken op doel nog aangetikt door Dominique Janssen. Dat claimde de speelster van PSG en dat werd even later ook door de VAR bevestigd. De bal ging op de stip en Eve Perisset knalde met rechts keihard en via de vingertoppen van Daphne van Domselaar de enige goal van de wedstrijd tegen de netten (1-0, 102de minuut). Nederland wilde daarna nog wel maar gelijkmaken lukte niet meer. Zo kwam er voor Nederland onder leiding van bondscoach Mark Parsons een einde aan een moeizaam tornooi waarin het voetballend niet liep zoals verwacht en waarin het met ongelofelijk veel tegenslag af te rekenen had (blessures, coronagevallen, …). Frankrijk staat dan weer onder leiding van bondscoach Corinne Diacre voor het eerst sinds het WK 2011 in Duitsland in een halve finale van een groot tornooi en het wil ook de finale op Wembley halen. Dan moet het in de halve finale wel nog voorbij het Duitsland van Martina Voss-Tecklenburg.

Bekijk een samenvatting van Frankrijk – Nederland dankzij Sporza:

DIGEST:

Kwartfinale:

Frankrijk – Nederland 1-0 na verlengingen (rust: 0-0, na 90 minuten: 0-0);

Doelpunt: 102′ Eve Perisset 1-0 op strafschop.

Scheidsrechter: Ivana Martincic (Kroatië);

Toeschouwers: 9.764.

Frankrijk speelt in de halve finale op woensdag 27 juli 2022 in Milton Keynes tegen Duitsland.

Voor nog meer over het EK Vrouwenvoetbal ga naar:

BBC Sport

En naar: 

UEFA.com – UEFA Women’s Euro 2022

Voor interviews met Belgische en internationale speelsters kan U terecht op:
Vrouwenteam TV

PS: (*) Anouk Hoogendijk was in Rotherham aanwezig als analiste voor de BBC!

 

Share