Na de vele trofeeën in het vrouwelijke internationale jeugdvoetbal heeft Spanje op zondag 20 augustus 2023 in Sydney nu ook de belangrijkste titel in het vrouwenvoetbal gewonnen. Dankzij een doelpunt van Olga Carmona net voor het halfuur won het voor het eerst de wereldbeker en dat in een finale tegen Europees kampioen Engeland.

Beide teams hadden mekaar vorig jaar al in de kwartfinale van het EK in Engeland, dat was in het American Express Community Stadium van Brighton, ontmoet en toen draaiden de Lionesses onder leiding van Sarina Wiegman mede door goeie wissels een achterstand om in een knappe overwinning. Dit keer lukte dat niet en zorgde één doelpunt voor het verschil. Balverlies van Lucy Bronze, een uitstekende breedtepass van Teresa Abelleira, een assist van Mariona Caldentey en een overhoeks schot met links van in de zestien van Olga Carmona. Dat was de fase die er uiteindelijk voor zorgde dat Spanje de wereldbeker won en dat de Lionesses dit keer tevreden moesten zijn met de verliezersmedaille (1-0, 29ste minuut). Het verschil had groter kunnen zijn had Jennifer Hermoso een strafschop na handspel van Kheira Walsh, gezien door de VAR, binnengetrapt maar haar poging werd knap uit de hoek gehouden door Marie Earps (70ste minuut), die net na de rust ook al een schot van Mariona Caldentey bijzonder knap nog in hoekschop wist te duwen (50ste minuut) en later ook een afgeweken bal van Ona Batlle met de voet in corner devieerde (90ste + 2′ minuut)! Ze had kort voor de rust wel geluk toen een poging van dichtbij van Salma Paralluelo via de paal buiten ging! (45ste + 1′ minuut). Het technisch vaardiger Spanje, dat voor het eerst op dit WK in Australië speelde, was uiteindelijk wel beter dan Engeland, dat het toch meer van het fysieke moest hebben en eigenlijk nauwelijks kansen kreeg in deze eindstrijd behalve dan misschien die poging van de ingevallen Lauren James iets minder dan een kwartier voor het einde van de reguliere speeltijd (76ste minuut).

Olga Carmona, zij scoorde als enige in de finale van het WK 2023! Foto – (c) FIFA.com

Na alle individuele trofeeën voor Alexia Putellas (waaronder twee keer de Women’s Ballon d’Or) en de UEFA Women’s Champions League voor FC Barcelona (recent op zaterdag 3 juni 2023 nog gewonnen in Eindhoven) mag Spanje zich nu dus ook de beste van de wereld noemen en dat na moeilijke maanden waarin ervaren speelsters afhaakten omdat ze het niet eens waren met de werk- en trainingsmethodes van bondscoach Jorge Vilda.

Foto – (c) SVF / Svensk Fotboll

Een dag eerder had Zweden in de wedstrijd voor de derde plaats in Brisbane zich de betere getoond van gastland Australië. Ook in dat duel viel een strafschop na een eerder ongelukkig contact van Clare Hunt met Stina Blackstenius (27ste minuut). Vroeger had er niemand om gemaald maar sinds de komst van de VAR is dit in het profvoetbal een meestal benutte mogelijkheid om de bal op de stip te leggen. Fridolina Rolfö gaf met een overhoekse trap met links zuiver in de hoek Mackenzie Arnold geen kans (1-0, 30ste minuut). Even over het uur zorgde Kosovare Asllani op aangeven van Stina Blackstenius met een zuiver schot met rechts voor de dubbele voorsprong en de uiteindelijke winst en podiumplaats voor Sverige! Het enthousiaste Australië eindigde voor eigen publiek knap op een vierde plaats! Er zijn thuislanden te noemen die het op het eigen WK slechter gedaan hebben dan de Matildas!

***DIGEST:

WK 2023 – Finale – Zondag 20 augustus 2023 – Sydney;

Spanje – Engeland 1-0 (rust: 1-0);

Doelpunt: 29′ Olga Carmona 1-0.

Bijzonderheid: 70′ Marie Earps (Engeland) redt strafschop van Jennifer Hermoso (Spanje).

Spanje speelde met: 23. Cata Coll; 2. Ona Batlle, 4. Irene Paredes, 14. Laia Codina (73′ 5. Ivana Andrés), 19. Olga Carmona (captain); 6. Aitana Bonmati, 3. Teresa Abelleira, 10. Jennifer Hermoso; 8. Mariona Caldentey (90′ 11. Alexia Putellas); 18. Salma Paralluelo, 17. Alba Redondo (60′ 12. Oihane Hernandez).

Bondscoach: Jorge Vilda.

Kwamen niet in actie: 1. Misa Rodriguez, 13. Enith Salon, 7. Irene Guerrero, 9. Esther Gonzalez, 15. Eva Navarro, 16. Maria Pérez, 20. Rocio Galvez, 21. Claudia Zornoza, 22. Athenea del Castillo.

Engeland speelde met: 1. Marie Earps; 16. Jessica Carter, 6. Millie Bright, 5. Alex Greenwood; 2. Lucy Bronze, 8. Georgia Stanway, 4. Kheira Walsh, 9. Rachel Daly (46′ 18. Chloe Kelly); 10. Ella Toone (87′ 19. Bethany England); 23. Alessia Russo (46′ 7. Lauren James), 11. Lauren Hemp.

Bondscoach: Sarina Wiegman.

Kwamen niet in actie: 21. Ellie Roebuck, 13. Hannah Hampton, 3. Niamh Charles, 12. Jordan Nobbs, 14. Lotte Wubben-Moy, 15. Esme Morgan, 17. Laura Coombs, 20. Katie Zelem, 22. Katie Robinson.

Gele kaarten: 55′ Lauren Hemp (Engeland), 78′ Salma Paralluelo (Spanje);

Ella de Vries met het volledige arbitrageteam van de finale van het WK 2023! Foto – (c) Vrouwenvoetbal.be / MaMPict / BBC

Scheidsrechter: Tori Penso (Verenigde Staten);

Assistent-scheidsrechters: Brooke Mayo (Verenigde Staten) en Kathryn Nesbitt (Verenigde Staten);

Zweden – Australië 2-0 (rust: 1-0);

Doelpunten: 30′ Fridolina Rolfö 1-0 op strafschop, 62′ Kosovare Asllani 2-0.

.Scheidsrechter: Cheryl Foster (Wales);

Toeschouwers: 49.461.

Lees over het duel voor de derde plaats via:

Sporza.be

PS: Het podium van het WK Vrouwenvoetbal is met Spanje op de eerste plaats, Engeland op de tweede plaats en Zweden als derde voor het eerst volledig Europees!