Share

Melanie Brunnthaler, de centrumspits van Sankt Pölten, mocht in Oostenrijk de groepsfase 2023/24 van de UEFA Women’s Champions League op gang trappen, Tanja Pawollek, de captain van het debuterende Eintracht Frankfurt, lukte in Zweden het allereerste doelpunt in deze derde editie ooit en we noteerden ook doelpunten van alle nog aktieve winnaressen van de Women’s Ballon d’Or op deze openingsdag waarin favorieten Olympique Lyonnais en titelverdediger FC Barcelona meteen voor vuurwerk zorgden.

 

Ontlopen ze mekaar volgend jaar in de fase met rechtstreekse uitschakeling dan is het meer dan waarschijnlijk dat titelverdediger FC Barcelona en achtvoudig winnaar Olympique Lyonnais op zaterdag 25 mei 2024 de finale van de UEFA Women’s Champions League in Bilbao spelen. Althans dat is het gevoel dat heerst bij vele neutrale waarnemers na de allereerste wedstrijd op de openingsdag van de UEFA Women’s Champions League 2023/24.

Ada Hegerberg bereikte met haar strafschopgoal op bezoek bij Slavia Praag als eerste speelster de kaap van de 60 goals in de UEFA Women’s Champions League! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Olympique Lyonnais toonde in het Eden Stadion van Slavia Praag meteen wat de bedoeling is van dit seizoen onder leiding van Sonia Bompastor. Na 3 minuten stond het al op voorsprong dankzij een goal van Sara Däbritz (0-1) en na nog meer doelpunten van Daniëlle van de Donk (14de minuut), Vanessa Gilles met een dubbel (17de en 80ste minuut), Eugénie Le Sommer (21ste minuut), nieuwkomer Kadidiatou Diani (24ste en 45ste minuut), Ada Hegerberg met haar 60ste in deze competitie op strafschop (60ste minuut) en Amel Majri (62ste minuut) stond het na het eindsignaal van de Griekse scheidsrechter Eleni Antoniou maar liefst 0-9. Wie voor doelpunten gekomen was naar Praag kreeg meteen waar voor zijn geld. Olympique Lyonnais is met aantrekkelijk voetbal dat gepaard gaat met het scoren van flink wat doelpunten bezig aan een fenomenale start van het seizoen 2023/24!

Bekijk de hoogtepunten van deze wedstrijd met dank aan DAZN:

In de andere wedstrijd in deze groep B mocht het Noorse Brann, dat RSC Anderlecht al in de eerste ronde de weg naar de groepsfase versperde, als debutant meteen drie punten vieren op bezoek bij Sankt Pölten in Oostenrijk. Alle doelpunten vielen daar in de tweede helft. Rakel Engesvik zette de bezoekers kort voor het uur op voorsprong op aangeven van Signe Gaupset (0-1, 57ste minuut), Maria  Mikolajova zorgde met een schot met links dat via de paal in doel ging vanop ruim 20 meter voor de gelijkmaker (1-1, 68ste minuut) terwijl de ingevallen Amerikaanse verdediger Natasha Anasi met een rake kopbal na een hoekschop van Marit Bratberg Lund voor de Noorse overwinning zorgde (79ste minuut). Er was echter nog veel meer spektakel dan enkel de doelpunten. In de eerste helft kopte aanvoerster Ingrid Stenevik van Brann een hoekschop van Marit Bratberg Lund tegen de lat (37ste minuut). Na de gelijkmaker trapte de Sloveense international Mateja Zver van SNK Sankt Pölten een vrije trap vanop ruim dertig meter ook al tegen de lat (71ste minuut). Na haar doelpunt kopte Natasha Anasi nog eens een hoekschop van Lund via doelvrouw Carina Schlüter (Sankt Pölten) tegen de paal (82ste minuut) en even later trapte ook Johanna Renmark na een voorzet vanop rechts van Justine Kielland voor de bezoekers tegen de paal (82ste minuut). Het was tenslotte Aurora Mikalsen, de doelvrouw van Brann, die met een knappe redding op een poging van dichtbij van Rita Schumacher de allereerste Noorse overwinning in de groepsfase van de UWCL veilig stelde (86ste minuut).

Bekijk de hoogtepunten van deze wedstrijd met dank aan DAZN:

In groep A stonden in het Zweedse Malmö Rosengard, dat voor het tweede jaar op rij in deze groepsfase zit, en het debuterende Eintracht Frankfurt tegenover mekaar. Het was op de Idrottsplats dat na een schot met links van de in Duitsland geboren Poolse international Tanja Pawollek het eerste doelpunt in deze groepsfase te bewonderen viel (0-1, 25ste minuut). Doelvrouw Angel Mukasa ging misschien niet helemaal vrijuit bij dit doelpunt maar ze herpakte zich daarna met flink wat belangrijke reddingen. Hanna Andersson had pech toen ze in het laatste kwartier voor Rosengard met een schot van net buiten de zestien met rechts de dwarsligger trof (78ste minuut). Zes minuten later verdubbelde Oostenrijks international Barbara Dunst na slecht wegwerken van Gudrün Arnardottir de voorsprong voor de bezoekers (0-2, 84ste minuut). In de toegevoegde tijd kon aanvoerster Olivia Schough van dichtbij met rechts een door Sara Doorsoun afgeweken voorzet van Bea Sprung nog in doel trappen voor de aansluitingstreffer (1-2, 90ste + 4′ minuut) maar verder dan dat kwam Rosengard niet meer.

Bekijk de hoogtepunten van deze wedstrijd met dank aan DAZN:

In het Estadi Johan Cruyff van Sant Joan Despí kwam de Portugese landskampioen Benfica, dat vorig seizoen in ditzelfde stadion nog met 9-0 verloor, dit keer zonder de geblesseerde Portugese international Carole Costa het veld op maar wel met meer aanvallende bedoelingen. Toch stond het bij de rust al 3-0 achter na kopbaldoelpunten van Alexia Putellas (15de minuut) en Esmée Brugts (39ste minuut) en een typische goal van de meest recente Women’s Ballon d’Or Aitana Bonmati (44ste minuut). Zeven minuten na de rust zorgde Aitana Bonmati met een trap met rechts van in de zestien op aangeven van Caroline Graham Hansen voor haar tweede van de avond (4-0, 52ste minuut). En toen was er nog de opvallende invalbeurt van de Nigeriaanse Asisat Ashoala want nauwelijks 40 seconden op het veld lukte zij met een mooie omhaal de 5-0 (61ste minuut). De score veranderde niet meer maar ook de titelverdediger nam een briljante start op weg naar mogelijk een vijfde finale in Bilbao. 

Bekijk de hoogtepunten van deze wedstrijd met dank aan DAZN:

Op woensdag 15 november 2023 worden alle wedstrijden van de openingsdag in de groepen C en D afgewerkt. Ook deze duels zijn opnieuw te bekijken via het You Tube kanaal van DAZN terwijl de wedstrijd van Ajax tegen Paris Saint-Germain ook rechtstreeks te bekijken is op de Nederlandse openbare omroep NOS (NPO3).

U kan alles live bekijken via DAZN:

DAZN – UEFA Women’s Champions League 2023/24

U kan alle updates en resultaten ook nog volgen via:

UEFA.com – UEFA Women’s Champions League 2023/24

Lees ook nog over de uitzendingen van NOS:

Website NOS.nl

Lees over de finale van 2023 in Eindhoven via:

Vrouwenteam.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

Vrouwenteam TV

Share