Op de eerste speeeldag in de Franse D1 Féminine 2017-18 maakten de Belgian Red Flames Maud Coutereels, Jana Coryn en Silke Demeyere hun debuut op het hoogste niveau met Rijsel op een dag waarbij UWCL-winnaar Lyon won en UWCL-finalist PSG al punten verspeelde! De Noorse Ada Hegeberg lukte meteen 4 doelpunten!

Janice Cayman, hier tijdens de opwarming met de Belgian Red Flames in Tilburg, kende een winnende start met Montpellier in de D1 Féminine! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Voor Belgian Red Flame Janice Cayman en Montpellier begon het seizoen in het Stade Maurice Rigaud met een ruime overwinning op bezoek bij Albi. Het werd voor 386 toeschouwers 0-7 dankzij goals van de Deense nieuwkomer Katrine Veje (0-1, 25ste minuut), Valérie Gauvin (0-2, 27ste minuut), Clarisse Le Bihan (0-3, 65ste minuut), een dubbel van de Zweedse Stina Blackstenius (0-4, 75ste en 0-5, 88ste minuut) en verder nog goals van Manon Uffren (0-6, 90ste minuut) en Clarisse Le Bihan (0-7, 90ste + 2′ minuut). Janice Cayman speelde 67 minuten links op het middenveld vooraleer ze vervangen werd door Marie-Charlotte Léger.

Ouleymata Sarr, hier nog in 2014 in een jeugdinterland in Trelissac met Frankrijk U19 in de Eliteronde tegen Roemenië! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Voor het debuut van Rijsel (Lille OSC) op het hoogste niveau kwamen er 625 toeschouwers naar Villeneuve d’Ascq. Het werd een primeur met een knappe overwinning voor het team van captain Maud Coutereels, die de volledige wedstrijd in actie kwam. Ouleymata Sarr, die tijdens de zomer overkwam van PSG, was de ster van de wedstrijd tegen Bordeaux die op 3-0 eindigde! Zij scoorde de 3 doelpunten in dit duel (1-0, 9de, 2-0, 21ste en 3-0, 79ste minuut)! Ook Jana Coryn speelde de volledige wedstrijd. Silke Demeyere viel na 66 minuten wedstrijd in voor Aurore Paprzycki!

Dzsenifer Marozsan terug aan de bal bij Lyon! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Maya Mans

UWCL-winnaar Lyon maakte onder leiding van Reynald Pedros, de nieuwe coach, een normale start in het Stade Groupama Training Center in Décines Charpieu. Voor 725 toeschouwers werd er met 7-0 gewonnen tegen Rodez. De Noorse Ada Hegerberg, die voorlopig stopt als speelster van het nationale elftal, lukte al na 9 minuten de openingsgoal op aangeven van de Duitse Dzsenifer Marozsan (1-0). Een minuut later lukte ze op aangeven van de Engelse Lucy Bronze al haar 2de goal van de nieuwe competitie (2-0, 10de minuut) en voor de rust kende ze al een derde keer persoonlijk succes (4-0, 40ste minuut) nadat Eugénie Le Sommer tussenin voor de 3-0 had gezorgd (25ste minuut). Lyon dreef na de rust de score nog op dankzij goals van Kheira Hamraoui (5-0, 78ste minuut), Eugénie Le Sommer (6-0, 81ste minuut) en Ada Hegerberg met haar 4de goal van de namiddag (7-0, 82ste minuut).

Lucy Bronze, de nieuwe Engelse aanwinst bij Lyon, zorgde op de openingsdag voor een assist voor Ada Hegerberg! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Maya Mans

Paris FC, sinds deze zomer de club die het vrouwenvoetbalteam van FC Juvisy onderdak verschafte, won in het Stade Auguste Gentelet van Fleury-Mérogis met 1-5 dankzij 3 goals van Gaëtane Thiney (0-1, 5de, 1-4, 52ste op strafschop en 1-5, 68ste minuut), 1 doelpunt van Inès Jaurena (1-2, 11de minuut) en een goal van Camille Catala (1-3, 47ste minuut). Voor Fleury lukte Charlotte Fernandes, een ex-speelster van Juvisy, na 9 minuten de gelijkmaker (1-1) maar dat bleek dus niet voldoende in de derby van de Essonne voor het pas gepromoveerde Fleury (in het verleden ook nog bekend als Val d’Orge Féminin).

Gaëtane Thiney, hier nog in het shirt van FCF Juvisy, lukte voor de club met de nieuwe naam Paris FC meteen 3 goals bij de start van de nieuwe competitie! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Paris Saint-Germain, vorig seizoen nog de met strafschoppen verliezende finalist van de UEFA Women’s Champions League, begon aan de nieuwe competitie in mineur. Het team van trainer Patrice Lair kwam kort voor het halfuur wel op voorsprong via een kopbal van Marie-Antoinette Katoto aan de eerste paal na een hoekschop van Laure Boulleau (1-0, 29ste minuut). PSG leek op weg naar de overwinning maar de score verdubbelen lukte niet want het faalde in de afwerking. Het venijn zat in de start want in de toegevoegde tijd kopte Siga Tandia de gelijkmaker voorbij Katarzyna Kiedrzynek, de Poolse doelvrouw van PSG (1-1, 90ste + 2′ minuut).

Katarzyna Kiedrzynek, de Poolse doelvrouw van PSG, moest zich in blessuretijd gewonnen geven! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Tenslotte bleef het in het Stade Roger Lebert in het duel tussen Marseille, de ex-club van Belgian Red Flame Sara Yüceil (nu PSV), en En Avant Guingamp 0-0!