Share

Op de tweede dag van de voorronde van de UEFA Women’s Champions League heeft Belgisch landskampioen een schitterende zaak gedaan. Door een ruime overwinning tegen het Letse Rigas Futbola Skola nam het onverhoopt de sleutel in handen voor kwalificatie aangezien Ajax nadien met mindere cijfers won tegen gastteam Pärnu!

Standard in Estland tijdens de voorronde van de UWCL! Foto – (c) Standard/Denis Franco

Na de 8 wedstrijden zonder overwinning van de Belgische mannenclubs in de voorrondes van de UEFA Champions en UEFA Europa League 2017-18 is er toch nog enige hoop om een Belgisch team een Europese voorronde te zien overleven. De vrouwelijke Rouches doen voorlopig beter dan hun mannelijke collega’s van KAA Gent, KV Oostende en Club Brugge allen in augustus terecht en zonder glorie Europees uitgeschakeld! Standard nam in Pärnu tegen het Letse Rigas FS meteen de wedstrijd in handen dankzij een vroeg doelpunt van captain Maurane Marinucci (1-0, 4de minuut). Nog voor de rust liep de score op tot 5-0 dankzij een strafschopgoal van Noémie Gelders (2-0, 19de minuut) en verdere doelpunten van Lola Wajnblum (3-0, 26ste minuut), een tweede van Noémie Gelders (4-0, 36ste minuut) en eentje van Charlotte Cranshoff (5-0, 38ste minuut). Na de rust zorgde Valentine Hannecart er met een dubbel (6-0, 55ste en 7-0, 62ste minuut) en Caroliena Wolters met nog een treffer (8-0, 66ste minuut) voor dat Standard alvast met een ruimere overwinning won dan rechtstreeks concurrent Ajax eerder op dinsdag 22 augustus 2017 toen het 6-0 werd.

Ajax voor het duel tegen gastploeg Pärnu! Foto – (c) Ajax Amsterdam

Later op de dag kwam er nog beter nieuws voor Standard want Ajax, dit keer met Belgian Red Flame Nicky Van Den Abbeele in de basis en de andere Belgian Red Flame Davina Phitljens op de bank, won slechts met 2-1 tegen gastteam Pärnu. Toni Payne opende na 17 minuten de score (0-1) en even over het halfuur verdubbelde Marjolijn van den Bighelaar de voorsprong voor Ajax (0-2, 31ste minuut) maar vlak voor de rust zorgde Anastassia Morkovkina, de captain, voor de aansluitingstreffer voor Pärnu Jalgpalliklubi met een poging vanop grote afstand (1-2, 45ste + 3′ minuut). In de tweede helft kreeg Ajax nog wel kansen maar het slaagde er niet in de score op te drijven zodat het bij die nipte 1-2-overwinning bleef.

Nu maandag 28 augustus 2017 om 17 uur spelen Ajax en Standard in Vändra voor de groepswinst en de rechtstreekse kwalificatie voor de eerste ronde (1/16de finales) van de UEFA Women’s Champions League. Standard heeft aan een gelijkspel genoeg om de groepswinst en de kwalificatie te halen, Ajax moet winnen!

Ajax – Standard kan U op maandag 28 augustus 2017 rechtstreeks volgen via:
UEFA.com

Standard speelde tegen Rigas FS in volgende opstelling:
Lisa Lichtfus; Maurane Marinucci (46′ Gwyneth Vanaenrode), Elien Nelissen, Magali Dinon; Romane Woltèche, Yuna Appermont, Valentine Hannecart, Charlotte Cranshoff (66′ Lisa Verhoeven); Lisa Petry (46′ Caroliena Wolters), Noémie Gelders, Lola Wajnblum.

Dit waren de uitslagen op de 1ste speeldag in vorrondegroep 2:

Standard – Rigas FS 8-0 (rust: 5-0);
Doelpunten: 4′ Maurane Marinucci 1-0, 19′ Noémie Gelders 2-0 op strafschop, 26′ Lola Wajnblum 3-0, 36′ Noémie Gelders 4-0, 38′ Charlotte Cranshoff 5-0, 55′ Valentine Hannecart 6-0, 62′ Valentine Hannecart 7-0, 66′ Caroliena Wolters 8-0.

Pärnu Jalgpalliklubi – Ajax 1-2 (rust: 1-2);
Doelpunten: 17′ Toni Payne 0-1, 31′ Marjolijn van den Bighelaar 0-2, 45′ + 3′ Anastassia Morkovkina 1-2.

Stand na de 2de speeldag in groep 2:
1. Standard 2-6 (10-0);
2. Ajax 2-6 (8-1);
3. Pärnu 2-0 (1-4);
4. Rigas FS 2-0 (0-14).

* De groepswinnaar is rechtstreeks geplaatst voor de eerste ronde van de UWCL samen met de beste tweede (in duels tegen de eerste en de derde van de groep) van de 10 groepen die deze voorronde spelen.

Programma laatste speeldag:

Maandag 28 augustus 2017:
Ajax – Standard (om 17 uur in het Vändra Stadion in Vändra);
Rigas FS (Letland) – Pärnu (Estland) (om 17 uur in het Rannaastadion in Pärnu).

Lees meer over Pärnu – Ajax:
UEFA.com

Lees meer over Standard – Rigas FS:

UEFA.com

Voor interviews rond het Belgische en internationale vrouwenvoetbal:
Vrouwenteam TV

Share