Share

Titelverdediger RSC Anderlecht, dat in volle voorbereiding is op de eerste ronde van de UEFA Women’s Champions League, moest op de openingsdag met een aantal nieuwe gezichten op bezoek bij KAA Gent Ladies, de ex-ploeg van coach Dave Mattheus.

Scheidsrechter Caroline Lanssens en haar assistenten Irmgard Van Meirvenne en Fabian De Vriendt zijn klaar voor de aftrap met links Laura De Neve (RSC Anderlecht) en. rechts Nia Elyn (KAA Gent Ladies). Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Boekte vrouwelijk paars-wit vorig seizoen op bezoek in de Chillax Arena nog twee vlotte overwinningen tegen de vrouwelijke Buffalo’s (0-4 in de reguliere competite, 1-5 in play-off 1) dan deed de basisopstelling van RSC Anderlecht voor de aftrap van dit duel toch wel even de wenkbrauwen fronsen. Zo kreeg Lore Jacobs, de profvoetbalster van het vorige seizoen geen plaatsje in de basis en werd Amélie Delabre, een echte centrumspits die overkwam van het Franse FC Metz op de flank uitgespeeld ten koste van Sarah Wijnants, die ook al heel belangrijk was in de titelrace vorig seizoen. Maar goed de regerende landskampioen heeft dit seizoen met ook nog de terugkeer van Tine De Caigny uit Hoffenheim en flink wat nieuwe speelsters in de kern meerdere opties natuurlijk. Er stonden naast Amélie Delabre en Belgian Red Flame Tine De Caigny uiteindelijk met ook nog de van het WK teruggekeerden Sakina Ouzraoui Diki (ex-Club YLA), de Zwitserse reservedoelvrouw Seraina Friedli (ex-FC Zürich), de Duitse Lara Schenk (ex-Club YLA) en de Franse Juliette Vidal (ex-FC Basel) zes nieuwkomers aan de aftrap Bij KAA Gent Ladies stonden met Silke Speeckaert (ex-RSC Anderlecht), Karlijn Helsen en Ines Van Gansbeke (allebei ex-OH Leuven) drie nieuwe gezichten in de basis in vergelijking met vorig seizoen.

De basisopstelling van RSC Anderlecht bij de start van het nieuwe seizoen op bezoek bij KAA Gent Ladies! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Tine De Caigny mocht aftrappen voor RSC Anderlecht, dat het niet makkelijk kreeg in Oostakker want de vrouwelijke Buffalo’s beten meteen fel van zich af. Ze gingen achter elke bal, zorgden voor pressing en liepen alsof hun leven er vanaf hing. Toch kreeg RSC Anderlecht de eerste goeie kans in de 20ste minuut toen Sakina Ouzraoui Diki op de linkerflank Lara Schenk diep stuurde en haar voorzet naar het centrum bij Amélie Delabre terechtkwam. Zij haalde meteen uit maar Riet Maes pareerde knap met de voet in hoekschop. De corner die volgde van Stefania Vatafu en met de vingertoppen werd aangetikt door het Gentste sluitstuk werd door Silke Vanwynsberghe maar net over het doel getikt (20ste minuut). In het derde kwartier kwam ook KAA Gent Ladies even opzetten toen bij een hoekschop van Emma Van Britsom de mee opgerukte Nia Elyn uiteindelijk kon trappen maar nu was het Amélie Delabre die tussenkwam en de bal in een nieuwe corner devieerde (38ste minuut). Kort voor de rust haalde Stefania Vatafu nog uit met rechts. De bal zou naast gaan maar Riet Maes nam geen risico en ging voluit om die voor de zekerheid toch in hoekschop te duwen (42ste minuut). Halfweg stond het na een spannende ontmoeting nog altijd 0-0.

Amélie Delabre, die hier op de flank Gaelle Nierynck probeert uit te spelen, kreeg één goeie kans om te scoren maar Riet Maes wist redding te brengen! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Bij het begin van de tweede helft stonden Lore Jacobs en Sarah Wijnants dan toch op het veld ter vervanging van Sakina Ouzraoui Diki en Amélie Delabre. Stefania Vatafu mikte meteen met rechts naar doel maar vond opnieuw Riet Maes op haar weg (47ste minuut). Na balverlies bij RSC Anderlecht en fel aandringen van Jasmien Mathys kreeg Fleur Van Daele een mogelijkheid maar haar poging belandde op de voeten van Laura De Neve en in de herneming bediende ze Emma Van Britsom die haar schot de verkeerde richting zag uitgaan (51ste minuut). Aan de overkant kopte Lore Jacobs dan aan de tweede paal een hoekschop van Stefania Vatafu naast (56ste minuut). Even over het uur moest Riet Maes zich bij een voorzet van Sarah Wijnants en onder druk van Tine De Caigny even herpakken maar in twee tijden klemde ze de bal (63ste minuut). Lore Jacobs speelde vervolgens mooi op rechts naar de oprukkende Sarah Wijnants en bij deze nieuwe voorzet leek het dan toch te gaan gebeuren voor vrouwelijk paars-wit. De bal ging voorbij Riet Maes naar de tweede paal waar die niet bij Esther Buabadi terechtkwam maar tegen de benen van Jasmien Mathys botste, vervolgens terug hobbelde tot bij Nia Elyn en de Gentse captain kon ontzetten voor Tine De Caigny gevaarlijk kon worden (71ste minuut).

Alexis Taylor Thornton kreeg op het einde nog een enorme kans maar ook zij kwam niet tot scoren voor RSC Anderlecht op bezoek bij KAA Gent Ladies! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Anderlecht, dat dit seizoen niet meer kan rekenen op de invalbeurten die vaak gepaard gingen met belangrijke doelpunten van Mariam Abdulai Toloba (zij vertrok immers naar concurrent Standard), bleef proberen nu met een draaibal van Esther Buabadi van net buiten de zestien maar Riet Maes liet zich niet verrassen (72ste minuut). In het laatste kwartier ontsnapte RSC Anderlecht ook aan een rode kaart toen Laura Deloose, kort nadat ze geel had gekregen, de bal met de hand beroerde (77ste minuut). Vervolgens was een kopbal van Lore Jacobs op aangeven van Sarah Wijnants te zwak om gevaarlijk te zijn (79ste minuut). Er ging dan weer meer dreiging uit van een schot van Stefania Vatafu met rechts maar de bal ging naast (84ste minuut). Bij KAA Gent Ladies hoopten ze ondertussen dat ze de nul zouden kunnen vasthouden. Riet Maes pakte alvast nog een voorzet van Sarah Wijnants (87ste minuut) en dan was er die fase in de toegevoegde tijd met alweer een voorzet van Sarah Wijnants naar het centrum. Tine De Caigny kopte door naar de volledig vrijstaande Alexis Taylor Thornton maar de Amerikaanse tikte van dichtbij in de handen van Riet Maes die zo het puntje in Gent hield (90ste + 1′ minuut). De regerende landskampioen liep dus bij de competitiestart van het seizoen 2023/24 in de Women’s Lotto Super League meteen een blauwtje in Oostakker tegen KAA Gent Ladies want het mocht niet met de drie punten naar huis wel met een gelijkspel en veel werk voor de nabije toekomst!

Riet Maes wordt gefeliciteerd door de Nederlandse nieuwkomer Elfi Maass voor haar opmerkelijke prestatie en haar clean sheet tegen RSC Anderlecht! Ines Van Gansbeke is ook tevreden met het gelijkspel! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Op de tweede speeldag op zaterdag 2 september 2023 gaat KAA Gent Ladies op bezoek bij FWS Woluwe met aftrap om 13u30 in een wedstrijd die rechtstreeks op televisie te bekijken is op DAZN Eleven Sports. RSC Anderlecht krijgt op diezelfde dag en voor de afreis naar Polen, waar ze in de eerste ronde op woensdag 6 september 2023 allereerst tegen de Poolse landskampoien GKS Katowice moeten uitkomen, het bezoek van KV Mechelen. De aftrap is om 18u30 aan de Olympische Dreef in Anderlecht!

Bekijk de samenvatting van het duel tussen KAA Gent Ladies en RSC Anderlecht dankzij RSCA TV:

Bekijk de fotoreportage van David Catry rond het duel tussen KAA Gent Ladies en RSC Anderlecht via:

Sportpix.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

Vrouwenteam TV

PS: Een half uur voor KAA Gent Ladies tegen RSC Anderlecht begon was de aftrap al gegeven in Marcinelle bij Sporting de Charleroi – KRC Genk Ladies. De bezoekers wonnen daar met 1-2. Romane Jadoulle opende daar even over het halfuur de score voor de vrouwelijke Zebra’s (1-0, 32ste minuut), Twee minuten later maakte Lisa Petry gelijk (1-1) waarna de ingevallen Luna Vanzeir voor de eindstand zorgde (1-2, 71ste minuut). 

Share