Share

Na het derde forfait van DVC Eva’s Tienen in de Super League kwam het Uitvoerend Comité van de KBVB op vrijdagavond 31 maart 2017 in een spoedzitting aan de Houba de Strooperlaan in Jette bijeen om zich te beraadslagen over het Belgische nationale vrouwenvoetbal. Daarbij kwam het plan ter sprake om het Belgische nationale vrouwenvoetbal met ingang van het seizoen 2017/18 af te schaffen!

Na afloop van het huidige seizoen gaan alle clubs terug in hun eigen provincie spelen in reeksen van maximaal 16 teams. De kampioenen van de competities per provincie gaan vervolgens op het einde van de reguliere competitie play-offs spelen met rechtstreekse uitschakeling om de Belgische landskampioen 2018 aan te duiden. De slotwedstrijd of de finale van die play-offs zal achter gesloten deuren plaatsvinden op het Belgian Football Center in Tubeke maar voor de eventuele belangstellenden zal er wel een livestream van de eindstrijd voorzien worden via Proximus TV. De uiteindelijke winnaar van de play-offs 2017/18 mag vervolgens België vertegenwoordigen in de UEFA Women’s Champions League. Verder geraken dan de voorronde wordt echter afgeraden om zo het vlotte verloop van de provinciale competities niet te verstoren.

Marc Lesenfants, de voorzitter van het vrouwenvoetbal bij de KBVB, was niet bereikbaar voor commentaar! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Om budgettaire redenen worden de nationale selekties na deelname van de Belgian Red Flames aan het EK 2017 in Nederland ook beperkt tot het eerste elftal. Om hiervoor in aanmerking te kunnen komen mogen de speelsters na het EK 2017 niet langer in het buitenland voetballen. Er wordt dus aan alle speelsters aangeraden om vanaf het seizoen 2017/18 een Belgische club te kiezen.

Ook worden alle Belgische vrouwelijke nationale jeugdteams afgeschaft om de toekomst van het Belgische vrouwenvoetbal te verzekeren. Deelname aan eliterondes of eindrondes voor de jeugd zorgen immers voor een te grote negatieve balans en onevenwicht in het budget van de KBVB. Dit alles heeft enkel als doel de toekomst van het Belgische vrouwenvoetbal en de goede werking van de structuren van de KBVB te verzekeren, aldus nog het persbericht dat deze redactie op zaterdag 1 april 2017 in het geheim ontving!

Voor nog meer over het Belgische vrouwenvoetbal en wat er vrijdagavond 31 maart 2017 nog gebeurde:
Vrouwenteam.be

Share