Share

Het vrouwenteam van Ajax trapte zich op woensdag 15 november 2023 meteen in de geschiedenisboeken van de groepsfase van de UEFA Women’s Champions League 2023/24 door in de Johan Cruijff ArenA te winnen tegen het favoriete Paris Saint-Germain, een ex-finalist van deze competitie. In Madrid was het dan weer de leiding die een bijzonder slechte beurt maakte door Chelsea, ook een club die al een finale speelde,met verkeerde beslissingen flink te benadelen.

Ajax mocht in de Johan Cruijff Arena debuteren bij de allereerste deelname aan de groepfase van de UEFA Women’s Champions League. PSG leek op papier een maatje te groot zo was het gevoel bij iedere aanwezige en neutrale toeschouwer vooraf en het kreeg ook al vroeg een eerste kans toen Regina van Eijk bij een diepe bal van Claire Hunt vanuit de verdediging van PSG iets te ver uit haar doel kwam, Tabitha Chawinga terug kon spelen op Marie-Antoinette Katoto maar haar poging vanop afstand uiteindelijk over het doel van Ajax ging. Net voor het halfuur kopte Tabitha Chawinga, de gevaarlijkste speelster bij PSG, dan een voorzet vanop links van Sandy Baltimore tegen de lat (29ste minuut). Even later mocht Tabitha Chawinga het na een duel met Sherida Spitse van in de zestien opnieuw proberen maar haar poging werd nog afgeweerd en ging in de handen van Regina van Eijk. Dan speelde Lilian Isabella ‘Lily’ Yohannes de bal knap diep richting Renée Leuchter. Zij hield de verdediging van PSG even aan de praat vooraleer ze afspeelde naar het centrum waar Nadine Noordam met een schot met rechts uitpakte. De bal week af op Sakina Karchaoui en de goed gevolgde Tiny Hoekstra was sneller op de bal dan Constance Picaud, de doelvrouw van PSG, om de bal met links binnen te trappen (1-0, 34ste minuut). Een historisch moment want het allereerste doelpunt ooit van Ajax in de groepsfase van de UEFA Women’s Champions League. En het werd nog beter want nadat Lily Yohannes een voorzet van Romée Leuchter over het Parijse doel had gemikt (38ste minuut) beging de Australische Claire Hunt op slag van rust dan wel een bijzonder domme overtreding in de zestien op de doorgebroken linksachter Ashleigh Weerden. De Zweedse scheidsrechter Tess Olofsson wees naar de stip, Sherida Spitse zette zich achter de bal en trapte met rechts feilloos over de grond en in de hoek de 2-0 tegen de touwen (45ste + 1′ minuut).

Sherida Spitse zette Ajax vanop de strafschopstip op een veilige voorsprong! Foto – (c) UEFA.com / Ajax Vrouwen

In de tweede helft probeerde PSG zich van een iets betere kant te laten zien en het bracht dan toch iets meer wilskracht en tempo in het spel maar veel resultaat leverde dat niet op buiten pogingen van Tabitha Chawinga naast (49ste minuut), Korbin Albert naast (60ste minuut) en gered door Regina van Eijk (72ste minuut) en een kopbal naast van de ingevallen Amalie Vangsgaard (74ste minuut). Ajax bleef het betere team en het had de score zelfs nog kunnen verhogen maar Tiny Hoekstra mikte even over het uur over (61ste minuut). Ajax hield overtuigend de 2-0 overeind, PSG, dat in de tweede ronde Manchester United uitschakelde, blameerde zichzelf en het Franse vrouwenvoetbal in het algemeen met deze ondermaatse prestatie! Als het met dit gebrek aan interesse deze competitie verder zet dan zal het dit seizoen de kwartfinale niet bereiken.

Bekijk de hoogtepunten van deze wedstrijd met dank aan DAZN:

In de andere wedstrijd in groep C leek Bayern München het in een duel tussen twee teams die vorig jaar de kwartfinale bereikten eenvoudig te zullen halen van AS Roma. Bij de rust stond de thuisploeg immers met 2-0 voor na doelpunten van de Servische Jovana Damnjanovic (20ste minuut) en een ongewilde owngoal van Elena Linari na een schot van Katharina Naschenweng dat eerst ook nog door de Japanse Moeka Minami werd afgeweerd (45ste + 4′ minuut). In de tweede helft ontsnapte AS Roma eerst nog aan een grotere achterstand vooraleer het terugsloeg. De Canadese Evelyne Viens zorgde kort voor het uur voor de aansluitingstreffer nadat ze de bal mooi in de loop kreeg aangespeeld van captain Manuela Giugliano om vervolgens met links in de verste hoek af te ronden (2-1, 58ste minuut). Vijf minuten voor tijd had Sydney Lohmann voor de beslissing kunnen zorgen maar haar inzet op aangeven van Klara Bühl werd nog van de lijn in hoekschop gered door Moeka Minami van AS Roma (85ste minuut). Net voor het ingaan van de toegevoegde tijd kwam dan de Italiaanse gelijkmaker. Evelyne Viens gaf voor vanop rechts, Manuela Giugliano zag haar eerste poging met links nog afgeweerd door doelvrouw Maria-Luisa Grohs maar tegen de rebound met rechts had de doelvrouw van Bayern, die de bal wel nog aanraakte, geen verhaal meer (2-2, 90ste minuut). Na de openingsdag staat het vooraf op papier laagst ingeschatte team Ajax aan de leiding met 3 punten, Bayern München en AS Roma hebben elk 1 punt, PSG start deze moeilijke groep met 0 op 3!

Bekijk de hoogtepunten van deze wedstrijd met dank aan DAZN:

Paris FC mocht na het uitschakelen van het Engelse Arsenal in de eerste ronde (vorig seizoen nog halve finalist) en VfL Wolfsburg in de tweede ronde (de verliezende finalist van vorig jaar) in de groepsfase van het kampioenenbal bij de vrouwen debuteren met een thuiswedstrijd tegen het niet te onderschatten Zweedse Häcken BK. FC Twente had het vorige maand al ondervonden en ook Paris FC maakte er nu kennis mee. Het team van coach Sandrine Soubeyrand domineerde de wedstrijd maar het liep op een efficiënte tegenstander, die afgelopen zondag 12 november 2023 nog net de Zweedse landstitel misliep ten koste van Hammarby IF en dat op basis van een minder doelsaldo. Paris FC domineerde wel de wedstrijd maar bij de eerste kans voor de bezoekers was het raak. Anna Anvegard speelde richting de zich goed vrijgelopen Rosa Kafaji en zij trapte de bal van in de zestien voorbij de Nigeriaanse doelvrouw Chiamaka Nnadozie (0-1, 29ste minuut). Paris FC had daarna mogelijkheden om langszij te komen maar Julie Dufour stuitte op Jennifer Falk, de Zweedse doelvrouw die nog in dezelfde minuut goed plat ging bij een schot van Mathilde Bourdieu (36ste minuut).

Nog voor het uur verdubbelden de bezoekers de voorsprong. Rosa Kafaji zette de aanval op, Marika Bergman-Lundin zorgde voor de perfecte assist en Anna Sandberg, randje buitenspel, voor de verzorgde afwerking met een gekruist schot met links in de verste hoek (0-2, 56ste minuut). Drie minuten later kon Paris FC toch de aansluitingstreffer scoren vanop de strafschopstip. Julie Dufour trapte met rechts, de bal werd nog even aangeraakt door Jennifer Falk, maar ging toch in de hoek binnen (1-2, 59ste minuut). De voorafgaande fout was van Filippa Curmark op Mathilde Bourdieu. Onmiddellijk na die goal zorgde Sandrine Soubeyrand voor een dubbele wissel om in het laatste half uur echt op zoek te gaan naar de gelijkmaker. Louna Ribadeira, de topschutster van het EK U19 in België die dit seizoen voor haar club ook al 4 keer scoorde in de D1 Arkema, kwam in de plaats van Mathilde Bourdieu terwijl Margaux Le Mouël op het middenveld Daphne Corboz verving (59ste minuut). In het laatste half uur was de wil er wel maar de afwerking liet te wensen over. Gaëtane Thiney mikte op Jennifer Falk (72ste minuut), een poging van Célina Ould Hocine na een hoekschop van Julie Dufour ging naast (76ste minuut), het schot van Margaux Le Mouël was te zwak om de Zweedse doelvrouw te verontrusten terwijl de poging van Julie Soyer in de toegevoegde tijd door Falk vakkundig werd weggewerkt (90ste + 2′ minuut). Ook de laatste kans, een vrije trap van net buiten de zestien voor Théa Greboval, werd niet benut want de bal die minstens in het doelkader had moeten terechtkomen ging naast (90ste + 4′ minuut). Häcken BK mag dus op de volgende speeldag op donderdag 23 november 2023 met 3 punten in de achterzak Real Madrid ontvangen. Paris FC reist zonder punten naar Engeland voor een bezoek aan Chelsea op Stamford Bridge!

Bekijk de hoogtepunten van deze wedstrijd met dank aan DAZN:

Olga Carmona scoorde in de finale van de wereldbeker het enige doelpunt voor Spanje tegen Engeland. Ook in Real Madrid – Chelsea stond ze in de spotlights. In het begin van de wedstrijd zorgde ze nadat ze de bal toegespeeld kreeg van Claudia Zornoza voor het openingsdoelpunt via een schot vanop een goeie 20 meter dat afweek op Millie Bright (1-0, 10de minuut). In het slotkwartier lukte ze ook de gelijkmaker vanop de strafschopstip, een trap met links gekruist en zuiver in de hoek na een fout duidelijk buiten de zestien van Jessie Fleming op Athenea del Castillo (79ste minuut). Tussenin hadden Niamh Charles met een kopbal na voorzet vanop rechts van Ashley Lawrence (41ste minuut) en Samantha Kerr ook al met een kopbal maar nu na een voorzet vanop links van Niamh Charles (74ste minuut) de doelpunten voor Chelsea gescoord terwijl doelvrouw Misa Rodriguez erger voorkwam voor Real Madrid. Deze Rodriguez duwde in het slot van de wedstrijd eerst een schot van de Zweedse Kaneryd in hoekschop (86ste minuut), vervolgens werd ze gered door de lat bij een trap met links van Lauren James (89ste minuut) en uiteindelijk wist ze ook in de toegevoegde tijd nog haar netten schoot te houden met wat hulp van de Deense assistent-scheidsrechter die van oordeel was (in tegenstelling tot wat de televisiebeelden toonden en wat voor iedereen wereldwijd zichtbaar was) dat de scorende Niamh Charles op een voorzet van Millie Bright buitenspel stond (90ste + 6′ minuut). Emma Hayes, de trainer van Chelsea en de toekomstige coach van het US Women’s National Team, verklaarde na afloop terecht dat Chelsea bestolen was in Madrid. De beslissingen waren onbegrijpelijk maar goed in de groepsfase van de UEFA Women’s Champions League is er geen VAR zodat menselijke vergissingen nog altijd mogelijk zijn. 

Bekijk de hoogtepunten van deze wedstrijd met dank aan DAZN:

De volledige eerste speeldag werd op die manier afgewerkt. We noteerden 6 overwinningen en 2 puntendelingen, er vielen al 33 doelpunten en slechts 3 van de 16 deelnemende ploegen hebben nog niet gescoord namelijk Slavia Praag, Benfica en Paris Saint-Germain! De 3 ploegen die wonnen met een clean sheet waren titelverdediger FC Barcelona, medefavoriet Olympique Lyonnais en … Ajax! Volgende week staat de volledige speeldag al op het programma met de wedstrijden in de groepen A en B op woensdag 22 november 2023 en de duels in de groepen C en D op donderdag 23 november 2023. U zal alles opnieuw helemaal kunnen volgen via DAZN en NOS (NPO3). Nog meegeven dat de eindstrijd op zaterdag 25 mei 2024 in Bilbao zal plaatsvinden.

U kan alle updates en resultaten ook nog volgen via:

UEFA.com – UEFA Women’s Champions League 2023/24

Lees over de finale van 2023 in Eindhoven via:

Vrouwenteam.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

Vrouwenteam TV

Share