Sarina Wiegman is de eerste bondscoach ooit die met twee verschillende landen de finale van een WK bereikte. Nadat ze dit huzarenstukje al lukte met Europees kampioen Nederland op het WK 2019 in Frankrijk bracht ze dit nu ook met Europees kampioen Engeland, waarmee ze ook al de allereerste Finalissima won, voor mekaar en dat na winst tegen Australië, een van de twee gastlanden van de negende editie van het WK Vrouwenvoetbal en het enige land waartegen ze in 39 wedstrijden verloor!

Ella Toone, hier nog in actie tijdens de Arnold Clark Cup 2023 tegen België, lukte de openingsgoal in Sydney! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

De Matildas of de Lionesses wie zou het worden de tegenstander van Spanje in de negende WK-finale ooit? Tegen de middag bij ons mochten alle prognoses de vuilnisbak in want de wedstrijd werd voor 75.784 hoofdzakelijk enthousiaste Australische toeschouwers op gang gefloten door de Amerikaanse scheidsrechter Tori Penso. Engeland, dat ook mocht aftrappen, was voor de rust het betere team en het kwam in een wedstrijd met heel veel inzet in het derde kwartier op voorsprong. Rachel Daly gooide de bal bij een inworp op de linkerflank naar Lauren Hemp die de bal net voor de achterlijn hoog doortikte naar Alessia Russo. Zij speelde met een tikje naar rechts Clare Hunt uit en zocht zo de achterlijn op vooraleer terug te spelen richting Lauren Hemp. Het was uiteindelijk Ella Toone die kwam aangelopen om met ietwat buitenkant rechts de bal zuiver en onhoudbaar voor Mackenzie Arnold binnen te trappen (0-1, 36ste minuut). Meteen ook de ruststand!

Sam Kerr zorgde in haar eerste volledige wedstrijd voor Australië op dit WK voor een fantastisch doelpunt! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Het was bij balverlies van Alessia Russo aan diezelfde Clare Hunt dat even over het uur de gelijkmaker tot stand kwam. De bal ging vervolgens via Katrina Gorry meteen tot bij Sam Kerr. De spits van de Matildas begon vanop de middellijn met de bal aan de voet op te drijven richting het Engelse doel. Millie Bright, haar ploeggenote bij Chelsea, viel haar niet meteen aan waardoor ze uiteindelijk vanop een goeie twintig meter besliste om uit te halen. Haar fantastisch schot met de rechtervoet ging over Marie Earps in de hoek binnen, een wereldgoal (1-1, 63ste minuut)! Sam Kerr, ze kwam tot vandaag op dit WK vooral vanwege haar kuitblessure in het nieuws. Nu stond ze echt vanwege haar voetbalkwaliteiten in the picture en ze had met dit kippenvelmoment een heel continent opnieuw hoop gegeven om het onmogelijke waar te maken namelijk die WK-finale te bereiken.

Lauren Hemp was betrokken bij elk doelpunt van de Lionesses! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Die droom was echter van korte duur want zeven minuten later verstuurde Millie Bright een lange bal richting Lauren Hemp. Even zag het er naar uit dat de spits van Manchester City niet bij de bal zou komen maar Ellie Carpenter, nochtans een goeie rechtsachter, begon te twijfelen en in plaats van de bal te ontzetten liet ze zich in het duel alsnog verrassen. Lauren Hemp zette er haar linkervoet tegen en via de handschoen van de Australische doelvrouw Mackenzie Arnold stond Engeland opnieuw op voorsprong (1-2, 71ste minuut). De wedstrijd ging nu al een tijdje op en neer en ook nu kreeg Australië nog de kans om terug langszij te komen. Op aangeven van Marie Fowler kopte Sam Kerr over (82ste minuut), Marie Earps redde vervolgens een poging van de ingevallen Cortnee Vine terwijl Jess Carter voorkwam dat de ook al ingevallen Emily Van Egmond kon scoren (83ste minuut) en na een hoekschop van Stephanie Catley vanop rechts die weggebokst werd door de Engelse doelvrouw trapte Sam Kerr nog eens nipt naast (85ste minuut). De Engelsen vonden het zo welletjes en Lauren Hemp dribbelde nadat Katrina Gorry niet helemaal bij een bal kon vooruit eerst weg van Stephanie Catley en dan voorbij Katrina Gorry, ze speelde vervolgens zonder echt te kijken met links mooi gekruist in de loop van Alessia Russo (die bij een 1-1-stand ook nog nipt naast had gekopt) en zij trapte een bijna identieke goal als tegen Colombia overhoeks met rechts tegen de netten (1-3, 86ste minuut). Het was haar laatste trap van de wedstrijd want meteen daarna werd ze na haar derde doelpunt op dit WK vervangen door Chloe Kelly. De beslissing was hoe dan ook gevallen maar er waren na de reguliere speeltijd nog zes minuten toegevoegde tijd nodig om met zekerheid te mogen zeggen dat Europees kampioen Engeland zich nu ook down under had geplaatst voor de finale en wel die van de wereldbeker!

Alessia Russo, hier nog aan de bal voor Manchester United op bezoek bij Tottenham, zorgde inmiddels voor belangrijke Engelse doelpunten in de kwart en de halve finale! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Tegenstander daarin wordt op zondagmiddag 20 augustus 2023 om 20 uur in Sydney (dat is om 12 uur bij ons) dus Spanje dat zich op dinsdag 15 augustus 2023 al plaatste ten koste van Zweden. Na Noorwegen – Duitsland in 1995 in het Zweedse Stockholm en Duitsland – Zweden in 2003 in het Amerikaanse Carson (California) wordt dit dus de derde volledig Europese finale op een WK. Op zaterdag 19 augustus 2023 mag Australië in Brisbane proberen Zweden te verslaan in de wedstrijd voor de derde plaats. De aftrap van dat duel is daar om 18 uur (om 10 uur onze tijd)!

***DIGEST:

WK 2023 – Halve finale – Woensdag 16 augustus 2023 – Sydney

Australië – Engeland 1-3 (rust: 0-1);

Doelpunten: 36′ Ella Toone 0-1, 63′ Sam Kerr 1-1, 71′ Lauren Hemp 1-2, 86′ Alessia Russo 1-3.

Scheidsrechter: Tori Penso (Verenigde Staten);

Toeschouwers: 75.784.