Share

Met het oog op het nieuwe seizoen werd bekerwinnaar KAA Gent Ladies op vrijdag 25 augustus 2017 voorgesteld in de Ghelamco Arena. Sporza-journalist Tom Boudeweel mocht na een Olympische tussenstop in 2016 opnieuw de presentatie doen waarbij hij zelfs even in de rol van bondscoach Ives Serneels kroop terwijl Ivan De Witte, de voorzitter van KAA Gent, ook even langskwam om voorzitser Dominique Reyns en trainer Dave Mattheus te ondersteunen in hun drang naar meer voor de vrouwelijke Buffalo’s!

Dominique Reyns, de ambitieuze voorzitster van KAA Gent Ladies! Foto – (c) KAA Gent Ladies

Voorzitster Dominique Reyns zorgde voor de intro om het woord al snel door te geven aan ‘vrouwenliefhebber’ Tom Boudeweel … De Sporza-presentator zorgde het voorbije seizoen nog voor radioverslagjes van de wedstrijden toen de vrouwelijke Buffalo’s in de race waren naar een allereerste landstitel. Uiteindelijk haalde de club het kampioenschap niet maar op zaterdag 13 mei 2017 veroverde KAA Gent Ladies wel een allereerste trofee want het won in Mechelen de Beker van België ten koste van het op papier sterker gewaande RSC Anderlecht. Jammer is evenwel dat de UEFA nog altijd niet tot het besef gekomen is dat ook de bekerwinnaar van elk land in het vrouwenvoetbal Europees voetbal zou moeten kunnen spelen in een vrouwelijke Europa League want dan had KAA Gent Ladies een bijkomend verhaal kunnen breien aan dit succes. De club zag daarentegen een belangrijke sponsor vertrekken maar het slaagde er desalniettemin in om met De Schoonmakerij, Alsan en Drukkerij Strobbe nieuwe geldschieters aan te trekken.

Mariam Abdulai Toloba ziet het helemaal zitten bij KAA Gent Ladies! Foto – (c) Vrouwenteam.be / MaMPict

Voorzitster Dominique Reyns grapte dat ze zelf niet meer gaat groeien maar dat de club dat wel nog gaat doen ondanks het vertrek van een clubicoon als Nicky Evrard. Er werden ter vervanging van haar vertrek naar het Nederlandse FC Twente en dat van Belgian Red Flame Elke Van Gorp (zij die het eerste EK-doelpunt scoorde voor België in Nederland) naar RSC Anderlecht goeie versterkingen binnengehaald. Trainer Dave Mattheus stak niet weg dat ook hij wel even ontgoocheld was toen zijn vrouwelijke Buffalo’s de titel vorig seizoen uiteindelijk niet haalden maar hij bekijkt het positief en stelt voor het nieuwe seizoen nieuwe doelen. Nog beter doen dan vorig jaar en dus betekent dat voor beide prijzen gaan! Hij ziet RSC Anderlecht, dat zowat iedereen probeerde naar de club te lokken, als de titelfavoriet in het seizoen 2017-18.

Voorzitter Ivan de Witte beschouwt het vrouwenvoetbal bij KAA Gent Ladies als volwaardig! Foto – (c) Vrouwenteam.be / MaMPict

Ivan De Witte kwam dan even aan de zijde van de voorzitster en de coach zitten. Hij zei dat hij blij was dat hij een paar jaar geleden de beslissing nam om het vrouwenvoetbal te omarmen en Melle Ladies onderdeel te laten worden van KAA Gent. Waar vrouwenvoetbal in België meestal tot de sociale doelstellingen van de clubs behoorde is dat volgens hem niet langer zo. Het vrouwenvoetbal werd lange tijd als minderwaardig bekeken maar die blik moet verdwijnen volgens hem. Het is nog te weinig een thema bij de mannen maar hij haalde graag het voorbeeld van Lyon aan waar voorzitter Jean-Michel Aulas het vrouwenvoetbal als volwaardig en met succes integreerde in zijn club en Europese succes behaalde. Het begint in elk geval te leven, zo zei hij, zeker na het EK Vrouwenvoetbal in Nederland waar ook de Belgian Red Flames vele fans hen zagen aanmoedigen. Hij wenste KAA Gent Ladies heel veel succes toe en maakte de belofte in het nieuwe seizoen de bekerhouder van het Belgische vrouwenvoetbal eens te komen bekijken! Alvast een positieve noot van een gewicht in het Belgische mannenvoetbal!

Tom Boudeweel tijdens de persconferentie met Clara Degor, de nieuwe doelvrouw van KAA Gent Ladies! Foto – (c) Vrouwenteam.be / MaMPict

Vervolgens kregen de nieuwkomers nog even de spotlight bij Tom Boudeweel maar Jolien Martens (SV Zulte Waregem) en Tiffany Van der Donckt (VCDE Aalst) moesten vanwege studies afzeggen bij de voorstelling. Anaïs Bey-Temsamani (OH Leuven), Stephanie Suenens (die vorig seizoen scoorde voor KSK Heist tegen KAA Gent Ladies) en doelvrouw Clara Degor (Hénin-Beaumont) werden wel even aan de tand gevoeld over hun nieuwe uitdaging waarna Elien Van Wynendaele (nee, meneer Serneels, zij gaat niet in het buitenland voetballen want haar hart ligt bij KAA Gent Ladies) haar nieuwe rol als captain even mocht toelichten terwijl Silke Vanwynsberghe, anderhalf jaar geleden nog twijfelachtig of ze ooit nog zou kunnen voetballen, dan na een succesvol eerste seizoen bij KAA Gent Ladies blij is met haar nieuwe functie als vice-captain van de ploeg. Zij en Elien Van Wynendaele zijn op vele vlakken vergelijkbaar. Ze volgen dezelfde richting op school, het zijn allebei vechters op het veld en nu moeten ze samen ook de leiding nemen op en naast het veld met deze talentvolle groep. “De doelstelling is om elke wedstrijd alles te geven zodanig dat we achteraf nooit moeten zeggen dat we er niet alles aan gedaan hebben. We moeten alleszins elke week met die mentaliteit op het veld komen!”, aldus de ex-jeugdinternational!

Elien Van Wynendaele, de captain, en Silke Vanwynsberghe, de vice-aanvoerster, van KAA Gent Ladies in het seizoen 2017-18! Foto – (c) Vrouwenteam.be / MaMPict

Voorzitster Dominique Reyns gaf dan nog mee dat KAA Gent Ladies inmiddels 220 speelsters telt in 13 ploegen met een leeftijd tussen 9 en 27 jaar! De club heeft veel hardwerkende vrijwilligers die de mission van KAA Gent Ladies – meisjes en vrouwen in Vlaanderen de gelegenheid bieden tot het spelen van voetbal op topsportniveau en dit in combinatie met hun studies – te bewerkstelligen. Ook financieel gezond blijven en de duurzaamheid van het vrouwenvoetbal in Gent blijven garanderen is een doelstelling en mooi voetbal brengen evenzeer. De eerste jaren met de bekerwinst in 2017 waren een succes! Het vervolg oogt veelbelovend!

Luister naar Dave Mattheus (trainer KAA Gent Ladies):

Luister naar Elien Van Wynendaele (captain KAA Gent Ladies):

Luister naar Anaïs Bey-Temsamani (nieuwkomer bij KAA Gent Ladies):

Voor interviews rond het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

Voor nog meer over KAA Gent Ladies ga naar:
Website KAA Gent Ladies

Share