Share

Het al dan niet dragen van een One Love-armband heeft op de tweede dag van het 22ste WK Voetbal in Qatar voor veel mensen in de wereld veel duidelijk gemaakt. Niet alleen dat de FIFA wereldvreemd is en eigenlijk niet achter zijn eigen standpunten en boodschappen van inclusie en diversiteit staat maar daarnaast ook dat de Europese Voetbalbonden hun staart intrekken als puntje bij paaltje komt.

De FIFA had lang gewacht om de solidariteitsactie van de zeven Europese Voetbalbonden (Engeland, Wales, België, Denemarken, Duitsland, Nederland en Zwitserland zouden hun respectievelijke aanvoerders een One Love-armband laten dragen om hun steun te betuigen aan inclusie en diversiteit) te doorbreken. Vlak voor de aftrap kwamen ze met de aankondiging dat er sportieve sancties zouden volgen als een land het zou aandurven om ook maar met die One Love-armband op het veld te stappen. Een gele kaart zou het gevolg zijn. Toch nog niet het einde van de wereld zou je zeggen als je dit statement wil maken maar toch alle bonden gaven meteen toe dat ze zich daar niet verder zouden mee bezig houden en dat ze zich op het sportieve zouden concentreren.

Discussie gesloten zou je denken maar ex-voetbalster Alex Scott, die in 2018 in Parijs nog de loting voor het WK Vrouwenvoetbal mee in goede banen leidde, dacht daar anders over en ging als allereerste bij haar presentatie op de BBC rond de wedstrijd Engeland – Iran in het Khalifa International Stadium in groep B lekker met de One Love-armband langs de lijn staan. Ze gaf ook aan waarom en richtte zich daarbij tot Gianni Infantino, de voorzitter van de FIFA, die inmiddels al sinds eind vorig jaar in Qatar woont: “You are not gay. You will never understand travelling to a country where you are fearing for your life, because of who you choose to love…” Haar statement is inmiddels wereldnieuws geworden. Het toont ook nog maar eens aan hoe erg het in 2022 nog gesteld is met de leiders van dergelijke organisaties en bonden als je dit soort maatregelen oplegt of zwicht onder druk van chantage voor het alleen maar dragen van een One Love-armband …

Lees ook nog via:

Independent

En via:

Website Het Laatste Nieuws

En via:

Sporza

Voor nog meer over Alex Scott ga naar:

Vrouwenteam.be

Lees ook nog een verhaal van François Colin over het WK in Qatar:

De Witte Duivel

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
 
PS: De uitslagen op dag 2 van het WK 2022 in Qatar waren: Engeland – Iran 6-2 (groep B), Senegal – Nederland 0-2 (groep A), Verenigde Staten – Wales 1-1 (groep B).
Share