Share

In Sport Voetbal Magazine van woensdag 23 januari 2019 kan U een artikel lezen over de stage van de Belgian Red Flames in Spanje. Daarbij werd wel vergeten dat er ondertussen tussen de KBVB en de Belgische vrouwenvoetbalteams al drie jaar geen serieus overleg meer is over het beleid rond het vrouwenvoetbal.

Op pagina 40 van Sport Voetbal Magazine kan U het artikel ‘Vlammen met de Flames’ van collega Frédéric Vanheule lezen. Daarin wordt vooral met lof gezwaaid over de huidige professionele werking van de KBVB en de veroverde 21ste plaats op de FIFA WK-ranglijst. Negatief is wel dat de Belgian Red Flames niet op het WK 2019 in Frankrijk staan en dat onder leiding van bondscoach Ives Serneels vier campagnes (EK 2013, WK 2015, EK 2017 en WK 2019) slechts tot één kwalificatie voor een eindronde hebben geleid. Het EK 2017 in Nederland in een meer dan haalbare groep. Wat de jeugd betreft is het inmiddels al van 2014 geleden dat er één van die teams op een EK-eindronde stond en dat waren de Belgian Red Flames U19 die naar Noorwegen trokken en daar met een 0 op 9 kansloos werden uitgeschakeld. Dat er vragen gesteld worden over het beleid van de KBVB rond het vrouwenvoetbal is dan ook meer dan terecht.

‘Vlammen met de Flames’, een lovend artikel over het Belgische nationale vrouwenvoetbalteam waarbij de bekommernissen van de clubs helemaal vergeten werd! Foto – (c) Vrouwenteam.be / MaMPict / SVM

Bovendien is er al jaren geen overleg meer met de clubs (en dat hoor je wekelijks op alle velden) om een degelijke competitie uit te bouwen. De verantwoordelijken van de clubs worden altijd weer aan het lijntje gehouden en met loze beloften door de mensen uit ‘de ivoren toren’ terug huiswaarts gestuurd. Bovendien hebben ze geen enkele beslissende stem in het beleid rond het vrouwenvoetbal. De druppel die de emmer deed overlopen is inmiddels gevallen met de brief die deze week door vele clubs ondertekend werd.

Bij de KBVB is er inmiddels sinds 1 januari 2019 met Katrien Jans wel een manager vrouwenvoetbal aan het werk maar die functie lijkt vooral een ingreep pro forma terwijl de nieuwe voorzitter David Delferiere, de opvolger van wijlen Marc Lesenfants, inmiddels als delegatieleider wel al mee de reizen ondernam met de Belgian Red Flames naar Roemenië, Zwitserland en Spanje maar nog geen enkele effectieve ingrijpende beleidsdaad deed.

Luister naar Dominique Reyns (voorzitster KAA Gent Ladies) op AVS:
AVS.be

Lees de brief over het beleid van de KBVB en Voetbal Vlaanderen:
Vrouwenteam.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

Share