Share

Een knap doelpunt van Marie-Antoinette Katoto bezorgde PSG, de club van Belgian Red Flame Davinia Vanmechelen, op donderdag 31 mei 2018 de Franse beker na een door het onweer eerst stopgezette en vervolgens te laat hervatte finale op een veld waar normaal voetballen niet meer mogelijk was!

La finale de la Coupe de France Féminine 2018 in het Stade de la Meinau in Straatsburg (*) tussen Paris Saint-Germain en UWCL-winnaar Olympique Lyonnais is er één waarover er nog veel zal geschreven worden vanwege een onwaarschijnlijk scenario. De wedstrijd begon onder normale omstandigheden maar na een onderbreking even voor het uur vanwege hevig onweer boven de Elzas was scheidsrechter Florence Guillemin, nochtans tot beste ref van 2018 gekozen in het Franse vrouwenvoetbal, blijkbaar toch even de pedalen kwijt. Wat een voetbalfeest moest worden eindigde uiteindelijk in chaos!

Het was warm in Straatsburg (26 graden) maar er hing ook al de volledige dag onweer in de lucht toen Ada Hegerberg, de spits en topschutter in de D1 Féminine, de wedstrijd rond de klok van 21 uur op gang trapte. PSG, dat in het begin van de week zijn coach Patrice Lair zag opstappen vanwege ziekte en een overstap naar de mannenclub Chamois Niortais in de Franse Ligue 2 volgend seizoen, zat meteen beter in de wedstrijd terwijl Lyon blijkbaar vermoeid was en niet meteen de goeie tred vond nadat het vorige week nog in Kiev de UEFA Women’s Champions League voor de derde keer op rij had gewonnen ten koste van VfL Wolfsburg. Iets over het kwartier kwam het team dat geleid werd door assistent-coach Bernard Mendy op voorsprong. Kadidiatou Diani speelde in het strafschopgebied de bal achteruit. Amandine Henry verspeelde het leer aan Marie-Antoinette Katoto en de beloftevolle Franse jeugdinternational zorgde vervolgens met een subliem lobje over de vrouw van de wedstrijd in de UWCL-finale van vorige week in Kiev en een schot met links voor het openingsdoelpunt via de voet van Lucy Bronze. Reservedoelvrouw Pauline Peyraud-Magnin, die de pas aan de hand geopereerde Sarah Bouhaddi verving, kon enkel de schade vaststellen (1-0, 16de minuut). Reynald Pedros, de coach van Lyon, reageerde meteen en bracht korte tijd later Shanice van de Sanden in het veld voor de jonge Selma Bacha maar dat veranderde voorlopig niet veel aan het beeld van de wedstrijd. PSG speelde sterk in de organisatie, het was agressiever en iedereen vocht voor elke bal net zoals tijdens de recente competitiewedstrijd in Saint-Germain-en-Laye waar het 0-0 bleef. Lyon gaf zeker in die eerste helft een ietwat lome indruk en het liep iets te lang achter de feiten en de score aan. Pas 8 minuten voor de rust kon het voor het eerst Christiane Endler, de Chileense doelvrouw van PSG, op de proef stellen met een schot van Amandine Henry (37ste minuut). Voor de rust pakte het ook nog twee gele kaarten via Eugénie Le Sommer (na een fout op Marie-Antoinette Katoto) en Amandine Henry (na een fout op de Braziliaanse Formiga)! De rust zou de Franse bekerwinnaar van de voorbije 6 jaar in elk geval de tijd geven om alles even grondig door te nemen en met frisse moed uit de kleedkamers te komen.

Delphine Cascarino kwam tijdens de rust de Japanse Saki Kumagai vervangen maar voorlopig hield PSG de wedstrijd in handen. Ook Shanice van de Sanden liep nog tegen een gele kaart op voor een fout op de Spaanse Irène Paredes (52ste minuut). En dan speelden we 58 minuten en 9 sekonden toen scheidsrechter Florance Guillemin het wijzer achtte om gezien het onweer en de bliksemschichten boven het Stade de la Meinau de speelsters voor hun eigen veiligheid te beschermen en de wedstrijd even stop te zetten. Volgens het reglement zijn er dan 45 minuten om het spel te hervatten of om eventueel te beslissen om die wedstrijd op een later moment volledig te herspelen dus met een 0-0 bij de aftrap. De tijd liep verder en de limiet was al ruim overschreden toen de scheidsrechter besliste om de wedstrijd uiteindelijk toch te hervatten. Terwijl de speelsters van PSG al opnieuw het veld waren opgekomen om zich even op te warmen gaven Jean-Michel Aulas en Reynald Pedros, respectievelijk de voorzitter en de trainer van Lyon, te kennen dat zij hun speelsters liever niet opnieuw het veld zagen betreden uiteraard voor hun veiligheid want het speelveld stond ondertussen grotendeels onder water en normaal voetballen was in deze omstandigheden zeker niet meer mogelijk. De scheidsrechter bleef echter bij haar standpunt en vond het nu plots niet nodig om de speelsters in bescherming te nemen. Wendie Renard, de aanvoerster van Olympique Lyonnais was niet echt blij met deze evolutie maar ze gaf uiteindelijk voor de micro’s van France 4 aan: “We zullen tonen dat we volwassenen zijn en geen kleine kinderen, we zullen terug op het veld komen zelfs al zijn de regelmentaire 45 minuten voorbij”.

Het duel werd dus hervat om … 23u28 op een doorweekt veld waar de nog overgebleven toeschouwers (er waren er met 12.480 oorspronkelijk een recordaantal voor een Franse bekerfinale bij de vrouwen) uiteindelijk blij om waren want het betekende dat ze dus niet op een andere datum (en dat zou eventueel op zaterdag 2 juni 2018 geweest zijn) zouden moeten terugkomen naar Straatsburg. Ze kregen vervolgens nog een soort waterballet te zien of een spel dat in feite weinig met voetbal te maken had (de bal bleef bijna steeds steken in het water, afzetten was moeilijk en het gevaar op blessures was bijzonder groot). Marie-Laure Delie (PSG) trok aanvankelijk het beste haar streng met een schot naast het doel (65ste minuut) maar ook Dzsenifer Marozsan (Lyon) stelde met een knappe poeier de doelvrouw van PSG aan het werk (68ste minuut). Helemaal op het einde dwong Shanice van de Sanden na een een-twee met Eugénie Le Sommer doelvrouw Christiane Endler nog tot een knappe save (89ste minuut) en in de toegevoegde tijd viel er uiteindelijk nog een doelpunt voor Lyon. De hoekschop van Lucy Bronze werd door Griedge Mbock verlengd tot bij Ada Hegerberg die de bal van dichtbij nog binnenkopte (90ste + 3′ minuut). De gelijkmaker was een feit, dacht iedereen! Of neen, toch niet want scheidsrechter Florence Guillemin had toch nog ergens een fout gezien (het was de Braziliaanse Erika die zelf haar doelvrouw Christiane Endler onderuit deed gaan) en keurde de goal af! De frustratie en woede bij Lyon was enorm. Griedge Mbock kreeg nog een gele kaart voor protest. Onmiddelijk na de uittrap van de Chileense doelvrouw van PSG floot scheidsrechter Florence Guillemin, het was ondertussen al na middernacht, in alle verwarring af. De speelsters van PSG juichten uiteraard na hun nipte overwinning terwijl Reynald Pedros, de trainer van Lyon, een spurt inzette over het veld richting het arbitrale viertal. Op het veld zelf waren er nog enkele opstootjes tussen speelsters van beide teams. Het wedstrijdeinde was dus niet meteen publiciteit voor het vrouwenvoetbal.

Samengevat won het vrouwenvoetbalteam van PSG voor het eerst sinds 2010 een trofee. Het mag voor de 2de keer de Franse beker bijschrijven op de erelijst. Het was het eerste en enige team dat dit seizoen een officiële wedstrijd won tegen Olympique Lyonnais, dat zelf een vierde triple (het winnen van UWCL, landstitel en Franse beker lukte eerder al in 2012, 2016 en 2017) aan zich voorbij zag gaan. Het doelpunt van Marie-Antoinette Katoto was het enige tegendoelpunt van Lyon in deze bekercampagne waarin het zelf in 6 wedstrijden 56 keer scoorde!

Tot slot nog meegeven dat Belgian Red Flame Davinia Vanmechelen, die de wedstrijd zag vanuit de tribune, als lid van de kern van PSG, mee het podium opmocht bij het ontvangen van de Franse beker! Zonder te spelen veroverde de Limburgse zo al in haar eerste half seizoen bij PSG meteen een trofee! De 4 speelsters die afscheid namen van het vrouwenvoetbal kwamen niet in actie op deze tumultueuze avond: Laura Boulleau (PSG), Camille Abily (Lyon), Corinne Petit (Lyon) en Elodie Thomis (Lyon) zwaaiden dus af zonder te spelen maar ze werd wel nog even gehuldigd op het podium na de wedstrijd!

Bekijk een korte samenvatting van de finale dankzij FFF TV:

WEDSTRIJDFICHE:

Coupe de France Féminine 2018 – Finale – Donderdag 31 mei 2018 – Stade de la Meinau, Straatsburg:

Paris Saint-Germain-Olympique Lyonnais 1-0 (rust: 1-0);
Doelpunt: 16′ Marie-Antoinette Katoto 1-0.

Gele kaarten: 29′ Marie-Laure Delie (PSG), 39′ Eugénie Le Sommer (Lyon), 40′ Amandine Henry (Lyon), 52′ Shanice van de Sanden (Lyon), 80′ Christiane Endler (PSG), 90′ Jennifer Hermoso (PSG), 90′ + 3′ Griegde Mbock (Lyon).
Scheidsrechter: Florence Guillemin;
Assistent-scheidsrechters: Camille Soriano en Céline Bagrowski;
4de scheidsrechter: Victoria Beyer;
Toeschouwers: 12 480.

Paris Saint-Germain speelde met: Christiane Endler Mutinelli; Eve Périsset, Erika Cristiano dos Santos, Onema Grace Geyoro, Irène Paredes, Ashley Lawrence; Kadidiatou Diani, Aminata Diallo, Formiga (captain) (77′ Jennifer Hermoso); Marie-Antoinette Katoto ((83′ Sandy Baltimore), Marie-Laure Delie.
Trainer: Bernard Mendy.
Kwamen niet in actie: Katarzyna Kiedrzynek, Laure Boulleau, Paulina Dudek, Andrine Hegerberg, Lina Boussaha.

Olympique Lyonnais speelde met: Pauline Peyraud-Magnin; Lucy Bronze, Kadeisha Buchanan, Wendie Renard (captain), Selma Bacha (23′ Shanice Van de Sanden); Amandine Henry, Saki Kumagai (46′ Delphine Cascarino), Dzsenifer Marozsan, Amel Majri (82′ Griedge Mbock Bathy Nka); Eugénie Le Sommer, Ada Hegerberg.
Trainer: Reynald Pedros
Kwamen niet in actie: Romane Bruneau, Kheira Hamraoui, Corine Petit, Camille Abily.

Bekijk een samenvatting van France 3 Grand Est:

Bekijk een samenvatting van PSG TV:

Luister naar een interview met matchwinnares Marie-Antoinette Katoto (PSG) eerder dit seizoen op bezoek bij Rijsel dankzij Vrouwenteam TV:

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

(*) Op woensdag 11 mei 1988 won KV Mechelen als laatste Belgische club een Europabeker in dit stadion. Het was de Beker voor bekerwinnaars die gewonnen werd ten koste van Ajax Amsterdam met 1-0 dankzij een kopbaldoelpunt in de 53ste minuut van Piet den Boer op aangeven van Eli Ohana!

Lees nog meer over deze finale via:
Website PSG
en via:
Website Olympique Lyonnais
en via:
Le Progrès

Lees over de competitiewedstrijd PSG – Lyon op vrijdag 18 mei 2018 in Saint-Germain-en-Laye:
Vrouwenteam.be

Lees over de finale van de UWCL 2018:
Vrouwenteam.be

Share