De affiche van de tweede dag op de eerste speeldag van de UEFA Women’s Champions League 2024/25 was het duel tussen Manchester City en titelverdediger FC Barcelona. Tot verbazing van velen vond de wedstrijd plaats in het kleine Academy Stadium van de club en niet in het veel grotere Etihad Stadium maar goed de 5.508 toeschouwers zorgden wel voor een nieuw stadionrecord voor de club.

De wedstrijd stond onder leiding van de Franse scheidsrechter Stéphanie Frappart en FC Barcelona had al in de vierde minuut op voorsprong kunnen staan maar Caroline Graham Hansen trof op aangeven van Alexia Putellas de paal. Even over het kwartier trof ook Lauren Hemp de paal (16de minuut). De wedstrijd bleef boeien en Manchester City ontsnapte toen Vivianne Miedema een terugspeelbal richting doelvrouw in de voeten van Ewa Pajor zag belandden maar haar poging werd nog op de lijn gered door Laia Aleixandri (19de minuut). Even over het halfuur hield Catalina Coll een poging van Jess Park op aangeven van Vivianne Miedema uit haar doel (35ste minuut). De hoekschop die volgde zorgde wel voor een doelpunt. Marie Fowler trapte vanop links richting de tweede paal. Vivianne Miedema kopte terug en de mee opgerukte verdediger Naomi Layzell tikte van dichtbij met rechts binnen (1-0, 36ste minuut). Kort voor de rust stuurde Aitana Bonmati de bal diep richting de doorspurtende Caroline Graham Hansen maar haar schot werd gestopt door de Japanse doelvrouw Ayaka Yamashita (43ste minuut). Kort voor het uur probeerde Aitana Bonmati het dan met een schot met links van net buiten de zestien maar het Japanse sluitstuk van Man City ging goed plat (59ste minuut). Even later was het de beurt aan de ingevallen Claudia Pina maar haar poging met rechts ging nipt naast (66ste minuut) en het schot van Keira Walsh belandde in de handen van Yamashita (70ste minuut). Ook een door Yui Hasegawa geblokt schot van Aitana Bonmati moest nog over doel getikt worden de Japanse doelvrouw (74ste minuut). Even later viel het doek. Manchester City verdedigde rustig maar verzekerd uit. De bal belannde op rechts bij Naomi Layzell en zij stuurde met een gemeten pas Khadija ‘Bunny’ Shaw de diepte in. De beresterke Jamaicaanse liet Patri Guijarro achter zich, speelde Catalina Coll uit en tikte dan de bal met rechts gekruist naar doel. De toegesnelde Ona Batlle werd tegenvoets genomen en de bal rolde binnen! Het stadion ontplofte! 2-0 voor Manchester City! Wie had dat vooraf durven geloven? Pere Romeu Sunyer, de nieuwe coach van FC Barcelona, gooide de handdoek want hij wisselde zowel Aitana Bonmati, Alexia Putellas en Keira Walsh. De wedstrijd kende nog een triestig einde want Naomi Layzell, de vrouw van het openingsdoelpunt en de assist, ging bij het willen oprukken met de bal nog over haar enkel. Een pijnlijk moment waardoor ze nog voor het eindsignaal van Stéphanie Frappart naar de kant moest. Aan het eindresultaat kwam er echter geen verandering meer. Manchester City – FC Barcelona eindigde wel degelijk in 2-0! Een boost van formaat voor het in de groepsfase van de UWCL debuterende Man City dat op de volgende speeldag op bezoek gaat bij het Oostenrijkse Sankt Pölten.

Bekijk een samenvatting van dit duel met dank aan DAZN:

Luister naar Lauren Hemp (Manchester City) dankzij Vrouwenteam TV:

Luister naar Alex Greenwood (Manchester City) dankzij Vrouwenteam TV:

Luister naar Aitana Bonmati (FC Barcelona) dankzij Vrouwenteam TV:

In dat andere duel in deze groep was Hammarby sterker dan Sankt Pölten. De Zweedse landskampioen scoorde in elke helft. Vilde Hasund trapte de thuisploeg met een afstandschot op voorsprong (1-0, 18de minuut) en de ingevallen Cathinka Tandberg zorgde in de slotfase voor de eindstand (2-0, 88ste minuut). Hammarby gaat op de tweede speeldag op bezoek bij FC Barcelona.

In groep C was het Bayern München dat voor een superstart zorgde. In de thuiswedstrijd tegen Arsenal won het met maar liefst 5-2 dankzij o.a. drie doelpunten van Pernille Harder. Nochtans was Arsenal op het halfuur op voorsprong gekomen via nieuwe aanwinst Mariona Caldentey (0-1, 30ste minuut) maar Gloddis Perla Viggorsdottir zorgde voor een 1-1-ruststand met een goal in de 43ste minuut. Sydney Lohmann zette Bayern na 56 minuten 2-1 voor maar een goal van Laia Codina zorgde opnieuw voor evenwicht (2-2, 65ste minuut). Daarna volgde een zuivere hattrick binnen de 13 minuten van Pernille Harder (73ste, 78ste en 86ste minuut). Een zware pil voor Arsenal, dat vorig weekend in de competitie thuis tegen Everton (met Justine Vanhaevermaet in de ploeg) ook al niet verder kwam dan een 0-0-gelijkspel.

In de andere wedstrijd won Juventus met het kleinste verschil op bezoek bij Valerenga, het Noorse team dat RSC Anderlecht uitschakelde. Het enige doelpunt van de wedstrijd viel kort voor het halfuur via een schot met rechts van in de zestien van Sofia Cantore (0-1, 29ste minuut). Op de tweede speeldag ontvangt Juventus in de topaffiche Bayern München. Valerenga gaat op bezoek naar Londen om in het Emirates Stadium te voetballen tegen Arsenal.

De volgende speeldag is op woensdag 16 oktober 2024 (groep C en D) en op donderdag 17 oktober 2024 (groep A en B).