Het WK 2023 is het eindtornooi van de verandering en van de vernieuwing. Niet het ervaren Zweden, dat twee ex-wereldkampioenen uitschakelde en zelf ooit finalist was, maar Spanje plaatste zich als eerste voor de finale van het WK down under!

Zweden moet ondanks het feit dat het twee ex-wereldkampioenen uitschakelde, naar de kleine finale! Foto – (c) SVF / Svensk Fotboll

Spanje had meer balbezit voor de rust in het koude Auckland tegen Zweden maar verder dan wat schuchtere pogingen van Olga Carmona, Alba Redondo en Aitana Bonmati richting het doel van Zecira Musovic kwam het niet. Het was het team van coach Peter Gerhardsson dat in de eerste helft de beste kans kreeg toen Spanje links tegen de achterlijn balverlies leed toen Olga Carmona probeerde uit te voetballen en Nathalie Björn een mooie voorzet afleverde voor Fridolina Rolfö die met links Catarina Coll aan het werk zette (42ste minuut). Halfweg stond het in een gesloten wedstrijd dus nog 0-0.

Fridolina Rolfo kreeg de beste kans voor Zweden voor de rust maar de Spaanse doelvrouw wist redding te brengen! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

In de tweede helft trok Zweden iets meer ten aanval maar toch was het Alba Redondo die al liggend op aangeven van de voor Alexia Putellas ingevallen Selma Paralluelo de kans op het openingsdoelpunt kreeg. De bal ging nipt naast (70ste minuut). Elf minuten later was het dan toch raak. Spanje zette een mooie aanval op. Jennifer Hermoso gaf de bal voor, die werd weggewerkt door Jona Andersson maar Salma Paralluelo was sneller op de bal dan Sara Ilestedt en Elin Rubensson om die vervolgens hard met rechts voorbij Musovic te trappen (1-0, 81ste minuut). Spanje leek op weg naar de finale maar Zweden gaf niet op. Jona Andersson mocht in de 88ste minuut op de linkerflank inwerpen richting Fridolina Rolfö, zij controleerde de bal en gaf met Ona Batlle in de rug de bal hoog voor waarna Lina Hurtig in de zestien terugkopte en de ook al ingevallen Rebecka Blomqvist (zij kwam in de plaats van Stina Blackstenius) met rechts knap in de hoek over Catalina Coll, de reservedoelvrouw bij FC Barcelona, binnentrapte (1-1, 88ste minuut). Gingen we naar verlengingen? Neen, want een moment van onoplettendheid werd Zweden onmiddellijk na de gelijkmaker fataal. Teresa Abelleira speelde de hoekschop op links kort naar Olga Carmona en zij trapte vanop de rand van de zestien met links over doelvrouw Musovic en via de onderkant van de lat het winnende Spaanse doelpunt tegen de netten (2-1, 89ste minuut)!

Het schot van Olga Carmona zorgde voor het moment van de dag en de goal die Spanje een ticket voor de finale van het WK 2023 bezorgde! Foto – (c) FIFA.com

Spanje won zo voor het eerst van Zweden (dat was in 11 eerdere ontmoetingen niet gelukt) en het plaatste zich ook voor het eerst met de eerste ploeg voor een finale, niet de minste want die voor de wereldtitel. Zo krijgt het de kans om nu ook met het A-team een trofee te winnen. Zweden, dat voor de vierde keer op vijf een halve finale verloor, moet nu zaterdag 19 augustus 2023 in Brisbane aantreden voor de derde plaats. Een revanche nemen tegen Spanje kan echter al heel snel want beide teams ontmoeten mekaar al op vrijdag 22 september 2023 in Göteborg in het kader van de UEFA Women’s Nations League en daar is de uiteindelijke inzet een ticket voor de Olympische Spelen 2024 in Parijs.

Met Spanje is de eerste finalist voor het WK 2023 down under bekend!

***DIGEST:

WK 2023 – Halve finale – Dinsdag 15 augustus 2023 – Auckland

Spanje – Zweden 2-1 (rust: 0-0);

Doelpunten: 81′ Salma Paralluelo 1-0, 88′ Rebecka Blomqvist 1-1, 89′ Olga Carmona 2-1.

Scheidsrechter: Edina Alves Batista (Brazilië);

Toeschouwers: 43.217.