Share

Een dag nadat Stade Rennes, wiens thuishaven één van de stadions is voor het komende WK Vrouwenvoetbal, de Franse beker won ten koste van het PSG met Neymar en Kylian Mbappé werd in de Franse Ligue 1 voor het eerst een competitiewedstrijd in goede banen geleid door een vrouwelijke scheidsrechter.

De primeur was voor de 35-jarige Stéphanie Frappart in het duel tussen Amiens en Strasbourg, de winnaar van de Franse ligabeker 2019. Frappart, die op woensdag 23 november 2011 al eens een EK-kwalificatiewedstrijd floot van de Belgian Red Flames op bezoek bij Bulgarije (0-1-winst), kreeg op maandag 29 april 2019 met een 6 op 10 een goede beoordeling in de Franse sportkrant L’Equipe die niet echt kwistig is met cijfers.

Stéphanie Frappart kreeg bij het betreden van het veld op zondag 28 april 2019 een warm welkom met applaus in het Stade de la Licorne in Amiens. Er werd een spandoek ontvouwd met de tekst ‘Bienvenue à la Licorne, Madame Frappart. Vive les femmes dans le foot’. Stefan Mitrovic (ex-KAA Gent) stond als captain van de bezoekers uit Strasbourg op het veld en hij zei achteraf tegen collega Yohann Hautbois van L’Equipe dat ze een goede wedstrijd gefloten had. Ook Christophe Pélissier, de coach van Amiens, sprak lovend over haar prestatie. “In het begin hebben we al haar acties nauwlettend gevolgd maar na een tijdje concentreerden we ons vooral op de wedstrijd. Het is een goed teken wanneer je de scheidsrechter niet opmerkt in een duel. Dat betekent meestal dat ze goed bezig zijn!”

Stéphanie Frappart floot eerder al in de Franse Ligue 2 (sinds 2014) en op het WK Vrouwenvoetbal 2015 in Canada, de Olympische Spelen 2016 in Brazilië en het EK Vrouwenvoetbal 2017 in Nederland. Ze is de enige Franse scheidsrechter die straks in eigen land actief zal zijn op het grote sportevenement.

Bibiana Steinhaus op het EK 2017 in Tilburg tijdens het duel tussen de Belgian Red Flames en Nederland. In september van dat jaar maakte zij haar debuut in de mannelijke Bundesliga! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

In de Duitse Bundesliga bij de mannen maakte Bibiana Steinhaus op zondag 10 september 2017 haar debuut bij de wedstrijd tussen Hertha Berlijn en Werder Bremen. Ook dat duel eindigde op een gelijkspel namelijk 1-1. In België mochten Ella De Vries en Anne Cheron in het verleden al eens optreden als assistent-scheidsrechter in de Jupiler Pro League. Het is wel nog altijd uitkijken naar de allereerste vrouwelijke scheidsrechter op het hoogste niveau.

Lees nog meer over Stéphanie Frappart via:

https://nieuws.vrouwenvoetbal.be/?p=1854

Lees nog meer over het debuut van Bibiana Steinhaus via: https://nieuws.vrouwenvoetbal.be/?p=23630

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

Share