Share

De Belgian Red Flames denderden voort richting Engeland. In hun zoektocht naar een tweede kwalificatie voor een grote eindronde maakten ze er op dinsdag 12 november 2019 in Leuven tegen Litouwen opnieuw een tennisscore van op de avond waarop Janice Cayman en bondscoach Ives Serneels gehuldigd werden voor hun 100 interlands. Tine De Caigny fleurde het jubileum op met maar liefst 5 doelpunten in haar 51ste interland!

De huldiging voor de wedstrijd van de ‘club van 100’ met bondscoach Ives Serneels en Janice Cayman omringd door Eric ‘de Leeuw’ Gerets (links), Mehdi Bayat (voorzitter KBVB), Roberto Martinez (bondscoach Rode Duivels) en Peter Bossaert (CEO van de KBVB). Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Het was koud maar er heerste feeststemming in het King Power Stadion at Den Dreef in Leuven voor het tweede thuisduel van de Belgian Red Flames op weg naar Engeland 2021 tegen Litouwen, het team dat in de vorige duels in deze EK-kwalificatiecampagne al 3 keer in eigen doel trapte en nog geen enkel punt wist te veroveren. De vraag was dan ook hoe lang het 0-0 zou blijven in deze laatste wedstrijd met inzet van het kalenderjaar voor de Belgian Red Flames. Het antwoord volgde snel want nog voor het kwartier had Tine De Caigny op aangeven van rechtsachter Laura Deloose het openingsdoelpunt voorbij Greta Lukjancuke gekopt (1-0, 14de minuut).  De speelster van RSC Anderlecht had toen al de buitenkant van de paal geraakt (6de minuut) en nipt over gekopt (8ste minuut). Maar ook Kassandra Missipo met een schot naast en Tessa Wullaert met een lob hadden al kunnen scoren. De Belgische dominantie ging verder met nog een schot van Tessa Wullaert over doel en na een voorzet van de tweevoudige Gouden Schoen kopte Tine De Caigny dit keer over het doel (20ste minuut). Justine Vanhaevermaet kopte dan op aangeven van Laura De Neve nog naast vooraleer Litouwen voor het eerst over de middellijn kwam en richting het Belgische doel ging. Vestina Neverdauskaite trapte de bal van achteruit naar voor, Oksana Imanalijeva kopte op de linkerflank door maar spits Rimante Jonusaite kreeg de bal niet onder controle zodat het eerste mogelijke gevaar van de bezoekers snel geweken was (26ste minuut).

Laura Deloose zorgde voor de eerste assist van de avond met een mooie voorzet richting Tine De Caigny! Foto (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

De Belgian Red Flames kregen net voor het halfuur dan zelfs even de hulp van de bezoekers toen Algimante Mikutaite een voorzet vanop links van Janice Cayman en in het centrum gemist door Tine De Caigny aan de tweede paal met haar linkervoet tot ieders verbazing in het eigen doel trapte (2-0, 28ste minuut). De Litouwse vrouwen zijn dus echt wel bezig met een record neer te zetten: 4 owngoals in 4 opeenvolgende EK-kwalificatiewedstrijden. Het is een unieke statistiek!

We spelen bijna een halfuur. Jubilaris Janice Cayman zet voor vanop links en enkele ogenblikken later ligt het tweede Belgische doelpunt tegen de netten gescoord door Litouwen! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Op het halfuur zette Janice Cayman captain Tessa Wullaert alleen voor doel maar de speelster van Manchester City zag haar poging gestuit door de uitgelopen doelvrouw. Het was slechts uitstel want na een pass van Kassandra Missipo sneed Tessa Wullaert aan de linkerkant van het strafschopgebied naar binnen, ze trapte met rechts tegen de paal en de bal die terug het veld in kwam belandde mooi voor de voeten van de inlopende Tine De Caigny die nu met links haar tweede van de avond lukte (3-0, 32ste minuut). Voor de rust had de score nog verder kunnen oplopen want Janice Cayman mikte op aangeven van Tessa Wullaert naast (39ste minuut) en het Litouwse sluitstuk wist een knap schot Davina Philtjens van net buiten de zestien nog over haar doel te tikken (41ste minuut). Ook een vrije trap van Laura De Neve ging in de toegevoegde tijd nog nipt naast (45ste + 1ste minuut). Halfweg stond het in België – Litouwen dus 3-0!

Tessa Wullaert trapte tegen de paal voor de derde goal tegen de netten lag en ze gaf de assist bij het laatste Belgische doelpunt! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Wie even de warmte was gaan opzoeken en iets te laat terug naar zijn plaats ging miste de wellicht snelste goal ooit van de Belgian Red Flames in de tweede helft. Laura De Neve speelde de bal naar links richting Davina Philtjens. Via Justine Vanhaevermaet kwam de bal dan bij Janice Cayman terecht. Zij controleerde met links en zette voor met rechts en daar stond dicht in de buurt van de strafschopstip alweer Tine De Caigny om onhoudbaar raak te koppen. Er waren 34 seconden gespeeld na de pauze en het stond 4-0 (46ste minuut).

De Belgische fans waren blij met alweer een half dozijn doelpunten en een ruime overwinning! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Het Belgische offensief ging verder met nieuwe pogingen van Laura Deloose (keeper pakt), Elena Dhont (keeper slaat de bal weg), Kassandra Missipo (schot naast), Tessa Wullaert (schot over), Tine De Caigny (kopbal over) en een vrije trap van Laura De Neve (naast). En dan toch weer even Litouwen met een mooie pass van Paulina Sarkanaite op de doorspurtende Rimante Jonusaite, die de bal met rechts zelfs tussen de palen trapte maar Nicky Evrard stond paraat (65ste minuut)!

Nicky Evrard had weinig te doen tegen Litouwen maar bij haar enige tussenkomst van de wedstrijd hield ze de Belgische netten schoon! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Aan de overkant voerde de ingevallen Davinia Vanmechelen dan even een nummertje op! Ze speelde de Litouwse Samanta Karasiovaite uit, zette voor met links en daar stond opnieuw Tine De Caigny om met het hoofd (en wat Litouwse afweer) haar vierde van de avond en de vijfde Belgische goal aan te tekenen (5-0, 66ste minuut). En het was nog niet gedaan want nadat pogingen van Davinia Vanmechelen (keeper) en Davina Philtjens (over) geen succes kenden leidde Laura Deloose het zesde Belgische doelpunt in. Ze wrong en draaide zich vrij op een vijftal meter van de zestien, speelde door naar Tine De Caigny die een mooie één-twee opzette met Tessa Wullaert en even later lag na een trap opnieuw met links de bal opnieuw in het Litouwse mandje! De vijfde goal van de avond van Tine De Caigny (een record!) en ook haar 19de goal voor de Belgian Red Flames in haar 51ste interland (73ste minuut) en dat op 22-jarige leeftijd!

Tine De Caigny neemt de ingevallen Davinia Vanmechelen in haar armen. De 5-0 ligt inmiddels tegen de netten! Ook Elena Dhont en Janice Cayman komen het duo feliciteren! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Ook in het slotkwartier had België nog kunnen scoren bijvoorbeeld via de ingevallen Marie Minnaert die eerst een vrije trap nipt over het doel mikte (83ste minuut) en daarna ook nog na een teruglegger van Davinia Vanmechelen met een knap strak schot over doel eveneens voor gevaar zorgde. De Belgian Red Flames deden zelfs nog verwoede pogingen om ook de jubilerende Janice Cayman een goaltje te bezorgen maar de Litouwse doelvrouw bleef nu wel en tot twee keer toe zelfs overeind.

Janice Cayman moest zich bij haar jubileuminterland tevreden stellen met een dubbele assist. Greta Lukjancuke hield haar van een doelpunt om het feest helemaal compleet te maken. Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

De fanfare die deze leuke voetbalavond muzikaal begeleidde had ondertussen nog maar eens ‘Sweet Caroline’ van Neil Diamond aangevat: ‘Hands … touching hands … Reaching out … touching me, touching you … là laa là! Sweet Caroline … Woh! Oh! Oh! Good times never seemed so good …’ Met een 12 op 12 hebben de Belgian Red Flames inderdaad een perfect rapport afgeleverd richting dat belangrijke EK-kwalificatieduel van dinsdag 14 april 2020 thuis tegen Zwitserland! Het is nu al uitkijken naar het vervolg!

Na de wedstrijd zagen we enkele dansende Belgian Red Flames met hier ELena Dhont, Chloë Vande Velde, Marie Minnaert, Julie Biesmans en Justine Vanhaevermaet! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

***DIGEST:

EK-kwalificatie – Groep H – King Power Stadium At Den Dreef, Leuven;

België – Litouwen 6-0 (rust: 3-0);

Doelpunten: 14′ Tine De Caigny 1-0, 29′ Algimante Mikutaite 2-0, 32′ Tine De Caigny 3-0, 46′ Tine De Caigny 4-0, 66′ Tine De Caigny 5-0, 73′ Tine De Caigny 6-0.

Ook veel jonge fans kwamen naar Leuven voor de EK-kwalificatieinterland tussen de Belgian Red Flames en Litouwen! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

België speelde met: Nicky Evrard; Laura Deloose, Julie Biesmans, Laura De Neve, Davina Philtjens; Kassandra Missipo (78′ Marie Minnaert), Justine Vanhaevermaet (60′ Davinia Vanmechelen); Elena Dhont (66′ Chloë Vande Velde), Tessa Wullaert (captain), Tine De Caigny, Janice Cayman.

Bondscoach: Ives Serneels.

Kwamen niet in actie: Justien Odeurs, Diede Lemey, Sarah Wijnants, Lenie Onzia, Shari Van Belle, Elke Van Gorp, Lola Wajnblum, Charlotte Tison, Maud Coutereels.

De Belgian Red Flames voor hun vierde EK-kwalificatieinterland op weg naar Engeland 2021 in Leuven thuis tegen Litouwen! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Litouwen speelde met: Greta Lukjancuke (captain); Samanta Karasiovaite, Vestina Neverdauskaite, Milda Liuzinaite, Algimante Mikutaite; Paulina Sarkanaite (82′ Lijana Gedminaite), Ugne Lazdauskaite (77′ Paulina Narbutaite), Davile Gaileviciute (46′ Gabija Gedgaudaite),18 Oksana Imanalijeva; Liucija Vaitukaityte, Rimante Jonusaite.

Bondscoach: Rimantas Viktoravicius.

Kwamen niet in actie: Klaudia Savickaite, Meda Seskute, Gabija Toropovaite, Justina Baltrunaite, Judita Sabatauskaite, Monika Piesliakaite, Loreta Rogaciova.

Het vrouwenvoetbalteam van Litouwen tijdens de nationale hymnes voor de wedstrijd in Leuven! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Scheidsrechter: Ivana Projkovska (Noord-Macedonië);
Assistent-scheidsrechters: Elena Soklevska-Ilievski (Noord-Macedonië) en Vjolca Izeiri (Noord-Macedonië);
Vierde scheidsrechter: Irena Velevačkoska (Noord-Macedonië);

Gele kaart: 45′ Algimante Mikutaite (Litouwen);

Toeschouwers: 4.500.

Bekijk de huldiging voor de wedstrijd en alle doelpunten uit België – Litouwen met dank aan RBFA / Q2:

Lees nog meer over België – Litouwen via:

https://fr.uefa.com/womenseuro/season=2021/matches/round=2001107/match=2027358/?iv=true

Bekijk de volledige fotoreportage rond België – Litouwen van Sevil Oktem en Stijn Audooren via:

https://sportpix.be/

Luister naar Belgian Red Flame Tine De Caigny (RSC Anderlecht) dankzij Vrouwenteam TV:

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

 

 

Share