Share

Op zaterdag 22 december zal Sportspress.be, de Belgische Beroepsbond van Sportjournalisten, tijdens het Sportgala in Brussel bekendmaken wie is verkozen tot Sportman, Sportvrouw, Belofte, Ploeg, Coach en Paralympiër van het Jaar 2018.

De laureaten komen uit een lijst genomineerden waaruit de stemgerechtigden kunnen kiezen. De longlists, die door Sportspress.be werden samengesteld op advies van specialisten, zijn niet limitatief. Stemgerechtigden die een naam willen toevoegen, kunnen hiervoor een wildcard gebruiken. De deadline is woensdag 5 december. Op donderdag 6 december wordt de top drie per categorie bekendgemaakt. De stemgerechtigden zijn beroepsjournalisten aangesloten bij Sportspress.be en gewezen winnaars van de trofee Sportman & Sportvrouw van het Jaar die niet langer actief zijn.

Uit het vrouwenvoetbal is alleen Tessa Wullaert (*) genomineerd als mogelijke Belgische Sportvrouw van het Jaar. De Belgian Red Flame, winnares van de eerste Sparkle en de eerste Gouden Schoen, die tegenwoordig in Engeland speelt voor Manchester City is 1 van de 22 namen op de longlist die verder bestaat uit Kimberly Buys (zwemmen), Sanne Cant (veldrijden), Hanne Claes (atletiek), Nicky Degrendele (wielrennen), Oshin Derieuw (boksen), Nina Derwael (gymnastiek), Jolien D’hoore (wielrennen), Kirsten Flipkens (tennis), Alix Gerniers (hockey), Nele Gilis (squash), Femke Hermans (boksen), Axelle Klinckaert (gymnastiek), Emma Meesseman (basketbal), Elise Mertens (tennis), Githa Michiels (mountainbike), Delfine Persoon (boksen), Emma Plasschaert (zeilen), Sandrine Tas (skeeleren), Nafissatou Thiam (atletiek) , Charline Van Snick (judo) en Alison Van Uytvanck (tennis).

De Belgian Red Flames zijn als team niet genomineerd om de titel Ploeg van het Jaar weg te kapen. Daar krijgen de Belgian Cats (het succesvolle Belgische nationale basketbalteam dat onder leiding van coach Philip Mestdagh knap vierde werd op het voorbije WK) niet alleen concurrentie van de Rode Duivels van Roberto Martinez maar verder ook nog van de Belgian Hammers (triatlon), de Belgian Tornados (atletiek – 4x400m), het duo Lize Broekx – Hermien Peters (kajak), het duo Tim Brys – Niels Van Zandweghe (roeien), het duo Kenny De Ketele – Robbe Ghys (wielrennen), het duo Nele Gilis – Tine Gilis (squash), zaalvoetbalploeg Halle-Gooik, de nationale ploeg Jumping, het duo Thomas Pieters – Thomas Detry (golf), het Quick-Step team (wielrennen), de Red Dragons (volleybal), de Red Lions (hockey) en het duo Marte Snoeck – Bram Rötger (acrogym).

Zeven Rode Duivels zijn genomineerd om Sportman van het Jaar te worden namelijk in alfabetische volgorde: Thibaut Courtois, Kevin De Bruyne, Eden Hazard, Romelu Lukaku, Dries Mertens, Jan Vertonghen en Axel Witsel.

Bij de Belofte van het Jaar is Landry Dimata van RSC Anderlecht als enige voetballer genomineerd waar de vrouwelijke kandidaten Maité Beernaert (atletiek), Shari Bossuyt (wielrennen), Hanne Maudens (atletiek) en Lois Petit (judo) zijn.

Bij de Coach van het jaar is Marjorie Heuls als enige vrouw samen met haar echtgenoot Yves Kieffer (gymnastiek) genomineerd naast o.a. Jacques Borlée (atletiek), Frans Claes (roeien), Philippe Clement (voetbal), Dario Gjergja (basketbal), Roberto Martinez (voetbal), Philip Mestdagh (basketbal), Wim Fissette (tennis), Vital Heynen (volleybal), Roger Lespagnard (atletiek), Jelle Spruyt (schaatsen, skeeleren) en Tom Steels (wielrennen).

De vrouwelijke kandidaten om Paralympiër van het Jaar te worden zijn Gitte Haenen (para athletics), Man-Kei To (para badminton), Joyce Lefevre (para athletics), de tandem Griet Hoet – Anneleen Monsieur (para-cycling) en Eléonor & Chloé Sana (para alpine skiing).

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

PS: Terwijl Tessa Wullaert afgelopen zondag 25 november 2018 met Manchester City in de Engelse FA Women’s Super League met 0-4 won op bezoek bij Yeovil Town lukte haar broer Jarne Wullaert zijn tweede goal van het seizoen voor de West-Vlaamse eersteprovincialer KSC Wielsbeke. Hij scoorde als invaller in de 79ste minuut de 2-0 voor zijn team thuis tegen VK Dadizele. KSC Wielsbeke is als tweede in de reeks nog altijd ongeslagen! SK Oostnieuwkerke is leider in de eerste provinciale West-Vlaanderen!

Share