Share

Op vrijdag 23 en zaterdag 24 augustus 2019 gaat de vijfde editie van de Belgische Super League van start. De competitie die na het wegvallen van de Women’s BeNeLeague in de zomer van 2015 begon met 8 ploegen is inmiddels afgeslankt tot 6 teams maar vanaf dit jaar is er met Club Brugge wel een nieuwe grote naam aanwezig aan de top van het Belgische vrouwenvoetbal.

Bij de start in 2015-16 stonden er op vrijdag 27 en zaterdag 28 augustus 2015 in totaal 8 clubs aan de aftrap op het hoogste niveau van het Belgische vrouwenvoetbal. Alleen de bekerfinalist Club Brugge haakte af na het einde van de grensoverschrijdende Women’s BeNeLeague. RSC Anderlecht was de winnaar na de reguliere competitie maar Standard pakte de landstitel via de play-offs met de top 4 met naast de vrouwelijke Rouches en vrouwelijk paars-wit ook nog Lierse en KAA Gent Ladies. OH Leuven, KSK Heist, DVC Eva’s Tienen en Ladies Genk speelden een overbodige degradatiepoule want uiteindelijk ging er geen enkel team het seizoen nadien een reeks lager spelen.

In 2016-17 stonden er nog 7 clubs aan de aftrap van de Belgische Super League. Ladies Genk mocht dan wel onder de naam van KRC Genk gaan voetballen maar Lierse, de bekerwinnaar van 2015 en 2016, haakte af. Het werd een competitie die in de heenronde overschaduwd werd door een administratieve fout namelijk het niet-speelgerechtigd zijn bij 2 wedstrijden van Sporza-analiste Imke Courtois van landskampioen Standard. KAA Gent Ladies werd herfstkampioen en won de Beker van België, RSC Anderlecht strandde op een punt van de titel en Standard haalde ondanks het vertrek van tal van basisspeelsters met een jonge kern opnieuw het kampioenschap binnen. KRC Genk Ladies, OH Leuven en KSK Heist speelden een behoorlijk seizoen. DVC Eva’s Tienen ontgoochelde. Het won niet 1 competitiewedstrijd en speelde na enkele forfaits de competitie uit met een te zwak beloftenteam dat uiteindelijk nog mocht optreden als gastheer en figurant in de titelwedstrijd van Standard! Hoogtepunt was dat op het einde van deze competitie de Belgian Red Flames voor het eerst mochten deelnemen aan een EK-eindronde. Dat was in Nederland waar er in Breda in aanwezigheid van een goeie zesduizend Belgische fans gewonnen werd tegen Noorwegen (2-0) maar de nederlagen op de eerste speeldag in Doetinchem tegen Denemarken en op de laatste speeldag in Tilburg tegen het gastland en latere winnaar Nederland maakten een einde aan de Europese droom van het team van bondscoach Ives Serneels.

Na het afhaken van DVC Eva’s Tienen op het hoogste niveau begon de Belgische Super League 2017-18 op vrijdag 1 september 2017 met 6 clubs. Enkele clubs werd in het tussenseizoen door de KBVB gevraagd om mee te doen op het hoogste niveau maar ze legden de uitnodiging bij gebrek aan een duidelijk plan en een vooruitziende visie wijselijk naast zich neer. Met de eerste titel van RSC Anderlecht in twintig jaar kwam er eindelijk een einde aan de lange heerschappij van Standard, dat in Eupen wel nog de Beker van België won ten koste van KRC Genk Ladies. Ook de vrouwelijke Buffalo’s, OH Leuven en KSK Heist bleven zonder prijzen achter.

De start van de vierde editie van de Belgische Super League op vrijdag 7 september 2018 was er één zonder vernieuwing. Het bleef een competitie met 6 clubs waarbij de eerste vier uiteindelijk in een systeem met play-offs 6 keer tegen elkaar speelden. RSC Anderlecht, het team met het grootste budget, werd voor het tweede jaar op rij kampioen voor Standard, KRC Genk Ladies en KAA Gent Ladies, dat wel voor de tweede keer de Beker van België won maar daar opnieuw geen Europees voetbal (wanneer komt die UEFA Women’s Europa League?) aan verbonden zag. OH Leuven en KSK Heist speelden de play-off voor degradatie. Het seizoen was niet echt een succes want er waren ellenlange en zinloze discussies over het laten meedoen van de Yellow Flames als ploeg in de nationale vrouwenvoetbalcompetitie (wie haalt nu zoiets in zijn hoofd?) en de Belgian Red Flames misten hun grootste doel namelijk zich plaatsen voor het WK 2019 in Frankrijk. Zo ontbraken ze uiteindelijk op het grootste vrouwenvoetbalfeest aller tijden. Voor velen een enorme ontgoocheling misschien wel de grootste uit hun carrière.

Na het seizoen bedankte het ‘Olympische’ KSK Heist voor de eer om verder te spelen op het hoogste niveau. Zij gaan nu verder voetballen in de tweede klasse. De vervanger van KSK Heist op het hoogste niveau is Club Brugge, dat na lang maar vooral de twee voorbije seizoenen succesvol herbronnen op lager niveau, nu opnieuw klaar is om mee te doen aan de top van het Belgische vrouwenvoetbal. Het team van ex-Rode Duivel Leo Van der Elst mag op zaterdag 24 augustus 2019 in de schaduw van het Jan Breydelstadion meteen landskampioen RSC Anderlecht ontvangen, het eerste team dat sinds het succesvolle Rapide Wezemaal erin slaagde om zich op Europees vlak te plaatsen voor een volgende ronde en zo in september 2019 mag aantreden in de eerste ronde van de UEFA Women’s Champions League. Het was al van oktober 2015 geleden dat er nog een Belgisch team in dat stadium van de Europese vrouwenclubvoetbalcompetitie aanwezig was. Dat was Standard, dat het voorbije seizoen afsloot op de tweede plaats en als verliezend bekerfinalist. Niet getreurd echter. Wees er maar zeker van dat de vrouwelijke Rouches met de terugkeer van Belgian Red Flame Maud Coutereels er dit jaar op gebrand zijn om voor de prijzen te spelen. De start is op bezoek bij KAA Gent Ladies, dat nog altijd nageniet van de tweede bekerwinst, maar inmiddels ook verder evolueert naar professionalisme en vooruitblikt naar de toekomst. Het komt met een sterk uitgebalanceerd team voor de dag met enkele nieuwe gezichten ook en waarbij Jassina Blom, de speelster die vorig seizoen haar club FC Twente op bezoek bij PSV Eindhoven naar de Nederlandse landstitel trapte, misschien wel een beslissende rol kan spelen. KRC Genk Ladies, dat in het voorbije seizoen onder leiding van Guido Brepoels derde werd, gaat nog altijd op zoek naar een eerste trofee. Komt die er dit seizoen dan bezorgt dat de club mogelijk een nieuw elan terwijl OH Leuven hoofdzakelijk een opleidingsclub blijft waar veel jongeren terecht kunnen en daar ook hun kans krijgen.

Dit keer zullen er geen play-offs gespeeld worden want de competitievorm is gewijzigd. De 6 deelnemende teams spelen eerst een dubbele competitie met heen- en terugwedstrijden dus in totaal 20 speeldagen. Daarna wordt er nog een extra competitieronde gespeeld van vijf wedstrijden. De eerste drie uit de eindrangschikking na 20 speeldagen krijgen in die vijf extra duels 3 keer het thuisvoordeel. De ploeg die eerste eindigt na die 25 speeldagen is de Belgische landskampioen en mag deelnemen aan de UEFA Women’s Champions League 2020-21. Op het einde van het seizoen dalen enkel de clubs die geen licentie hebben bekomen voor het daaropvolgende seizoen dat mogelijk met 10 clubs zou van start gaan. Die plannen zouden volgende week tijdens de Women’s Football Summit in Brussel moeten bekendgemaakt worden. Daar zullen ongetwijfeld weer tal van ballonnetjes opgelaten worden maar of het er ook ooit echt van zal komen is zeer de vraag. Laat dat voorlopig echter uw passie voor het vrouwenvoetbal niet bederven. Het nieuwe seizoen staat voor de deur. Geniet er met volle teugen van!

***Dit is de eerste speeldag op vrijdag 23 en zaterdag 24 augustus 2019:

OH Leuven – KRC Genk Ladies (20u30, Korbeekdamstraat, Oud-Heverlee);

KAA Gent Ladies – Standard (20u30, PGB-Stadion, Eikstraat, Oostakker);

Club Brugge – RSC Anderlecht (24/08/2019 om 14uur, Jan Breydelstadion, Brugge);

De tweede speeldag is op vrijdag 6 september 2019 met dan:

RSC Anderlecht – KRC Genk Ladies;

Standard – Club Brugge;

OH Leuven – KAA Gent Ladies;

Voor de tussenstanden op de openingsspeeldag in de Super League 2019-20:
Futbol24.com

Voor interviews met speelsters rond het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

PS: Geven we ook nog mee dat dit weekend ook de competities in 1ste en 2de klasse A en B van start gaan.

Share