Share

De voorbije weken moest het België vooral toekijken hoe het er op het negende WK Vrouwenvoetbal down under aan toe ging. Op de slotdag zijn zowel België als Nederland, dat in de kwartfinale met de Oranje Leeuwinnen onderuit ging tegen finalist Spanje, alsnog vertegenwoordigd in de eindstrijd met Ella de Vries en Pol van Boekel.

 

De FIFA maakte inmiddels bekend wie de leiding krijgt over de 9de WK-finale ooit in het vrouwenvoetbal die nu zondag 20 augustus 2023 om 20 uur in Sydney (dat is op het middaguur bij ons) wordt gespeeld. Nu de Verenigde Staten niet tot in de laatste wedstrijd geraakten krijgt een Amerikaans trio de kans om het duel tussen Spanje en Europees kampioen Engeland in goede banen te leiden. Tori Penso is de hoofdscheidsrechter en zij krijgt assistentie langs de lijn van haar landgenotes Brooke Mayo en Kathryn Nesbitt. De vierde official komt met Yoshimi Yamashita uit Japan. Mijesa Rensch uit Suriname is de invalster voor de Assistant Referees. In het VAR team vinden we Ella de Vries en Pol van Boekel terug. Tatiana Guzman uit Nicaragua is de Video Assistant Referee. Pol van Boekel de Assistant Video Assistant Referee. Ella de Vries is dan weer de Offside Video Assistant Referee terwijl Armando Villareal uit de Verenigde Staten de SVAR (Support VAR of de persoon die de communicatie tussen de VAR’s coördineert en zich ook richt op wat er op televisie wordt uitgezonden).

Ella de Vries deed ook heel vaak de lijn zowel in het mannen- als in het vrouwenvoetbal! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Ella de Vries is geen onbekende in het voetbal. Ze beschikt over een FIFA badge als assistent-scheidsrechter sinds 2008. In die functie was ze al assistent-scheidsrechter in het Belgische profvoetbal bij de mannen en in 2009 was ze ook aanwezig op het EK 2009 in Finland. Later was ze ook aanwezig op het WK 2015 in Canada als assistent-scheidsrechter op het veld. In het seizoen 2021-22 debuteerde ze als assistent-VAR in het Belgische mannenvoetbal bij de wedstrijd voor de Supercup tussen Club Brugge en KRC Genk en in december vorig jaar mocht ze zich opnieuw verheugen op een FIFA-badge die ze nu kreeg toegewezen als Video Match Official. Zo mocht daardoor zowel in het internationale mannen- als in het internationale vrouwenvoetbal de functie van VAR uitoefenen. Vorig jaar was ze aanwezig op het EK 2022 in Engeland, dit jaar mocht ze als videoscheidsrechter naar het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland waar ze de voorbije maand al 10 wedstrijden aan het werk werd gezet. Op zondag 20 augustus 2023 volgt voor haar de bekroning van haar goeie prestaties want zij mag met de finale van de wereldbeker toch wel de belangrijke wedstrijd in het internationale vrouwenvoetbal mee in goede banen leiden! Zij kan de komende jaren als voorbeeld dienen voor veel meisjes en vrouwen die het eventueel als scheidsrechter, assistent-scheidsrechter of VAR willen waarmaken.

Lees nog meer hierover via:

Website KBVB / RBFA

Lees over de carrière van Ella De Vries via:

Website KBVB / RBFA

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

Vrouwenteam TV

Share