Share

In het weekblad Sport Voetbal Magazine van woensdag 26 oktober 2016 komt er meer duidelijkheid over de zaak Standard en het feit of Imke Courtois al dan niet speelgerechtigd was voor de 2de en de 3de speeldag in de Super League.

Zo komen we in het artikel ‘Imke Courtois kan Standard punten kosten’ van collega Alain Eliasy op pagina 13 te weten dat Imke Courtois op het einde van het vorige seizoen uitgeschreven werd en dat ze haar pas op 31 augustus 2016 opnieuw een aansluiting lieten tekenen. Omdat die aansluiting via papier gebeurde moest er een wachttijd van 7 dagen gerespecteerd worden vooraleer Imke Courtois opnieuw mocht spelen. Die termijn verstreek op woensdag 7 september 2016 dus na de wedstrijden tegen KAA Gent Ladies (1-1) en thuis tegen OH Leuven (2-0-overwinning).

Verder lazen we dat Standard de schuld doorschoof naar de KBVB. De Belgische landskampioen moest immers in augustus een spelerslijst met maximaal 25 namen doorgeven aan de UEFA voor deelname aan de voorrondes van de UEFA Women’s Champions League! Bij 21 (jawel 21!!!) speelsters werd een administratieve fout ontdekt: een verkeerde aansluitingsdatum, een niet correcte nationaliteit, … Toch werd die lijst goedgekeurd door de KBVB inclusief de handtekening van bondscoach Ives Serneels (die daarvoor in feite niet bevoegd is), en nadien werd het document doorgestuurd naar de Europese Voetbalbond (UEFA), zo lezen we verder! Met dat bewijs trok Standard in de tegenaanval. Maar een specifiek reglement dat in de Super League en in de UWCL van kracht is zegt dat elke club zelf verantwoordelijk is voor de gevolgen van een administratieve fout.

De uitspraak wordt op vrijdag 28 oktober 2016 verwacht. De vraag is nu verder ook nog of Standard verdere sancties moet vrezen van de UEFA. Aangezien Imke Courtois niet aangesloten was speelde ze dus in feite ook niet-reglementair eind augustus 2016 in de voorronde van de UWCL in Kroatië. In die wetenschap werd ze mogelijk ook al na de eerste nederlaag tegen Minsk niet meer ingeschreven op het wedstrijdblad bij het tweede voorrondeduel (tegen Dragon) en het derde voorrondeduel (tegen Osijek). Dat zou immers als gevolg hebben dat de club automatisch die 2 wedstrijden zou verloren hebben met forfaitcijfers (Europees is dat 3-0) en dus ook automatisch uitgeschakeld zou geweest zijn voor verdere deelname in Europa. De vraag is verder of dit ook nog kan gevolgen hebben voor Belgische clubs die de UWCL spelen in de toekomst?

Net nu de Belgian Red Flames zich voor het eerst hebben geplaatst voor een grote eindronde, het EK 2017 in Nederland, komen er zaken naar boven die de administratie van het Belgische vrouwenvoetbal bij de KBVB en bij Standard in een bijzonder negatief daglicht stellen.

Sport/Voetbal Magazine is te koop bij de dagbladhandelaar voor de prijs van 4 euro!

Voor meer over Standard in de voorronde van de UWCL:
Vrouwenteam.be
en via:
Vrouwenteam.be
en via:
Vrouwenteam.be

Share