Op donderdag 30 maart 2023 stond het tweede luik van de terugwedstrijden in de kwartfinales van de UEFA Women’s Champions League op het programma. VfL Wolfsburg, dat de heenwedstrijd in het Parc des Princes won, ontving Paris Saint-Germain. Op Stamford Bridge begon Chelsea dan weer met een kleine voorsprong tegen titelverdediger Olympique Lyonnais.

Lauren James valt al dan niet opzettelijk na een duel met Vicki Becho. Met de neus op de feiten vond de scheidsrechter het geen strafschop, de VAR deed haar anders beslissen! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Het moment van de wedstrijd viel te noteren in de tweede minuut van de toegevoegde tijd van de tweede verlenging. Lauren James, een speelster die enorm sterk is en moeilijk van de bal te brengen is ging plots nog neer in een duel met Vicki Becho. De Kroatische scheidsrechter Ivana Martincic stond er deze keer echt met haar neus op en besliste dat het geen strafschop was. Maar de VAR, die mannen die achter het scherm zitten, waren een andere mening toegedaan. Volgens hen was dit een strafschop. Soms kan je je ogen niet geloven dat een scheidsrechter eenmaal die bij dat televisiescherm staat niet durft bij het eigen besluit te blijven en dus werden er op Stamford Bridge in de terugwedstrijd van de kwartfinale van de UEFA Women’s Champions League nog tien extra strafschoppen getrapt. Top wat amusementswaarde betreft, minder plezant als je in de schoenen van Olympique Lyonnais stond.

Spannende momenten voor beide ploegen in de strafschoppenreeks op Stamford Bridge! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

De achtvoudige Franse titelverdediger had immers tijdens de wedstrijd gedaan wat het moest doen. Het had met de 0-1-achterstand uit de heenwedstrijd vanaf het begin de aanval gezocht en het had eigenlijk al vroeg de wedstrijd kunnen beslissen maar de pogingen van de Deense Signe Bruun vonden niet de juiste richting. Chelsea kreeg ook mogelijkheden voor de rust via Samantha Kerr die de Chileense doelvrouw Christiane Endler op haar weg vond en met pogingen van Lauren James, Samantha Kerr nog eens met een kopbal na een hoekschop van Guro Reiten en met een schot van Melanie Leupolz, die later met een bebloed gezicht naar de kant moest, over het bezoekende doel.

Sara Dabritz zorgde na 110 minuten voor de dubbele voorsprong voor Olympique Lyonnais. Perle Morroni is blij want de halve finale lijkt zeker maar in voetbal weet je nooit! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

In de tweede helft bleef de spanning op ieders gezicht kleven maar een 0-0 hing in de lucht. Tot centrale verdediger Vanessa Gilles plots in de zestien van Chelsea opdook om daar een voorzet van Lindsey Horan in doel te werken (0-1, 77ste minuut). Genoeg om verlengingen af te dwingen waarin het team van coach Sonia Bompastor zelfs een tweede keer wist te scoren. De ingevallen Ada Hegerberg gaf vanop rechts de bal voor en die belandde via Magdalena Eriksson in de voeten van Sara Däbritz die knap met links Ann-Kathrin Berger voor een tweede keer te grazen nam (0-2, 110de minuut). Olympique Lyonnais was op weg naar de halve finales tot de Kroatische scheidsrechter Ivana Martincic zich liet misleiden door de VAR.

Ann-Kathrin Berger redt hier de beslissende strafschop van Lindsey Horan. Chelsea is meteen geplaatst voor de halve finale van de UWCL 2023! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Het gevolg is gekend. De Noorse Maren Mjelde bleef ijskoel bij die belangrijke strafschop waardoor Chelsea toch wist te scoren (1-2, 120ste + 4′ minuut) en tien extra strafschoppen afdwong. Maren Mjelde ging meteen op haar elan door en bracht Chelsea opnieuw op voorsprong (1-0). Dzsenifer Marozsan (1-1), Samantha Kerr (2-1), Ada Hegerberg (2-2) en Jessie Fleming (3-2) troffen vervolgens ook raak. Dat was niet het geval voor Wendie Renard (redding Berger) en Lauren James (redding Endler). Sara Däbritz en Jessica Carter brachten de bordjes vervolgens op 4-3 en dan was het aan de Amerikaanse Lindsey Horan om de laatste strafschop te nemen. Zij trapte de bal met rechts tegenvoets maar Ann-Kathrin Berger had de poging goed ingeschat en zorgde voor een redding die Stamford Bridge deed ontploffen. Het team van Emma Hayes, in 2021 nog verliezend finalist in Göteborg tegen FC Barcelona, mocht zich opmaken voor een nieuwe en dit keer dubbele ontmoeting met de Catalaanse trots.

U kan Chelsea – Olympique Lyonnais herbekijken dankzij DAZN:

In de andere kwartfinale eerder op de dag plaatste VfL Wolfsburg zich ten koste van Paris Saint-Germain voor een dubbele ontmoeting met Arsenal. Alexandra Popp bracht VfL Wolfsburg 1-0 voor maar Kadidiatou Diani zorgde tien minuten later voor de gelijkmaker. Het bleef bij die 1-1.