Share

Even goed doen als Real Madrid in de jaren ’50 bij de mannen. Het was een doel en het is gelukt. Olympique Lyonnais, de club van Belgian Red Flame Janice Cayman, heeft in San Sebastián voor de vijfde keer op rij en voor de zevende keer in totaal de UEFA Women’s Champions League gewonnen. Niemand deed ooit beter!

Het Estadio de Anoeta in San Sebastian ziet er fantastisch uit maar ook hier waren geen toeschouwers toegelaten! Foto – (c) UEFA.com / UWCL

Het leek voor Olympique Lyonnais op zondag 30 augustus 2020 niet meteen het juiste moment om een finale van de UEFA Women’s Champions League te spelen want Ada Hegerberg was nog altijd niet definitief hersteld van een zware blessure, haar vervangster Nikita Parris sloot zichzelf uit na een domme overtreding op doelvrouw Christiane Endler en bijhorende uitsluiting in de halve finale van de UWCL tegen PSG. Amandine Henry werd in de kwartfinale tegen Bayern München geraakt aan de linkerkuit en raakte ook al niet speelklaar en tenslotte ontbrak ook nog Griedge Mbock, de rots centraal in de verdediging van de Franse landskampioen en bekerwinnaar,  die in juni op training haar linkerachillespees scheurde. Was dit dan het moment dat VfL Wolfsburg net als in 2013, toen op Stamford Bridge, nog eens een finale (of een wedstrijd) kon winnen tegen de absolute topploeg uit het internationale vrouwenvoetbal?

De Ijslandse Sara Björk Gunnarsdottir heeft het derde doelpunt gescoord voor Lyon. De vijfde trofee op rij is binnen! Foto – (c) UEFA.com / UWCL

Het antwoord is eenvoudigweg neen. Olympique Lyonnais domineerde vanaf de aftrap in het Estadio de Anoeta van San Sebastián en maakte in de eerste helft het verschil met goals van eerst Eugénie Le Sommer nadat de verdediging van VfL Wolfsburg niet attent genoeg was (0-1, 25ste minuut) en vervolgens van de Japanse international Saki Kumagai die kort voor de rust met een knap schot met links doelvrouw Friederike Abt geen schijn van kans gaf (0-2, 44ste minuut). In de tweede helft probeerde VfL Wolfsburg nog wel terug te slaan en het kwam zeker tot een aansluitingstreffer via Alexandra Popp (1-2, 58ste minuut) maar uiteindelijk was het met Sara Björk Gunnarsdottir een speelster die het seizoen begonnen was bij VfL Wolfsburg en begin juli van dit jaar de overstap maakte naar Olympique Lyonnais, die het verdict velde (1-3, 88ste minuut).

Bekijk de samenvatting van de finale van de UWCL 2020 via:

Olympique Lyonnais deed dus tussen 2016 en 2020 in het vrouwenvoetbal wat Real Madrid bij de start van de Europabeker voor landskampioenen (de voorloper van de UEFA Champions League) tussen 1956 en 1960 deed namelijk vijf keer op rij winnen. En ze willen nog meer: “Wij willen dat record van Real Madrid verbeteren”, zo liet captain Wendie Renard na afloop meteen weten. Dus ze gaan in het komende seizoen voor nummer 6 op rij!

Herbekijk de finale dankzij Wölfe TV:

In deze finale waren ook twee Belgische speelsters aanwezig. Belgian Red Flame Janice Cayman, die ook al 1 keer de Gouden Schoen won, zat op de bank bij Olympique Lyonnais. In Spaans Baskenland kwam ze niet in actie maar ze speelde in de eerste ronde zowel de uit- als de thuiswedstrijd tegen het Russische Ryazan VDV volledig. Zij is dus de eerste Belgische die de UEFA Women’s Champions League op haar erelijst mag bijschrijven en de tweede Belgische voetbalster na Femke Maes die een internationale trofee in het vrouwenvoetbal wint. Femke Maes won immers in 2009 de UEFA Women’s Cup, de voorloper van de huidige UEFA Women’s Champions League. Bij VfL Wolfsburg viel Kathrin-Julia Hendrich na 39 minuten in voor de geblesseerde Sara Doorsoun-Khajeh. Kathrin-Julia Hendrich is geboren in het Belgische Eupen maar ze bouwde haar voetbalcarrière uit in Duitsland waar ze ook voor het nationale team speelt.

Delphine Cascarino werd uitgeroepen tot beste speelster van de finale 2020! Foto – (c) UEFA.com / UWCL

Geven we tenslotte ook nog mee dat de 23-jarige Delphine Cascarino verkozen werd tot speelster van de wedstrijd. Zij is net als Amel Majri een jeugdproduct van Olympique Lyonnais. Ze debuteerde op 22 maart 2015 in het eerste elftal van de club en ze speelde op 21 oktober 2016 al haar eerste wedstrijd voor het Franse nationale vrouwenvoetbalteam.  Vanaf toekomende zondag 6 september 2020 is ze met haar club te zien in de D1 Arkema 2020-21. Het eerste duel voor de zevenvoudige UWCL-winnaar is thuis tegen Paris FC met aftrap om 17 uur.

Voor nog meer over de finale ga naar:

UEFA.com

Lees over Femke Maes die in 2009 de UEFA Women’s Cup won:

Vrouwenteam.be

Lees ook nog over de Belgische speelsters in Europese finales via:

Vrouwenteam.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

 

 

Share