Engeland heeft op donderdag 6 april 2023 onder leiding van bondscoach Sarina Wiegman en in een nieuwe outfit de allereerste Finalissima gewonnen na het nemen van strafschoppen tegen Brazilië. Chloé Kelly was eens te meer de matchwinnares op Wembley.

Chloé Kelly zette Wembley op zondag 31 juli 2023 in vuur en vlam toen ze het winnende doelpunt lukte in de verlengingen tegen Duitsland (2-1) waardoor de Lionesses voor het eerst Europees Kampioen werden. Acht maanden later was de spits van Manchester City opnieuw de heldin van de dag want ze benutte de kans om Engeland vanop de strafschopstip naar winst te trappen in de de finalewedstrijd tussen de winnaar van UEFA Women’s Euro tegen de winnaar van de Copa América Feminina (1-1, 4-2).

Foto – (c) Twitter Lionesses

Er waren 83.132 toeschouwers op Wembley voor deze allereerste editie en zij zagen, nadat beide teams voor de wedstrijd nog eens hulde brachten aan de kort voor nieuwjaar overleden Pelé, halfweg de eerste helft een prachtige aanval van de Lionesses die begon bij Leah Williamson en via Lauren James op rechts naar de mee opkomende Lucy Bronze ging. De speelster van FC Barcelona zette dan een mooie een-twee op met Georgia Stanway om te vervolgen met een preciese voorzet richting Ella Toone waarna de speelster van Manchester United met rechts binnentrapte (1-0, 23ste minuut). Engeland leek op weg naar eenvoudige winst maar dat was zonder een in de tweede helft sterker wordend Brazilië gerekend dat kort voor het uur pech had toen een schot van Geyse (FC Barcelona) via Marie Earps en de lat in hoekschop ging (59ste minuut). Georgia Stanway zette even later dan met een schot de Braziliaanse doelvrouw Leticia (Corinthians) aan het werk (67ste minuut), de bal ging in hoekschop. In de derde minuut van de toegevoegde tijd sloeg het team van Pia Sundhage dat maar bleef drukken alsnog toe. Marie Earps kreeg een voorzet vanop rechts van Adriana (Orlando Pride) niet onder controle en de sterk ingevallen Andressa Alves (AS Roma) kon van dichtbij met rechts de gelijkmaker scoren (1-1, 93ste minuut).

Bekijk een samenvatting met dank aan The FA / England / UEFA:

Geen verlengingen deze keer wel onmiddellijk strafschoppen en Engeland dat mocht beginnen met een knal van Georgia Stanway toonde zich daarin het best. Adriana had wat geluk toen ze de 1-1 aantekende maar Ella Toone zag haar poging gekeerd door Leticia. De ervaren Tamires zag vervolgens echter ook haar trap gered door Marie Earps wat Rachel Daly de gelegenheid gaf om Engeland opnieuw op voorsprong te trappen (2-1). Captain Rafaelle, de burgerlijk ingenieur die voor Arsenal uitkomt, trapte dan de bal iets te hoog en die ging via de bovenkant van de lat over! Alex Greenwood zette haar poging feilloos om waardoor het 3-1 stond. Alle ogen waren dan gericht op Kerolin maar de speelster van North Carolina Courage stuurde Marie Earps de verkeerde kant uit en scoorde ogenschijnlijk eenvoudig (3-2). Chloé Kelly mocht dan naar de stip stappen. Sommigen durfden niet te kijken maar Kelly aarzelde geen seconde. Zij trapte de bal met rechts keihard in de hoek binnen (4-2). Engeland mocht alweer een feestje bouwen. Na UEFA Women’s Euro 2022 mag het nu ook de allereerste Finalissima in het vrouwenvoetbal op de erelijst bijschrijven. Sarina Wiegman en de Lionesses zijn deze wedstrijd inbegrepen nu al 30 wedstrijd op rij ongeslagen. Ze worden hoe langer hoe meer een serieuse kandidaat voor de komende wereldbeker die straks in Australië en Nieuw-Zeeland gespeeld wordt.

Bekijk de volledige strafschoppenreeks met dank aan The FA / UEFA / The Penalty Shootouts:

FINALISSIMA 2023 – Donderdag 6 april 2023 – Wembley;

Engeland – Brazilië 1-1 (rust: 1-0), 4-2 na strafschoppen;

Doelpunten: 23′ Ella Toone 1-0, 90′ + 3′ Andressa Alves 1-1.

Strafschoppen: Georgia Stanway 1-0, Adriana 1-1, Ella Toone (gestopt door Leticia), Tamires (gestopt door Earps), Rachel Daly 2-1, Rafaelle (lat en over), Alex Greenwood 3-1, Kerolin 3-2, Chloé Kelly 4-2.

Het Braziliaanse vrouwenteam dat de Finalissima op Wembley speelde! Foto – (c) CBF